31 juli 2007

Namntrubbel? Bolagsverket namnpolis

Den som startar ett bolag vill ge företaget ett namn. Friheten är begränsad. Många bra namn är redan upptagna. En ansökan ska göras hos Bolagsverket och där har man synpunkter på vad som passar sig bland de lediga namnen. DN, DI, SvD med flera publicerade förra veckan en artikel från TT om detta.

Reklamgubben Bo Rönnberg hade vissa svårigheter att få igenom namnet på sitt senaste bolag för några år sedan. Verksamheten skulle gå ut på att revidera kundernas kommunikationen. Därför sökte han registrerar namnet Bo Rönnberg Revisionsbyrå AB. Pengar till satsningen skulle komma från bland andra gamle SAS-Janne Carlzon. DN skrev om saken då.

Jacob Fant på Rewir säger i artikeln om att Monster är namnet på en rekryteringfirma:

Man har valt att ha ett namn som sticker ut. Hitta en koppling till rekrytering tycker jag inte är självklart. Det är klokare att ha ett man som närmare härrör till det man håller på med. För man har lite tid på sig att förklara vad man gör.

Monsters marknadschef Henrik Ramstedt har inga problem med namnet på firman han jobbar med. Han var med redan när firman hette Jobline. Vid namnbytet arrangerade han en uppmärksammad tävling. Om den skrev Dagens Industri.

Brygubben får god lust att kolla med bolagsverket om ett Bolagsverket AB kan godkännas. Bolagets inriktning? Vad sägs om omvärldsbevakning?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Biskop om Bergman: Han förnyade gudsbilden

Svenska kyrkans biskop i Stockholm är Caroline Krook. I en intervju kommenterar hon Ingmar Bergman med anledning av hans död:

Han höll upp en spegel och visade kyrkan den negativa och bestraffande gudsbild människor kunde uppfatta att kyrkan förmedlade. Det har utmanat och hjälpt oss att bli bättre på att förmedla bilden av den kärleksfulle Gud vi tror på, säger Caroline Krook.

Läs hela intervjun på Svenska kyrkans webbplats.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Apfasoner inspirerar Skatteverkets ledning

När Skatteverket ska omorganisera står biologismen högt i kurs i toppen. Så pass att medarbetare längre ned i pyramiden värjer sig.

Talet 150 återkommer hela tiden när det handlar om storleken på en grupp som har någon form av social gemenskap. Evolutionsbiologer har sett att primater lever i sociala grupper av olika storlekar.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

Därför köper svenskar så lite miljömärkt mat

Bara 2,2 procent av de svenska hushållens matpengar går till ekologiska och miljömärkta livsmedel. Varför det? Forskaren Tommy Gärling vid Handelshögskolan i Göteborg kan svara på det:

Den låga siffran beror på att priset är högre, att konsumenterna upplever att kvaliteten är sämre och att det är svårt att hitta miljömärkt mat.

— Konsumenterna upplever att det är svårt att göra miljövänliga matinköp. Det är så många olika miljöeffekter och det är svårt att få information om dem. Skall man väga in både kemikalieanvändning, energiförbrukning och koldioxidutsläpp blir det alldeles för komplexa beslut att ta i mataffären på vägen hem.

Professor Gärling efterlyser ett begripligare märkningssystem. Hela rapporten finns här


Källa: Pressmeddelande från Göteborgs universitet

Andra bloggar om: , , , , , ,

22 juli 2007

Chaplin, Keaton, Becket

I dagens SvD skriver Mårten Ljungberg en understreckare om Charlie Chaplin och Buster Keaton och deras möte i filmen Limelight, på svenska Rampljus.

I artikeln berättar Ljungberg om att Keaton erbjöds rollen som Lucky i Samuel Beckets "I väntan på Godot". Han tackade nej. Däremot spelar han med i Beckets film "Film"



På YouTube finns många klipp med Keaton. Ex den här scenen med Keaton och Chaplin från just Limelitght



Andra bloggar om: , , , , , , , ,

19 juli 2007

Kyrkorådets ordförande: Jag tror inte på Gud och går inte i kyrkan

Kyrkoordnaren visade vägen till en artikel i Wall Street Journal
om tro i Europa och särskilt i Sverige och Svenska kyrkan.

Ingången i artikeln handlar om vårens turer med Scandichotellen och Gideoniternas biblar.

I artikeln kan man läsa om den moderata ordföranden kyrkorådet för Hedvig Eleonora församling i Stockholm:

Hedvig Eleonara has three full-time salaried priests and gets over $2 million each year though a state levy. Annika Sandström, head of its governing board, says she doesn't believe in God and took the post "on the one condition that no one expects me to go each Sunday." The church scrapped Sunday school last fall because only five children attended.


Ärligt svarat av Annika Sandström, men svaret borde diskvalificera henne från att leda styrelsen för en kristen församling.

I samma artikel citeras Annikas partikollega Anders:

Anders Borg, Swedish Finance Minister, former non-believer and Europe's only senior male official with a pony-tail, left the Church of Sweden when he was about 18. For years he considered himself an atheist. In a recent interview with Dagens Industri, he said he'd reconsidered:
"Lately, I have decided to consider myself a Christian. For me, the core of the Christian love message is reconciliation, forgiveness and peace."


Andra bloggar om: , , , , , ,

Framstående kyrkoarkitekt fyller 70 år

Den 31 juli fyller arkitekten Jerk Alton 70 år. Under flera decennier har han varit verksam som arkitekt med många uppdrag för Svenska kyrkan.

I början av 1960-talet arbetade Alton först vid Erik Lundbergs arkitektkontor i Stockholm och sedan vid statsbyggnadskontoret i Sollentuna och i slutet på samma decennium vid K-konsult i Örebro. Under lång tid ledde Jerk Alton sin egen arkitektbyrå med säte i Kumla.

Några av Jerk Altons uppdrag:

Kumla kyrka, återuppbyggd efter brand, 1969 - 72, restaurerad 1992
Glanshammars kyrka, restaurerad 1969 - 76 och 1999
S:ta Maria kyrka i Sigtuna, restaurerad1970 - 72, 1993 - 94
Visby domkyrka S:ta Maria, restaurerad 1976 - 89, 1995 och 1996
Trollhättans kyrka, restaurerad 193-84
Olaus Petri kyrka i Örebro, restaurerad 1985 - 87
Katzow Kirche i tyska Greifswald, ombyggd 1990 - 93
Nikolai kyrka i Linköping, Restaurerad 1992 - 96
Nikolai kyrka i Arboga, restaurerad 1993 - 95
Oscarskyrkan i Stockholm, restaurerad 1996 - 97

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Enhetens kapell på Stiftsgården Stjärnholm mellan Nyköping och Oxelösund

En mässingsskylt till minne av ert kärleksmöte

Svenska Kyrkans Press ger ut magsin Existera. Tidningen ska sätta upp 50 mässingsskyltar till minne av människors kärleksmöten runt om i landet. Om du berättar om var, när hos vem du mötte din kärlek kan det bli er skylt.

Skriv hundra tecken och ladda upp en bild här

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

fd prästen Eskil Franck blir överintendent

Regeringen har idag utsett fd prästen Eskil Franck för Forum för levande historia
Han börjar på nya jobbet i september. Närmast har han varit rektor för Lärarhögkolan i Stockholm.

En essä av Eskil Franck från i våras, publicerad i Svenska kyrkans veckotidning, Kyrkans Tidning.

1996 var Eskil Franck en populär kandidat till den lediga ärkebiskopsstolen. Präster och kyrkopolitiker i Uppsala stift gav honom nästan lika många röster som KG Hammar.

Eskil Franck är ledamot av etiksekretariatet vid Socialstyrelsen.

Uppdatering 31 augusti 2007: SR Människor och tro har ett kvartsamtal med Eskil Franck.
Här förklarar han att det var när han kommit till en punkt där han varken intellektuellt eller emotionellt kunde leva upp till den teologi som han prästvigts till, som han valde att avsäga sig rätten att utöva prästämbetet.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Del 2: Motioner till kyrkomötet i Svenska kyrkan

Motionerna trillar in till årets kyrkomöte i Svenska kyrkan. Fram till den 25 juli kan de 251 ombuden skriva så mycket de vill. Fram till den 19 juli hade 43 motioner (rättat den 1 augusti) registrerats.

Den första är skriven av Birgitta Josefson och Lars-Ivar Ericson. Båda är centerpartister och han är också riksdagsledamot. Motionen handlar om att det borde bli lättare att värma upp kyrkor med förnyelsebar energi. För Kristianstadbladet berättar Ericson om deras förslag.

Lars Arvidsson vill att Lutherhjälpens namn ska behållas. Tillsammans med bloggande kyrkomötesombudet och prästen Karin Långström Vinge har han skrivit en motion om alternativ till ordningen för söndagens huvudgudstjänst.

Gustaf Bengtsson vill att kyrkovalet ska flyttas från september till Första Advent.

Sigvard Olsson tycker att det ska vara samma begravningsavgift för församlingar som ligger i samma kommun. Kyrkomötets Olsson kanske har missat att statskyrkan är avskaffad och att dåvarande kommunförbundet verkligen inte ville att kommunerna skulle ta över begravningsväsendet 2000.

