20 september 2010

Kan du vara säker på att kartan är ett sanningsvittne?

Idag målas kartan över Sverige röd och blå. Visualiseringen sätter hjärnspår. Ett lästips är dagens Understreckare i SVD. Arkitekten Aron Aspenström refererar till den nya boken Rethinking the power of maps av kartografen Denis Wood.

En annan arkitekt är Olle Burell. Han är socialdemokrat och ledamot av Svenska Kyrkans kyrkomöte. Där har han motionerat om att det ska sättas upp vägskyltar vid stiftsgränserna med namnen på Svenska Kyrkans stift.

Hans motion kommer inte att gå igenom. Det hindrar inte att den belyser hur ledande socialdemokrater ser på Svenska Kyrkan. Ville han Svenska Kyrkan väl kunde han motionera om att öppna kyrkorum och församlingshem så att de uppfattas som en del av det offentliga rummet.

Understreckaren belyser med flera exempel på hur en karta kan förtiga eller lyfta fram det som varit osynligt, som t.ex. kåkstäder som inte ritas in. Aspenström beskriver hur kyrkorum på en Rom-karta från 1700-talets Rom räknar kyrkorummen till de publika utrymmena. Svenska Kyrkans kyrkor är alltför ofta stängda och låsta, vilket starkt bidragit till att kyrkor och församlingshem av alltför många människor inte längre ses som naturliga mötesplatser.

Den undersökning som Svenska Kyrkans Tidning presenterade förra veckan om församlingars inställning till utlåning eller uthyrning av församlingshem i Svenska Kyrkan visade sig berätta om mer än enbart synen på ett främlingsfientligt parti, det som vi i natt fick veta hamnar i riksdagen. Kyrkomötet samlas nästa vecka. Jag hoppas att ombuden som möts på något vettigt sätt följer upp och analyserar svaren i Svenska Kyrkans Tidning enkät.

Kartan över tro och kyrka i Sverige behöver ritas om. De gamla kartorna stämmer dåligt. Den som vill värdas väl kan bara använda dem som historiska dokument. Färden framåt kräver en ny kartering.

Inga kommentarer: