14 maj 2007

Om facket själv får välja: Upp och ner i Svenska kyrkan

Till Tidningen Lag & Rätt säger SKTF:s orförande Eva Nordmark:

- Skilj Gud från arbetsrätten. Man kan inte vara andlig ledare och samtidigt ansvara för personalen på ett bra sätt!

Brygubben rekommenderar förbundsordförande en kurs i kyrkokunskap med kyrkorätt och kyrkohistoria.

I samma artikel får hon stöd av sina medlemmar som är diakon i Svenska kyrkan och jobbar i en stockholmsförsamling. Det finns så där en 1 199 diakoner till. Det är förhoppningsvis inte så att kåren är enig. Klart är att många diakoner inte är med i SKTF.

Om alla församlingar i Svenska kyrkan led av arbetsmiljöproblem, så skulle det möjligen finnas skäl att överväga SKTF-basens universallösning. Men nu är det inte så. Det visar en aktuell rapport från arbetsmiljöverket som granskar ett stort antal församlingar. Verket har kommit fram till att situationen mellan församlingar skiljer sig stort. Det finns enskilda församlingar där läget är dåligt och måste åtgärdas. Samtidigt finns det församlingar som mår bra.

Arbetsmiljöverker rekommenderar Svenska kyrkan att ändra på en strukturell nivå, så att enheterna inom kyrkan som står för arbetsgivar- och arbetsledarskap blir tillräckligt stora. Verket för resonemang som rymmer kritik mot både den politiska ledningen och de anställda cheferna. SKTF väljer att peka kyrkoherdarna som problemet. Så olika kan det vara.

Att skilja på form och innehåll är en dum idé. Att vara öppen för delat ledarskap är däremot en möjlighet.

Den församling som skulle leva ut sin tro också som arbetsplats skulle vara ett föredöme för sekulära arbetsplatser. Att avskaffa kyrkoherden som församlingens ledare är mot kyrkans bekännelse.

2 kommentarer:

Per Westberg sa...

Bra rutet

kyrksyster sa...

Både och...

Det är ju faktiskt så att det på många håll är otydligt mellan kyrkoråd och kh och personal. Det mesta flyter och går så länge ingen klagar.
Men om kyrkorådet börjar detaljstyra, vilket händer, så kör man över kyrkoherden. Och om kyrkoherden börjar gömma sig bakom kyrkorådet sviker han sitt uppdrag. Och snart är problemen där.

Men det är oxå svårt att få till fungerande arbetstider och villkor för kyrkoanställda. Bara en sån sak som sammanhängande arbetstid och sammanhängande ledighet är jättesvårt, när man bedriver verksamhet riktad till människors fritid.

För att inte tala om svårigheterna att läsa innantill i kyrkoordningen. Om vad den dubbla ansvarslinjen innebär och vilka som är delaktiga i den...
Och hur man faktiskt ofta behandlar diakoner som pigor... istället för den ledare diakonen enligt kyrkoordningen ska vara.

Jag har gjort en akademisk uppsats i ämnet... så tyvärr vet jag hur verkligheten ser ut...