27 april 2006

Anfall, bästa försvar?

I veckans pappersutgåva av Kyrkans Tidning och på webben skriver Lisbeth Gustafsson om en kommande utställning på Kulturhuset i Stockholm. Debattartikeln är ett försvar för utställningen som Svenska kyrkan i Stockholms stift ska vara medarrangör till. Det framgår inte av artikeln att Lisbeth Gustafsson är nationellt anvarig för kulturfrågor i Svenska kyrkan. Men så är det.

I gårdagens nätupplaga berättade Kyrkans Tidning att domprosten i Stockholm i ett pressmeddelande meddelat sin avgång. Igår utan skäl. Av en nätartikel i samma tidning idag framgår att det är just den kommande utställningen som ska vara hans skäl. Hakon Långström säger, enligt Kyrkans Tidning:

"– Jag tänker på alla dem som kommer att bli djupt sorgsna och tar kraftigt avstånd. Mina erfarenheter som själavårdare efter Ecce homo- utställningen har lärt mig att vi måste vara försiktiga med bilder av Jesus och det heliga som uppfattas kränkande och sårande, säger han."

Två tunga företrädare för Svenska kyrkan har yttrat sig offentligt och bestämt om en utställning som kommer först om ett halvår, i oktober. Domprosten anknyter till Ecce Homo-utställningen. Lisbeth Gustafsson till Vilgot Sjömans film 491 och biskop Manfred Björkquists och Olov Hartmans syn på den.

Sista ordet är definitivt inte sagt i den här affären. Det kan Brygubben garantera och äta upp sin psalmbok på.

Inga kommentarer: