31 juli 2008

Allt är förlåtet Ranelid. Fast bara nästan

Björn Ranelids reklamfilm för Carlshamn Mejeri får Brygubben att klämma fram ett förlåt. Fast bara ett litet. Och bara nästan.




Filmerna (ja, det finns en med Lasse Berghagen och en med Arne Hegerfors också) är skapade av Åkestam Holst.

Brygubben tycker randiga förpackningar är snygga. Som Arlas mjölkkartonger, där 10-gruppens Tom Hedqvist 1991 kom med idén.

Andra bloggar om: , , ,

Dagen-Emanuel är värd uppmärksamhet

Bloggen Same same but different är nyfiken på allkristna dagstidningen Dagens journalist Emanuel Karlsten. Roligt och rättvist att Emanuel får uppmärksamhet för sina insatser på Dagen.

Svenska Kyrkan har ingen dagstidning. Men väl en veckotidning. Förra redaktionschefen Elisabeth Sandlund är Dagens chefredaktör. Brygubben ber en bön för att ledningen och inte minst ägarna av Kyrkans Tidning ska vakna och modernisera den journalistiska verksamheten. Det minsta man kunde förvänta sig är att Kyrkans Tidning förser Svenska kyrkans många webbplatser med dagliga nyheter. På svenskakyrkan.se borde Kyrkans Tidning sända både webbradio och webb-tv.

Kyrkans Tidnings egen webbplats borde integreras med svenskakyrkan.se och Berling Medias sidoprojekt med webbradio Refugen blir ett slöseri med engagemang, idéer och pengar om den inte intregreras med de kyrkliga webbplatser som har besökare. Att inte Refugen ens har banners på Kyrkans Tidnings webbplats eller på webbplatserna för Amos och Trots Allt är bara dumt.


Andra bloggar om: , , , , ,

Nej, vem har ordning på sina papper?


För 17 år sedan gav Bodil Malmsten ut sin bok Det är ingen ordning på mina papper, som hon själv beskriver som en samling kortprosa med texter om livet och litteraturen, resor och hemorter.

Först i år Brygubben boken på ett bord i receptionen på Hotell Turist i den sicilianska staden Cefalú. Min egen medtagna laddning pocket var alla lästa, så jag plockade upp Det är ingen ordning på mina papper.



Jag har tidigare varit slarvig i min läsning av Bodil Malmsten. Nu kommer jag definitivt att bättra mig.

Andra bloggar om: , , , ,

Sista motionen inlämnad till årets kyrkomöte

Repet är draget för motionärerna till årets kyrkomöte - Svenska Kyrkans egen förbundsstämma eller kongress. För riksdag ska man inte kalla det. Det kan förleda en att tro att detta riksårsmöte är en parlamentarisk församling reglerad i grundlag. Och det är det inte fråga om.

Kyrkomötet är Svenska Kyrkans interna angelägenhet, liksom ett årsmöte i vilken annan folkrörelse eller ideell förening som helst.

Till årets kyrkomöte har flera ombud skrivit motioner. Några har skrivit sitt namn under flera. Ganska många har inte skrivit under någon motion alls. Och så finns det några motioner som inte alls borde skrivits och ett par ombud som inte borde skrivit under.

Efter en första genomgång är det två motioner som intresserar och gläder Brygubben mer än de andra. Den ena handlar om att göra en hundramiljoners satsning på undervisning i Svenska Kyrkans församlingar. Den andra handlar om att ge de unga i Svenska Kyrkan rejält mer att säga till om - att inrätta de ungas kyrkomöte.

PDF med hela motionen om en kunskapssatsning

PDF med hela motionen om De ungas kyrkomöte

Att bedriva undervisning ingår i församlingens grundläggande uppgift, tillsammans med att fira gudstjänst, bedriva mission och utöva diakoni (kristet socialt arbete). Undervisningen är generellt eftersatt inom Svenska kyrkan. Lysande undantag belyser hur mycket som behöver göras mer och bättre. Särskilt är den undervisningen bland vuxna som behöver stärkas. Ingen bred satsning har gjorts på 15 år.

Åldersspridningen i kyrkomötet är för dålig. Det ser illa ut i styrande organ även regionalt i stiften och lokalt i församlingarna. Därför är motionen som uppmärksammar bristen på unga beslutsfattare och bristen på inflytande för unga så viktig.

Det är över 20 år sedan en demokratisatsning med sikte på föryngring gjordes i Svenska kyrkan. Och det är en generation sedan. Känns som en evighet.

Det ska förhoppningsvis inte dröja så länge innan alla motionerna finns som webbsidor på Kyrkomötet webbplats. Men nu får man leta bland de inskannade pappersversionerna.

Ett gäng ombud i kyrkomötet bloggar tillsammans. Under våren har det inte varit så mycket till liv i bloggen. Men nu kanske de kommer igång. Senaste inlägget är från den 1 juni.

Kyrkans Tidning är Svenska kyrkans veckotidning. Redaktion gör, liksom Brygubben, sitt personliga urval bland motionerna till kyrkomötet.

Andra bloggar om: , , ,

FRA, Bjurwald på DN också Brit och Niclas

Den stora skillnaden för läsaren ligger i att i de sociala medierna handlar om en dialog och olika former för läsarinflytande jämfört med den äldre formen av mediekonsumtion.

Läs hela debattartikeln här

Också rätt unga journalister på gammelmedier kan bete sig ålderdomligt. Ett belysande exempel bjussade Dagens Nyheters Lisa Bjurwald på i veckan. Nu finns visserligen teorier i bloggosfären om att hon fejkar sin begränsade kunskap och analys för att få större uppmärksamhet.

Brit Stakston och Niclas Strandh tar henne på allvar i sin debattartikel på Aftonbladet.se

Det som blir påtagligt när bloggar och andra sociala medier blir tillgängliga och mer brukade av allt fler är hur udda journalisters vana att alltid ge sig själva sista ordet blir.

Andra bloggar om: , , , , ,

Egna mål blir säkra lösenord

Jag hittar en länk i en ny postning om förbättringar i Gmail hos Martin spanar som leder mig vidare till en gammal postning på samma blogg om det här med lösenord:

Att göra sina mål till sina lösenord och därigenom repetera dom varje dag för sig själv varje gång man loggar in på mailen. Vad är dina mål? Är det att ta examen på KTH under 2008...? Superbra: formulera en mening för dig själv som beskriver det, som sen förkortas till exempelvis civingKTH08 som blir ditt lösenord. Vill du ta 140 i bänkpress innan sommarn? Sätt ett datum för målet, exempelvis 6 juni och koka ner det till lösenordet: 140kgbp6/6. Varenda gång du loggar in på mailen eller vad det nu är ljudar du nu ditt mål på läpparna, påminner dig själv och förstärker mantrat. Samtidigt "oknäckbart".

Visst är det bra?

Andra bloggar om: , , , , ,

30 juli 2008

Goda historier blir ofta goda affärer

Att erbjuda marknaden en riktigt bra historia är som regel en god affär. En underskreckare i SvD handlar om corporate storytelling.

Vet man att Ernest Hemingway och Bruce Chatwin förde sina anteckningar i just precis en sådan här svart Moleskine, är man kanske villig att betala några tjugolappar mer för den anteckningsboken i stället för att välja ett vanligt häfte med vaxdukspärmar. En sådan berättelse genererar intresse och inger trovärdighet. Det förstod den milanesiske bokförläggaren som återupptog tillverkningen av Moleskines anteckningsböcker efter att den legat nere i många år.

Brygubben är själv helnöjd med sina Moleskine-böcker. Varenda en. Den senaste, som är en resehandbok för Rom, är inget undantag.

Läs om Moleskine

Andra bloggar om: , , , , , ,

Läs mer om corporate storytelling på svenska Storytellers.

Nakenchockad brygubbe omvärderar känd svensk författare


Det annars så genomgående njutbara Magasin Skåne kom ut med ett nytt nummer förra veckan. Därmed drabbades Brygubben av en liten nätt somrig nakenchock.

En halvnacken Björn Ranelid spänner en hårlös bringa på omslaget. Brygubben drar sig till minnes hur samma man 2003 blev häcklad offentligt för sina påstått rakade armar för inte så förtvivlat länge sedan. Björn Ranelid lät då meddela att han var begåvad med naturligt dålig kroppsbehåring, eller något sådant. Och han förklarade att han tagit illa vid sig av andras omdöme. Så, våffo gör han då på detta viset?

Brygubben försöker förstå och lämnar bilderna för att läsa artikeln inne i tidningen: "En transparent man i sina bästa år."

Obegripligheterna staplas på varandra. Empatin sätts på svåra prov.

Brygubben har kommenterat jakten på Ranelid tidigare.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Lika som bär



Studieförbundet Bilda



Finska klädföretaget Nanso Group

Andra bloggar om: , , , , , , ,

26 juli 2008

Ett sätt att definiera begreppen


Tack till bloggen Martin spanar där jag hittade det här sättet att definiera några begrepp som jag använder mig av i mitt yrke.

Andra bloggar om: , , , , , ,

25 juli 2008

3V: Vivo, Vi och Vinn

Det blev en del rabalder när ett gäng Vivo-butiker i Stockholm för några år sedan gick sin egen väg och blev Vi-butikerna. Vivo härsknade till, liksom kooperativa Vi-tidningen. Axfood var väl inte så roade heller.

Nu har det skett en utbrytning från Vi-butikerna under namnet Vinn. Och nu är det Vi-butikerna som ska stämmas och hålla på. Så rapporterar i allafall Dagens Media.

Det är lurigt det där med att värna och vårda ett varumärke.

Brygubben kommer att tänka på Lelle Printer & CO i På Håret som på sin tid skojade intelligent med eländet på Balkan. Lelle kunder rapportera om splittringen i Herzegovina som ledde till uppdelning i Herzer och Gover. Vidare till bråk mellan Goer och Viner. Det stannade inte med det. Motsättningar mellan Röda och Vita Viner blev det också. Håhåjaja.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Brygubbe i ordets rätta bemärkelse

Min morgontidning Svenska Dagbladet ber om hjälp att göra en tidning med mindre fel. Så jag skrev igår om det onödiga tilltaget att skriva datum med ordningstal istället för med grundtal. Alltså att trycka in ett "e" efter siffran och före månadens namn.

Nu har jag fått svar från tidningen:

Re: Rapport om fel i tidningen

Bästa Martin,

Tack för dina synpunkter angående tidningsprosan i Svenska Dagbladet.
Vi tar upp dem i vårt interna språkråd.
Vänliga hälsningar

Agneta Lagercrantz
Vikarierande kvalitetsredaktör

Visst kvalificerar det mig som äkta brygubbe att bekymra mig över en eller annan bokstav i en eller annan tidning? Och i denna värme.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Sommaren upplevelser, del 3


Österlen är den bästa biten av Sverige. Här, mellan Skillinge och Brantevik, ligger en gammal gård där Mårten Persson brukade jorden i gammal tid. Gårdens egen källa var under lång tid mer till bekymmer än nytta för gårdens ägare. Källådern var rik och skapade en för hög fuktighet för fastigheten.

Idag är källan gårdens stolthet och en viktig plats för ro och eftertanke. Gårdens nuvarande ägare är Boel och Rolf Bergström. Det har på några år gjort gården till ett kulturcentrum av hög kvalitet. Här är Mårten Pers Källa.

Årets utställare på Mårten Pers Källa är fyra: De målande konstnärerna Odd Nerdrum och Jan Ove Tuv, keramikerna Steen Kepp och glaskonstnären Bertil Vallien. Alla fyras verk samspelar mycket bra med de närmast sakrala rum som under paret Bergströms ledning skapats i den gamla ladugården, nu genomströmmad av källan.

Jag vandrade i år till Mårten Pers Källa längs havet från Skillinge, rundade Gislövs hammar och gick genom Hylkan upp till gården för att möta rummen och konstnärerna.

2005 och 2007 var det konstnären Michel Östlund som presenterade sina verk på Mårten Pers Källa.

Andra bloggar om: , , , , ,

23 juli 2008

Sommarens upplevelser, del 2


En av de starkaste Kristusbilderna i konsten kan vara den i katedralen i Cefalú, Sicilien. Första gången jag kom till Cefalú var katedralen under renovering och mosaiken uppe i absiden täckt. Men nu i sommar visade den sig i all sin prakt.

Katedralen i Cefalú började byggas 1131 på uppdrag av den normandiske kungen Roger II. Året innan hade han förenat Sicilien med Neapel och låtit sig krönas till kung över hela härligheten. Roger II farfar hete var Tankred av Hauteville. Han var ättling till de vikingar som på 900-talet hade bitit sig fast vid Engelska kanalen i nuvarande Normandie.

Det är inte bara katedralen i Cefalù som är värd en mässa. Staden är en pärla. En välbevarad charmig stadskärna. Många prisvärda restauranger att välja mellan och fina stränder. Räcker inte Cafalú, så ligger storstaden Palermo mindre en timme med tåget härifrån.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

10 år som fri kyrka: Dags för nya steg framåt

Nästa år är det tio år sedan Svenska kyrkan och staten separerades. Det hade kunnat ske mycket tidigare om inte de politiska partierna i majoritet som styrde kyrkan på 1900-talet motsatt sig en rad statliga utredningars förslag om att Svenska kyrkan skulle bli fri som andra trossamfund i Sverige.

Bloggande prästen Lars B Stenström är en erfaren kyrkoarbetare som i en debattartikel i allkristna dagstidningen Dagen pekar på problemet med att allmänpolitiska partier som i alla andra sammanhang företräder religionsfrihet gör ett undantag för Svenska kyrkan. Här bevakar man sina maktanspråk. Nästa år är det kyrkoval och det har gått ett decennium sedan kyrka och stat skulle skiljas åt. Lars B Stenström skriver:

Skilsmässan mellan kyrka och stat kommer inte att förverkligas på allvar förrän kyrka och statsbärande partier också separeras. Kyrkan kan inte bli salt i samhället om kyrkan styrs av samma krafter som styr samhället. Ser ingen det?

Inom Svenska kyrkan är det svårt att föra ett sakligt samtal om vikten av att reformera det demokratiska systemet inom Svenska kyrkan. De aktiva partipolitikerna bemöter mycket känslosamt invändningar mot den ordning de företräder och det kommer snabbt att handla om att uppleva sig personligt ifrågasatt, ja närmast kränkt.

Sakligt gör förstås tusentals förtroendevalda i Svenska kyrkan ett utmärkt arbete, bidrar med sin kompetens och tar ansvar. Att de helt övervägande flertalet partipolitiker i kyrkan är personligt kristna råder det inget tvivel om.

En reformering av det demokratiska systemet är nödvändig och skulle föra med sig så mycket gott. Det frigöra mycket energi och ge kyrkans medlemmar ett mer direkt inflytande.

Ett reformarbete kommer att kosta, därför ska det genomföras nu när Svenska kyrkan har goda ekonomiska resurser. Bara genom att förenkla valsystemet kan ett par hundra miljoner kronor frigöras och användas för att skapa en ny och bättre ordning.

Andra bloggar om: , , , ,

22 juli 2008

Sommarens upplevelser, del 1

Sommartid är tid för nya intryck och nya perspektiv. Tid för att bryta mönster på enkla och mer sammansatta sätt: Enkelt - försova sig. Mer sammansatt - ompröva värderingar och smak.

En mina goda upplevelser i sommar är vandringen på Lilla Stenshuvud där Kivik Art nu etablerar sig.

Årets nya paviljong är läcker. Formatet och renheten imponerar. SVD Kultur bevakade årets invigning.


Att säga att platsen där konsthall och ateljéer framöver ska byggas är anslående, är och förblir et undetstatement. Utsikten är helt fantastisk upp mot Hanöpunkten och ned mot stora Stenshuvud och Österlen.

Andra bloggar om: , , , , ,

Webbradio - Kyrkans Framtid

David Fredin är en ny präst i Svenska kyrkan som redan under sin studietiden startade en egen radiostation på nätet, GodPod Sweden. Nu skriver han med några polare och kollegor bloggen Kyrkans Framtid, som också sänder radio. Det gör han, Christoffer och Mattias rätt i. Läs om dem här

Hör dem här i deras tredje sändning.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Soppmässan i Uppsala

Det firas soppmässa varje torsdag i Samariterhemmets kyrka i Uppsala. Hit kommer varje vecka människor med olika bakgrund och i olika åldrar. En del har jobb, andra inte. En del saknar bostad, andra har en.

Flera av stadens krögare skänker soppa, en bagare ger bröd och ett företag ger bort frukt. Så man behöver inte ha pengar för att äta sig mätt.

Efter maten firas en nattvardsmässa och kvällen avslutas med fika.

Det här är en verksamhet i Svenska kyrkan som tydligt bärs upp av många frivilliga. Ett par anställda är också med och arbetar för att soppmässorna ska bli av, vecka efter vecka.

Nu görs en bok om Soppmässan. Den ges ut till hösten. Ta en titt på boken redan nu. Länk till en pdf

Om processen bakom boken här

Kyrkans Tidning, Svenska kyrkans veckotidning, skriver om Soppmässan.

Upsala Nya Tidning om Soppmässan med länk till ett bildspel.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Boken görs med bidrag från medlemsavgifter till Svenska kyrkan som via församlingar runt om i landet samlas för att fördelas till olika projekt.

Dagen tar helhetsgrepp

Utan fysiskt närvaro på Gotland och på distans med Österlen som bas tycks mig ändå allkristna dagstidningen Dagen och trossamfundet Frälsningarmén värda utmärkelsen Årets varumärke under den sedan länge och väl avslutade Almedalsveckan.

Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund profilerar sin tidning på ett sätt som utmanar Svenska kyrkans veckotidning Kyrkans Tidning.

Även Kyrkans Tidning hängde i Almedalen under poltikerveckan som nog kan beskrivas som en mash up av Kiviks marknad, Hultsfredsfestivalen och Bok&Bibliotek.

Men Kyrkans Tidning har inte fått kläm på det där med nya medier ännu. Det är mycket papperstugg som tar kraften från flerkanalig publicering. Synd. Berling Media som äger Kyrkans Tidning har en egen radiokanal på nätet. Knäppt att inte använda den under vistelsen i Almedalen. Hade tidningen ett samarbete med Svenska kyrkan i Visby eller inte? Man skrev om Nikodemuskvällarna i domkyrkan i alla fall.

Kyrkans Tidning borde synligare vara en del av Svenska kyrkan. Det skulle stärka den kritiska granskning av kyrkoliv och kyrkliga företrädare som är en av tidningens viktiga uppgifter. Det skulle ge en bättre nyhetsvärdering, en intressantare tidning och tidningsmedarbetarna ett roligare arbete.

Andra bloggar om: , , , , , ,