23 mars 2006

Ämbetsmannen har inte lätt att byta perspektiv

Svenska kyrkan leds av ämbetsmannen Lars Friedner. I dagens Kyrkans Tidning kommenterar han Skatteverkets önskan om att slippa arbetet med medlemsavgifter till trossamfunden. Friedner ser det som ett brott mot kyrka-statuppgörelsen om ordningarna skulle ändras. Så därmed tycks saken vara ur världen för kyrkoledningen.

Generaldirektor Mats Sjöstrand säger att han inte tror att hans verk har uppgiften kvar om tio år. Och med det generösa tidsperspektivet har han goda förutsättningar för att spå rätt.

Dagens Industri följde upp Göteborgs-Postens artikel från igår om Skatteverkets utspel om kyrkoavgifter som en statlig angelägenhet eller ej. 93 läsare hade före kl 9 tordagmorgon kommenterat. Inga roliga kommentarer.

Svenska kyrkan har kraften att bygga en lösning för att själv hantera medlemsavgifterna. Och borde föreslå ett system som kan användas av alla trossamfund som önskar.

1 kommentar:

Per Westberg sa...

Brygubben tycker att Svenska kyrkan borde föreslå ett system som kan användas av alla trossamfund som önskar det.

Men varför? Det nuvarande systemet kan ju användas av alla trossamfund. Det fungerar bra, det är billigt och det är ett sätt för staten att stödja trossamfunden.