09 maj 2007

Hur då bevakar?

- Svenska kyrkan ger också ut Amos och Kyrkans Tidning som bevakar svenska kyrkan. Med Existera breddar vi oss med en mer mångreligiös och mångkulturell bevakning. Det behövs en fri och öppen diskussion på det här området.

Enligt Dagens Media ska Brita Häll, redaktör för nya magasiet Existera, ha sagt så, som svar på frågan varför Existera skriver om olika religioner.

Amos produceras med sex nummer om året för att köpas av församlingar i Svenska kyrkan som vill sprida den med sig själva som avsändare till medlemmar och andra som bor inom församlingarnas områden. Amos görs i många editioner med en mix av gemensamt och lokalt material. Så beskrivningen att Amos skulle vara till för att bevaka Svenska kyrkankan väl inte stämma? För övrigt har Amos genom åren generöst berättat om olika kristna riktningar, om andra religioner, om andra livsåskådningar och även gett plats för människor utan tro.

Kyrkans Tidning är en veckotidning som egentligen är registrerad under namnet Svenska kyrkans tidning. Men så har den aldrig kallats under de 25 år tidningen funnits. När det är som bäst fungerar Kyrkans Tidning som en branschtidning för Svenska kyrkan, med aktiva medlemmar, ideellt arbetande, förtroendevalda och anställda medarbetare som viktigaste målgrupper. Men en del av tidningens journalister, med eller utan aktivt stöd av redaktionsledningen, visar ibland upp en något komplex relation till Svenska kyrkan. Och det behöver man inte läsa mellan raderna för att förstå - och i någon mån undra över.

Bevakningen av Svenska kyrkan är sammantaget proffsig. Det som Kyrkans Tidning kunde bli bättre på är bevakningen av andra kyrkor i Sverige. Den internationella kyrkliga bevakningen är för klen och rapporteringen av de nordiska grannländernas kyrkoliv är inget vidare alls.

Det är inte Svenska kyrkan direkt som ger ut nya Existera. Inte heller Kyrkans Tidning eller Amos. Svenska kyrkans press AB står för det och bolaget ägs av Berling Media som i sin tur har flera aktiägare inom Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan (33 %).

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: