30 april 2006

Lasse Hillås på Kyrkans Tidning helgjobbar

Stora delar av redaktionen på Kyrkans Tidning har nu engagerats i frågan om Svenska kyrkans medverkan till en fotoutställning på Kulturhuset i Stockholm i oktober. Lars Hillås får inte ens helgledigt, så igår publicerades en intervju med biskop Caroline Krook på Kyrkans Tidnings sajt.

Brygubben funderar nu på om det räcker med utrymmet för utställningen i den här bloggen. I alla fall för en tid.

I Svenska Dagbladet blir rubriken "Ett krig öppnas mot mig" när biskopen intervjuas. Trots att man från stiftets sida. Sören Ekström, kyrkorådes vice ordförande, sa för sin del till Kyrkans Tidning i förrgår att det inte var krig. Hoppas han har rätt.

Av en domprost och en biskop i ett och samma stift kan man kräva att de inte kommunicerar via medier. Det är så oproffsigt. Och det är deras ansvar att omge sig med medarbetare med minst lika stor förmåga att kommunicera internt.

Att ha fantasi och inlevelseförmåga är nödvändiga ledarskapsförmågor: Medfödda, förvärvade eller återfunna.

* Att vara kultursekreterare i Svenska kyrkan och kunna sätta sig in i hur kristna från olika kyrkor reagerar när Svenska kyrkan använder sig av sin ekonomiska styrka, sina samhälls- och massmediekontakter.

* Att vara ledamot av Svenska kyrkans högsta styrelse och dess arbetsutskott, och även på telefon klara av att tänka i förlängningen av egna beslut.

* Att vara domprost och inte SMS:a viktiga meddelanden till sin biskops medarbetare, utan att istället boka ett möte eller i alla fall ringa direkt och ta ett snack.

* Att vara biskop och inte tro att man vet hur ens präster, inte ens domprosten, tänker i alla kontroverisella frågor, utan att snacka om saken - fråga och lyssna.

Kulturhuset får en lucka i årets utställningsprogram i ett sent skede. Man tigger pengar från Svenska kyrkan ("som är så rik") för en utställningen man själva kommit över. Var det så det gick till?

En recension till av Prerez bok av en Margaret Gunning

Boken kan köpas på Adlibris för 384 kr

28 april 2006

Inte en tugga på min psalmbok


Så återkommer Kyrkans Tidning och berättar mer om Corpus Christi/ Revelation. Kyrkorådets vice ordförande i Stockholms domkyrkoförsamling är den förre generalsekreteraren i Svenska kyrkan, Sören Ekström och han uttalar sig i Kyrkans Tidning på nätet.

Tre kyrkligt kända ledamöter i den rikskyrkliga styrelsen för Svenska kyrkan ger också sina kommentarer och biskop Caroline Krook försvarar sig.

Fortfarande är det ett halvår kvar tills dess utställningen ska visas på Kulturhuset. Då har Svenska kyrkan sedan månader en ny ärkebiskop i Anders Wejryd. Eftersom det bara är en tidsfråga innan han är nödgad att - liksom sin företrädare - kommentera en lokal utställning inom en av Svenska kyrkans församlingar, bör han sitta och fila på sina formuleringar dessa dagar.

Nu skriver också DN och SvD om domprostens avgång. PJ Anders Linder på SvD ger en kommentar i sin blogg Expressens rubriksättare gottar sig med "Porrbilderna" och "prosten" i samma mening. En ordkombination som får följa med i både GP och Kvällsposten, förstås.


Aftonbladet liksom en lång rad nöjer sig ännu så länge med material från TT. Men Helle Klein på AB kommer säkert att hänga på inom några timmar eller någon dag i sin blogg.

Ola Sigurdson, teolog och författare, recenserade redan i december 2003 boken Corpus Christi - Les repésentations du Christ en photographie 1855-2002 av Nissan N Perez som svarade för utställningen då den först visades i Jerusalem.

Här finns en uppsats i konstvetenskap av en Gisela Fleischer från hösten 2004, där hon utgår från den version av Corpus Christi hon själv sett i Holland.

27 april 2006

Anfall, bästa försvar?

I veckans pappersutgåva av Kyrkans Tidning och på webben skriver Lisbeth Gustafsson om en kommande utställning på Kulturhuset i Stockholm. Debattartikeln är ett försvar för utställningen som Svenska kyrkan i Stockholms stift ska vara medarrangör till. Det framgår inte av artikeln att Lisbeth Gustafsson är nationellt anvarig för kulturfrågor i Svenska kyrkan. Men så är det.

I gårdagens nätupplaga berättade Kyrkans Tidning att domprosten i Stockholm i ett pressmeddelande meddelat sin avgång. Igår utan skäl. Av en nätartikel i samma tidning idag framgår att det är just den kommande utställningen som ska vara hans skäl. Hakon Långström säger, enligt Kyrkans Tidning:

"– Jag tänker på alla dem som kommer att bli djupt sorgsna och tar kraftigt avstånd. Mina erfarenheter som själavårdare efter Ecce homo- utställningen har lärt mig att vi måste vara försiktiga med bilder av Jesus och det heliga som uppfattas kränkande och sårande, säger han."

Två tunga företrädare för Svenska kyrkan har yttrat sig offentligt och bestämt om en utställning som kommer först om ett halvår, i oktober. Domprosten anknyter till Ecce Homo-utställningen. Lisbeth Gustafsson till Vilgot Sjömans film 491 och biskop Manfred Björkquists och Olov Hartmans syn på den.

Sista ordet är definitivt inte sagt i den här affären. Det kan Brygubben garantera och äta upp sin psalmbok på.

En utredning jag ska läsa

Förrförre generalsekreteraren för Svenska kyrkan heter Sören Ekström. Arkitekten bakom skiljandet kyrka-stat.

Tidningen Dagen och Kyrkans Tidning (bara på papper nu torsdag morgon) rapporterar om den rapport som Ekström ska överlämna till kyrkoministern Lena Hallenberg. Den rapporten ska jag läsa.

Statsbidrag till trossamfunden fördelas av myndigheten SST

25 april 2006

Gävle - Uppsala 244 sidor nostalgi

Några minuter kvar innan tåget går. Hinner in på Pressbyrån och scanna av tidningshyllan. Får se två halvor av Johan Ehrenbergs nuna på omslaget till ETC. En ung, en gammal halva.

ETC 30 år 244 sidor tjock för 99 kr. Det kan det vara värt.

244 sidor nostalgi från Gävle till Uppsala. Ehrenberg har har gått den krokigaste raka väg genom svensk samtida journalistik och arbetat tillsammans med med de mest skiftande förmågor. Dubbelheten mellan det oförutsägbara och det alltför förväntade bottnar båda i en fast ideologsk övertygelse. Jubileumsnumret illustrerar det.

Ehrenberg intervjuar sig själv i en längre avslutande artikel: "Eftersom den här intervjun skulle innebära en förnedrande arbetsuppgift för en journalist, då ägaren redigerar texten, så har intervjun gjorts av samma person som svarar. De verkar bågge helt överens för övrigt."

Köp ETC 30 år i en tidningskiosk nära dig. Det är du värd.

22 april 2006

Mission är den grundläggande uppgiften

Den tillträdande ärkebiskopen för Svenska kyrkan, biskop Anders Wejryd motionerade till kyrkomötet 2005 om en ny skrivning i kyrkoordningen om församlingens uppgift.

Idag står att församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning och utöva mission och diakoni. Biskop Anders argumenterade för at uppgift kan översättas med mission. Som utövas genom gudstjänst, undervisning och diakoni. En fruktbar tanke - som kyrkomötet inte köpte. Trots motionens öppna avrundning: "Låt oss inte jäkta med detta. Den förra formuleringen blev ett bra steg på vägen."

I Växjö stift har biskop Anders initierat ett arbete med mission, både som begrepp och utövande. I senaste numret av EFS Budbäraren framgår det av intervjun med biskopen.

Det vore intressant om biskop Anders följer sitt eget råd i motionen: inte jäktar, men heller inte släpper sin "missionstanke".

SAOL nr 13

I veckan som gick var det release för den trettonde upplagan av Svenska akademins ordlista
En rad ord är utmönstrade och en räcka nya har lagts till.

Brygubben uppskattar att fredagsmys letat sig in i listan. Kyrkiska ordet röklin är tydligen också ett av de nya orden. Kul att tårtning är med. Konstigt att inte pinkod slunkit med tidigare.

19 april 2006

Ska vi byta grejer

Webbtidningen Dagens PS berättar historien om en kanadensisk kille som förra sommaren på en blogg erbjöd ett rött gem i byte. Nu har han bytt upp sig till en sjurummare i Arizona. Den har han bytt till sig mot ett skivkontrakt.

Hasse Alfredsons visa Ska vi byta praktiserad rätt framgånsrikt, får man väl medge.

Ett tillägg den 8 maj: Kolla in Kyle MacDonalds blogg om det röda gemet.

