22 april 2006

Mission är den grundläggande uppgiften

Den tillträdande ärkebiskopen för Svenska kyrkan, biskop Anders Wejryd motionerade till kyrkomötet 2005 om en ny skrivning i kyrkoordningen om församlingens uppgift.

Idag står att församlingens grundläggande uppgift är att fira gudstjänst, bedriva undervisning och utöva mission och diakoni. Biskop Anders argumenterade för at uppgift kan översättas med mission. Som utövas genom gudstjänst, undervisning och diakoni. En fruktbar tanke - som kyrkomötet inte köpte. Trots motionens öppna avrundning: "Låt oss inte jäkta med detta. Den förra formuleringen blev ett bra steg på vägen."

I Växjö stift har biskop Anders initierat ett arbete med mission, både som begrepp och utövande. I senaste numret av EFS Budbäraren framgår det av intervjun med biskopen.

Det vore intressant om biskop Anders följer sitt eget råd i motionen: inte jäktar, men heller inte släpper sin "missionstanke".

1 kommentar:

Per Westberg sa...

Brygubben kan vara lugn. Kyrkan kommer inte att hasta men heller inte överge frågan. Läronämnden yttrande vid Kyrkomötet i 2005:8y att den formulering av församlingens grundläggande uppgift som finns i kyrkoordningen överensstämmer väl med Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära. Samtidigt som gudstjänst, undervisning, diakoni och mission uttrycker fyra dimensioner av samma uppdrag, att räcka evangeliets gåva, kan det finnas goda skäl att reflektera vidare kring begreppens innebörd.

Kyrkomötet instämde med Läronämnden.

Jag tycker att det är viktigt att kyrkan talar mycke om mission. ORdet håller just nu på att degeneras och används i allt större utsträckning i engelska betydelsen. Orsaken är givetvis till stor del att skylla på att Försvarsmakten genom sina internationella uppdrag (missioner) anglifierar sitt språk.

För ett par timmar sedan var jag inne på Sodexhos webbplats. Där stod: "Sodexhos mission är densamma världen över: Improving the Quality of Daily Life."