14 april 2006

Svenska kyrkan - som tur är inte McDonalds

SR Västmanland rapporterar att Svenska kyrkan i Västerfärnebo utökar sitt café med lite livsmedel för de äldre som fått problem när siste handlaren slagit igen sin butik i samhållet. Församlingen blir också ombud för Apoteket och Posten. Lås oss utgå från att församlingen gjort din omvärldsanalys och att det tagit på sig rätt uppgift.

Det är tur att inte Svenska kyrkan som McDonalds. För då skulle det som är rätt i Västerfärnebo också vara rätt i Skellefteå, Uppsala och Mörbylånga. Och det behöver det inte vara.

McDonalds håller vad de lovar när en BigMac håller måttet i varje restaurang, i princip världen över. En kristen församling gör rätt i att göra lokala val och låta omständigheterna på platsen där man verka påverka prioriteringarna, erbjudanden och arbetsätt.

Tänk så tokigt om Västerfärnebo församling inte skulle få testa att vara apoteksombud bara för att det vore olämpligt att Uppsala domkyrkoförsamling tog på sig samma uppgift.

Förhoppningsvis kommer exemplen bli fler framöver på församlingar i Svenska kyrkan med hittills ovanliga verksamheter. En sådan utveckling mår bra av att det samtidigt blir mer av reflexion på kunniga grunder över vad som är kärnan och elden i församlingslivet.

Inga kommentarer: