09 december 2006

Författaröde

Lite intressant med den mytbildning som anses göra ett författarskap mer beundransvärt.

J K Rowling ska enligt traditionen levt så knapert som singelmamma att hon flytt den utkylda bostaden och suttit med lilla barnen i famnen på café dagen lång för att skriva sin första Harry Potter.

Ett färskt exempel är Augustpristagaren Susanna Alakosti som ska ha skrivit sitt verk Svinalängorna på bussen till och från jobbet. Och med pennan som busschauffören lånade ut. Någon annan tid för en dubbelarbetande socialaarbetare gives icke. Planeringstid för att få med sig en ordentlig anteckningsbok och pennskriv gives icke.

J K Rowling är en bildad akademiker som ägnade fem år av förberedelser och upprättade ett omfattande kartotek för att skapa sin bildningsroman om Harry Potter.

Andra bloggar om: , , , ,

Susanna Alakoski Söderlund är socionom och forskare i genusvetenskap. Hon har varit pressekreterare åt Gudrun Schyman.

2 kommentarer:

Per Westberg sa...

När jag 1979 var konduktör på Roslagsbanan var det en passagerare som lånade en Ballografpenna märkt "Tillhör Statsverket". Frågan är om det var Henning Mankell eller Astrid Lindgren?

Anonym sa...

Det här är nog verkligen intressant. Jag har ofta skrivit på min blogg om litteratur som hantverk, och inte bara som en enda väntan på inspirationens vingslag. Och Alakoskis roman är väl just det, ett hantverk, ihophafsat och ihopgjutet av många små lappar. Skickligt gjort, onekligen.

Författarens mytbild håller nog på och luckras upp ändå, skulle jag tro. Det är väl en effekt eller en följd av alla författarträffar, alla marknadsföringsturnéer som är på modet, alla bokmässor där läsarna får träffa upphovsmännen till deras favoritböcker.

Marknadseffektiv avmytologisering =)