01 juni 2008

Aldrig så många frivilliga i Svenska kyrkan som idag?

Över 500 volontärer i Svenska kyrkan, alla från församlingar i Uppsala stift, manifesterade nu i helgen ett oavlönat engagemang från tusentals aktiva medlemmar i Svenska kyrkan.

Under temat Se jag vill bära förenades kvinnor och män från församlingar i Uppland, Gästrikland och Hälsingland för att lyssna till inspirerande talare, fler än 20 olika seminarier, teater, sång och musik, andakt, se utställningar och spontanmöten i över en kaffekopp och en måltid.

Det är sant att det finns församlingar i Svenska kyrkan som har svårigheter att få verksamheten att gå runt ekonomiskt och svårt att lämna gamla verksamheter för det nya som bättre svarar mot samtiden och dagens människors behov. Men det är lika sant att tusentals eldsjälar i tusentals församlingar över hela landet varje dag gör avgörande insatser. Det senare får inte alls samma medieutrymme, inte ens i Svenska kyrkans egna medier.

Inledningstalare var Röda korsets ordförande Bengt Westerberg och stiftsprästen Anna Karin Hammar.

Det var både stärkande och känslomässigt att delta i mötet i Gävle med Svenska kyrkans frivilliga. Det är viktigt att människor som till vardags kämpar på i små grupper med begränsade resurser får komma samman och känna kraften i att vara många. Det är rörande att möta människor som vill så mycket och som bjuder på så mycket av sin tid utan att kräva något tillbaka.

En enkel handuppräkning visade hur påfallande många volontärer som har två och flera uppgifter i sina församlingar. Man är både körsångare och kyrkorådsledamot, eller är kyrkvärd och jobbar i församlingens internationella grupp. Det blev på mötet synligt hur missriktat det är att sätta ett kyrkligt förtroendeuppdrag i motsats till en annan slags volontär insats.

I mötet deltog också en del anställda medlemmar i Svenska kyrkan som jobbar med att rekrytera, leda och fortbilda församlingarnas volontärer. Församlingar i Svenska kyrkan behöver i de flesta fall bli bättre på att ge plats för frivillighet. Det kommer inte att behövas förre anställda för att öka frivilligheten, men det innebär ett annat innehåll i arbetet och mer kompetens bland de anställda att samordna och leda församlingsarbetet.

Svenska kyrkan i Uppsala stift satsar 2008 på nära samtal och stora möten. Mer generöst än andra stift är man med fria platser på den egna retreatgården Breidagård utanför Uppsala och i år kommer fyra möten att samla mellan 500 och 1000 deltagare vardera: Telologifestivalen i februari, Konfirmandfest och mötet för frivilliga sista dagen i maj och ett möte för alla anställda i augusti.

Gefle Dagblad bevakade mötet. Läs här


Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: