15 juni 2008

Kan det helt uteslutas att det finns de som inte klarar av att ha en kvinna som chef?

Upsala Nya Tidning förgyller min helgdag med ett löp och ett uppslag om "konflikterna i kyrkan". I huvudartikeln och i alla tre exemplen är det kvinnor som åtagit sig uppdraget som chef för en församling. Kan det vara en tillfällighet? Jag tror inte det.

Tidningens journalist har valt ett spår: Den som inte tycker som chefen åker dit.

Men jag tror att en förutfattat uppfattning om maktförhållanden i kyrka och samhälle gjort att faktorer med avgörande betydelse gått tidningens manlige journalist förbi.

Det är säkert så att Svenska kyrkan som arbetsplats och som helhet skulle må bättre om kommunikationen var mer öppen och mindre av tystadskulturen. Och det skulle bli en bättre arbetsplats om medarbetare såg sig mer som en del av en helhet och förstod poängen med gemensamma mål. Flera kända fall av "bråk" har sin start i att medarbetare inte vill vara delaktiga i ett arbetslag och bidra till församlingens gemensamma mål.

Det är säkert så att utbildning av chefer och förtroendevalda skulle göra nytta. Inte minst utbildning i rekrytering. Genom mer proffsig rekrytering skulle arbetsmiljön i Svenska kyrkan ta flera steg framåt.

Andra bloggar om: , , , , , ,

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Kan det helt uteslutas det finns kvinnor som int kan vara chefer.
Flertalet är utomordentligt bra.
Ta Kerstin Berglund ,hon kunde domesticera en manlig präst som kostade församlingen en massa slantar när ny chef tillträdde.