01 mars 2006

Därför lämnar medlemmar Svenska kyrkan

Hösten 2002 intervjuade forskaren Jonas Bormander 18 föredetta medlemmar i Svenska kyrkan. Resultatet av intervjuerna och analysen av materialet presenterades i rapporten Utträden som utmanar.

Nu senast i en debattartikel i DN hänvisar prästen Karin Långström Vinge till den här rapporten. Hon skriver att "massflykten från kyrkan förklaras med att medlemmarna inte längre står ut med en pågående diskrimineringen av kvinnliga präster."

Bromander skriver själv om hur missuppfattningar tyvärr ofta påverkar människors inställning till sitt medlemsskap. "Under studiens gång har det framträtt en bild av Svenska kyrkan som är, om inte felaktig, så åtminstone tämligen skev. Kanske hade utträdet inte alltid varit nödvändigt..."

"Den skeva bilden kan man inte skylla på individen eftersom kyrkan faktiskt givit honom eller henne den bilden. Det kan röra sig om uppfattingar som att manliga biskopar är emt kvinnliga präster, att man inte får skratta i kyrkan, att kyrkans demokrati inte fungerar (apropå kvinnliga präster), att kärlek och sex anses fult eller att Svenska kyrkan ställer krav på hur medlemmarna tror."

Debattartikeln i DN spär på fördomarna om Svenska kyrkan.

Utträden som utmanar en sammanfattning i pdf

1 kommentar:

Per Westberg sa...

Jag kan bara hålla med.