20 december 2006

Vuxnas missar drabbar Svenska kyrkans unga

Svenska kyrkans barn- och ungdomsrörelse heter Svenska Kyrkans Unga. Kyrkans Tidning rapporterar på nätet att rörelsen förlorar stadsbidrag när antalet registrerade medlemmar minskar.

Skillnaderna mellan antalet medlemmar och antalet inrapporterade barn och ungdomar i Svenska kyrkans verksamhet beror till största del på att de som är anställda för att jobba med barn och ungdom glömmer eller struntar i att ansluta verksamheten de svarar för till Svenska Kyrkans Unga.

Det finns förstås bättre skäl än pengar att se till att barn och ungdomar i alla församlingar erbjuds delaktighet i Svenska kyrkans egen barn- och ungdomsrörelse. Men det är slöseri at inte anslutningen är till för alla unga.

Kyrkoråden som församlingarnas styrelser har förstås ett ansvar för att göra något åt saken. Med en anslutning till Svenska Kyrkans Unga får församlingen och kyrkan mer resurser till barn- och ungdomsarbete. Och genom att barnen och ungdomarna blir medlemmar i Svenska Kyrkans Unga så stärks deras relation till Svenska kyrkan. Deras medlemsskap är en framtidsfråga.

Anställda i Svenska kyrkan som vill sin församling väl och bryr sig om sitt jobb och arbetskamraternas arbetstillfällen bör tänka långsiktigt. Med fler medlemmar i Svenska Kyrkans Unga finns det hopp om framtiden.

Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Nineve sa...

Det handlar inte bara om slarv....många ungdomsgrupper i Svenska kyrkan VILL INTE vara anslutna till SKU för att SKU står för åsikter och driver frågor som man själv inte står för

Brygubben sa...

Visst kan det finnas exempel på att anställda anser att Svenska Kyrkans Unga tycker fel och gör fel. Men Det tror jag inte är särskilt vanligt.

Och ska en barn- och ungdomsledares åsikter i en sakfråga bestämma om barnen och ungdomarna ska vara med eller inte?

Vilka frågor är det som Nineve tänker på?

I andra kyrkor är det vad jag vet mycket ovanligt att en församling tar avstånd från den egna barn- och ungdomsrörelsen. Se på Svenska Missionskyrkan och SMU. Eller Svenska baptistsamfundet och SBUF.