18 april 2006

En blivande ärkebiskop brevväxlar med en broder

Den nye ärkebiskopen i Svenska kyrkan, Anders Wejryd brevväxlar säkert med många i dessa dagar. Ett par brev av visst intresse har lagts ut på nätet.

Wejryd ska i media föreslagit polisanmälan som en metod att pröva om diskrimnering av prästvigda kvinnor förekommer inom Svenska kyrkan.

Caesarius Cavallin, husfar vid Östanbäcks kloster fattade pennan - nja tangentbordet verkar det närmast vara - och skrev till biskop Anders. Läs här

Netto är märkligt på ett kul sätt

I början av en vecka kommer reklambladet från Netto. Deras kampanjerbjudande är märkliga.
Rollspelsveckan för några månader trodde jag var svårslagen.

Men är inte våtdräkt för 399 kr så långt lagret räcker ännu liten mer överraskande vara mellan banaerna och flingpaketen?

17 april 2006

Annandag påsk - en favoritdag på kyrkoåret

Berättelsen om lärjungarna som först helt missar vem de samtalar med på vägen från Jerusalem till Emmaus är en höjdare.
Mästerligt leder den uppståndne Jesus dem i samtalet. Först vid bordet, när brödet bryts, så inser de vem de bjudit med sig in på världshuset.

Lukasevangeliet 24:13-31 Posted by Picasa

15 april 2006

Tröttnar aldrig på Rom

Förra helgen var Brygubben i Rom. Det var inte första gången. Och inte den sista.

Staden har allt jag begär. Denna gång blev det många återseenden, med plats för detaljerna. En del nyheter också: Sankt Agnes kyrka utanför murarna med katakomber under och en rejäl bit av lördagsförmiddagen uppe på Palatinen.

Med mitt resesällskap lovordade jag ännu en gång det italienska köket. Kan det bli bättre? Ärligt, känsla för råvarorna och helt utan krussiduller.

Så här tidigt på året har Brygubben inte varit i Rom för om åren. 20 grader och sol tre dagar i sträck kan man inte klaga på. En t-shirt under kavajen räckte bra.

Da Francesco återvände vi till, liksom till Piccolo Arancio Antipastobuffén på Da Francesco är en dröm. Piccolo Arancios specialietet med apelsin i rätterna är lite kul. Risotton rekommenderas varmt.

Kyrkoordnaren kommenterar ideell vård

Bloggen Kyrkoordnaren uppmärksammade och kommenterade i veckan som den delegation regeringen tillsatt att utreda de ideburna organisationernas villkor inom vården.

Brygubben är vankelmodig inför omställningen till en alltmer avreglerad och skiktad vård. Men Svenska kyrkans långa internationella erfarenhet av vård via Svenska kyrkans mission skulle möjligen kunna plockas hem och omsättas på hemmaplan. Varför inte i interkontinentalt samarbete mellan kyrkor och församlingar?

EU-parlamentarikern och miljöpartistiske riksdagsledamoten Inger Schörling leder utrendingen.

14 april 2006

Stormaktstiden förklarar sambandet mellan Jesus på korset och små häxor

SR Ekots reporter frågar en ung påskkärring från Norrtälje om vad små häxor har med korsfästelsen att göra:

- Jag vet inte - men stormaktstiden...

Vilket underbart svar. Så användbart i många sammahang. Brygubben snor det direkt och kommer att bruka det vid varje tvekan om annat möjligt svar de kommande veckorna. Eller varför inte ännu längre.

Hör själv http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=837659

Svenska kyrkan - som tur är inte McDonalds

SR Västmanland rapporterar att Svenska kyrkan i Västerfärnebo utökar sitt café med lite livsmedel för de äldre som fått problem när siste handlaren slagit igen sin butik i samhållet. Församlingen blir också ombud för Apoteket och Posten. Lås oss utgå från att församlingen gjort din omvärldsanalys och att det tagit på sig rätt uppgift.

Det är tur att inte Svenska kyrkan som McDonalds. För då skulle det som är rätt i Västerfärnebo också vara rätt i Skellefteå, Uppsala och Mörbylånga. Och det behöver det inte vara.

McDonalds håller vad de lovar när en BigMac håller måttet i varje restaurang, i princip världen över. En kristen församling gör rätt i att göra lokala val och låta omständigheterna på platsen där man verka påverka prioriteringarna, erbjudanden och arbetsätt.

Tänk så tokigt om Västerfärnebo församling inte skulle få testa att vara apoteksombud bara för att det vore olämpligt att Uppsala domkyrkoförsamling tog på sig samma uppgift.

Förhoppningsvis kommer exemplen bli fler framöver på församlingar i Svenska kyrkan med hittills ovanliga verksamheter. En sådan utveckling mår bra av att det samtidigt blir mer av reflexion på kunniga grunder över vad som är kärnan och elden i församlingslivet.

12 april 2006

Kundtjänsten viktig för vårdföretaget

- Många vårdföretag är dåliga på tillgänglighet, säger Lotta Fredriksson till tidningen Dagens Media. (Hittar inte artikeln på tidningen sajt, men den finns på papper i nr 7, 12 april 2006)

Hon jobbar för varumärkesbyrån Julin & Holst som specialiserat sig på tjänsteföretag och har flera vårdföretag som kunder.

- Man tvekar inte att lägga drygt 5-6 miljoner på en ny laserapparat. Men det finns ofta viss tvekan om att investera i marknadsföringen av den, konstaterar Lotta Fredriksson.

Vårdföretagen försörjstill största del av den offentliga sektorn och patienterna som är slutkunder har man enligt Dagens Media en underutvecklad kommunikation med. Bara att par procent patienter betalar själva direkt, nästan alla intäkter kommer via skatten.

Svenska kyrkan var fram till 2000 en del av den offentliga sektorn. Den fria Svenska kyrkan är juridiskt likställd med andra trossamfund om man undantar Lag om Svenska kyrkan.

Den offentliga sektorn har gett Svenska kyrkan en stor uppgift: begravningsväsendet. Staten bistår med att ta in begravningsavgifterna via Skatteverket. Helt nyligen gick verkschefen ut och ifrågasatte att hans myndighet även plockar in medlemsavgifterna.

En statlig eller kommunal begravningsskatt som betalar det Svenska kyrkan utför är förstås ett helt realistiskt alternativ.

I mindre skala bedriver församlingar i Svenska kyrkan förskoleverksamhet och här blir relationen till det offentliga likartad den som gäller för vårdföretagen. Vad kan Svenska kyrkan lära av Capio, Carema och allt vad de heter? Troligen en hel del.

För något år sedan var jag med när chefen för Läkargruppen i Örebro (Capio) berättade för kyrkliga medarbetare om hur hon och hennes medarbetare kvalitetssäkrar.

Svenska kyrkan behöver liksom vårdföretagen ta frågan om tillgänglighet på största allvar. Att använda traditionell marknadsföring är lika känsligt för kyrkan som vården. Liksom vårdföretagen identifierar vårdtjänster som är undantag från regeln - ex. ögonkirurgi - kan Svenska kyrkan hitta de tjänster som det vore helt rätt att marknadsföra på det "vanliga sättet".

Vårdföretagen är aktiva på mässor och konferenser, ordnar seminarier och studiebesök. Allt för att bygga relationer och skapa förtroende hos beställarna: politiker och tjänstemän.

- De bästa ambassadörerna är nöjda kunder , säger Ulrika Stenson som är informationsdirektör på Capio Europa.

05 april 2006

Sött av Coop

Från Coop har utgått ett pressmeddelande att lösgodis nu ska ha kilopris. Den söta tanken är att kunderna ska se skillnaden mellan frukt för 14:90 kr/kg och godis för 59 kr/kg.

Brygubben ska kolla i butiken i praktiken.

04 april 2006

Upplyftande helg i Stockholm

Lördag och söndag uppehöll sig Brygubben mestadels i på söder i Stockholm. Och det gjorde honom gott.

Ett 30-tal yngre kyrkopolitiker från många håll i landet satsade helgen för att möta varandra och ett gäng föreläsare. Brygubben var en av dessa.

Uppställningen deltagare imponerade. Ambitionerna och kunskaperna som visades upp var överlag imponerande och inspirerande.

Det var andra gången på kort tid som Brygubben hade förmånen att få möta unga förtroendevalda i Svenska kyrkan. Svenska kyrkans församlingsförbund och Svenska Kyrkans Unga anordnade utbildningen.

Måtte de bli väl mottagna och tagna i anspråk i de församlingar och andra kyrkliga sammanhang där de ställt upp.

Nu går sågen i Västerås stift

VLT, citerad av Dagens Industri med flera i veckan som gick, berättar att Svenska kyrkan i Västerås stift startar ett litet sågverk i Kolbäck.

Det är bra. Att kyrkan startar ett sågverk, alltså.

Det behövs mer av proaktiva placeringar av Svenska kyrkans medel. Och det behövs i dessa dagar positiva exempel som väger upp turerna kring Svenska kyrkans i Malmö bolag Agura.