Svenska kyrkan behöver skärpa sig, tycker folkpartisten Runar Patriksson och några av hans partikamrater. De motionerar till kyrkomötet i Svenska kyrkan om pedagogutbildning av präster och en kristendomsskola.

Svenska kyrkans kyrkomöte samlas först en vecka i september och ses igen sista veckan i oktober.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bristande mediebevakning av tro och kyrka

Elisabeth Sandlund, bloggande chefredaktör på Nya Dagen tipsar sina journalistkollegor om att rapportera från de stora kristna möten som hålls runt om i sommarsverige. Det gör hon rätt i.

Att Svenska kyrkans veckotidning Kyrkans Tidning borde följa sin gamla medarbetares råd är närmast självklart. Men det vore förstås lämpligt att inte minst de redaktionsledningar som anser sig stå för public service skärper till sig.

Bristerna i bevakningen av kyrksverige beror till stor del på en kombination av okunskap och fördomsfullhet. För få redaktionsledningar uppmuntrar sina medarbetare att lära sig mer om kyrka och tro. Det är trist. Fördomar och kristna och om kyrkornas liv och tro fördummar, både journalister och läsare.

Det är tur att verkligheten existerar utan mediernas hjälp. Det som inte syns i media finns visst.

Programmen på de många kyrkliga sommarkonferenserna skulle stå sig väl i jämförelse med Almedalsveckan.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Det går som tåget: 282 km/h Töreboda - Skövde


Igår swischade ett Regina-tåg fram mellan Töreboda och Skövde i modiga 282 km/h. Snabbare har det inte gått i Sverige tidigare. Banverkets mål är nu att spränga gränsen 300 km/h.

Andra bloggar om: , , , , ,

Del 1: Motioner till kyrkomötet i Svenska kyrkan

Den 25-28 september 2007 samlas de 251 ledamöter som Svenska kyrkans medlemmar i lokala val utsett till sina ombud.

Ombud har rätt att motionera och många gör det. Ännu finns inte motionerna listade på Svenska kyrkans webbplats. Men de kommer.

Tills dess, några länkar till mediesajter och andra webbplatser som förmedlar en och annan motion till årets kyrkomöte.

Kristianstadbladet berättar att folkpartisten och prästen Lars Arvidsson från Hässleholm skrivit under flera motioner. En om att behålla Lutherhjälpen och en annan om att stärka diakonernas ställning.

Bloggande folkpartistiska ombudet och prästen Karin Långström Vinge i Skövde är en av undertecknarna på en motion som föreslår en utökad clearing mellan församlingarna, så att mer av medlemsavgiften följer med som betalning när man gifter sig i en annan församling än den man hör till.

Det ska tyvärr dröja till mitten av augusti, enligt kyrkokansliet i Uppsala, innan motionerna blir allmänt tillgängliga på www.svenskakyrkan.se

Skrivelser från kyrkostyrelsen till kyrkomötet 2007 Läs här

Andra bloggar om: , , , , , ,

Kille med talang för kommunikation

Brygubben dyker in i SVT:s morgonsändning och där dyker Dag Klackenberg upp i rollen som styrelseordförande för Vattenfall. Företaget har haft tuffa veckor på den tyska marknaden. Igår fick europachefen i koncernen gå.

Senast Klackenberg syntes mycket i media var i våras, i avtalsrörelsen. Då som vd för Svensk Handel.

Killen har talang för kommunikation. Genom att medge fel utan att hänga ut enskilda medarbetare eller fjärma sig från företaget och varumärket han företräder klarade han intervjun galant. Frågorna tog liksom slut...

Av hans svar kom det fram vilken kommunikationsstrategi Vattenfall ska ha: information direkt från den som vet mest, snabbt och även om mindre händelser. Nu gäller bara att få alla medarbetare i firman att göra så.

Dag Klackenberg har ett tidigare liv som expeditionschef på UD fram till 2001. Då var har han också en tid ordförande i Bokhandlarföreningen och delägare i bokhandelskedjan Exlibris (Uppköpt av Akademibokhandeln förra året, med Klackenberg sålde sin del redan 2002.)

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

18 juli 2007

Myrdal jubilerar

Författaren och debattören Jan Myrdal fyller 80 år imorgon, den 19 juli. Åsa Linderborg skriver intressant om honom i skittidningen Aftonbladet.

FIB Folket i Bild Kulturfront har på sin webbplats översättningen av en intervju med Myrdal från den arabiskspråkiga tidningen Al-Intiqad.

SVT Tvärsnytt intervjuade honom tidigare i sommar.

Andra bloggar om: , , , , ,

19 svar som kan ändra planerna

Som bekant har kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth för avsikt att dra in den statliga medfinansieringen av En bok för alla.

I dagens pressmeddelande från Kulturdepartementet bekräftas planerna. I samma pressmeddelande meddelas att ett nytt statligt stöd ska ges till bokbranschen, att användas till ett litteraturcentrum - vad det nu kan vara.

19 remissinstanser kan nu säga sitt om förslaget innan det arbetas in i höstbudgeten. Avtalet med En bok för alla går ut 31 december 2007.

En bok för alla startade för 30 år sedan av Litteraturfrämjandet (nedlagt 1992) och är sedan 15 år ett aktiebolag, ägt av studieförbundet ABF och Vuxenskolan och förlaget Ordfront och föreningen En bok för allas vänner.

På En bok för allas egen webbplats sammanfattas debatten med länkar till media på ett bra sätt. Läs mer här

Andra bloggar om: , , , , , , ,

17 juli 2007

Bloggar stärker yttrande- och informationsfriheten

En svensk bloggare i Grekland reflekterar över svenska medier och även andra mediers rapportering om förra veckans brand på ön Skiathos.

Skiathosbloggens berättelse är belysande och hans reflexioner ligger det mycket i, tycker Brygubben. Hans kommentar till fd chefredaktören Mats Johanssons tankar om begränsningar för bloggar har skäl för sig.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Är du ett IT-vittne? Kontakta muséet


Tekniska muséet i Stockholm vill komma i kontakt med dig som jobbade med IT före 1980. På vilka sätt förändrades arbetsvillkoren när datorer började användas på arbetsplatserna? Vilka var lärdomarna man gjorde av stora och avgörande IT-projekt och vilka var effekterna av datoranvändningen? Två frågor som museifolket vill ha svar på.

Alla som vill bidra med egna erfarenheter av arbetet med datorer före 1980 uppmanas nu att skriva ner och skicka in sina minnen med hjälp av en särskild minneslista som finns på museets webbplats, eller höra av sig till museet.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Återkomsten


En av Uppsalas nyare sevärdheter är Återkomsten. Ett verk av Anders Widoff i Uppsala domkyrka.

Möt Maria i Sveriges största kyrka. Se om du hittar hennes två små sparvar på gallret in mot Gustav Vasas grav.
Uppsala domkyrka Öppen alla dagar kl 8-18

SvD om Anders Widoff och hans verk. [18 dec 2005]
SR Uppland intervjuar konstnären [25 nov 2005]

Andra bloggar om: , , , , , , ,

En påminnelse: Javisst, det är därför jag inte vill ha en lokaltidning

Brygubben tackar för påminnelsen om varför det känns så onödigt med en lokal dagstidning. Vem vill veta att en folkabuss som tillhör Svenska kyrkan i Kramforstrakten slangats på 20 liter bensin? Och vem har kontaktat Öviks Allehanda eller tidningen Ångermanland och berättat den "glada" nyheten? Prästen, den som slangade eller "vän av ordning"?

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

13 juli 2007

Den kyrklige Mr Bean

Några länkar med klassiska Mr Bean-klipp av det mer kyrkliga slaget. Inget nytt, men fortfarande underhållande. Tycker Brygubben i alla fall. Så det så.

Alla länkar till YouTube

Predikan 1
Predikan 2
I kyrkbänken

Särskilt tack till bloggande prästen Karin Långström Vinge

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

12 juli 2007

Costly logo is a hard sell - London 2012


För lite mer än en månad sedan uppmärksammade Brygubben de starka reaktionerna på loggan för OS i London 2012. Här en senkommen länkning till några insändare i The Times publicerade den 7 juni.

Den vänlige Noel Petty tycker att loggan ser ut som en siliserad Myron med sin diskus. Trevor Trotman undrar om det var en person som fick £400.000 eller två som fick 200.000 vardera eller ett obestämt antal apor som fick köpa jordnötter för pengarna. Det kan man klura på.

James A Crane tycker att det är trevligt att konstatera att att den gamla leksaken Etch-a-Sketch fortfarande kan komma till användning.

Fast videon på den officiella sajten är rätt mysig. Kanske för att den inte har någon koppling till loggan eller så mycket till OS heller.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

11 juli 2007

Killen är värd sitt pris

Idag fick bloggaren Magnus Ljungqvist pris för sitt Borelius-avslöjande förra året. Det är hand värd.

Lika värd sitt pris är Johan Larsson, något av en doldis bakom bloggar.se, knuff.se, nyligen.se och intressant.se Heder åt Johan för allt han gjort och gör för den svenska bloggosfären.

Andra bloggar om: ,

God pizza och gott värdskap vid vägens ände

Ät gott på Fridens gårdskrog vid vägs ände i Södra Mellby på Österlen. Fantastiska pizzor med mestadels ekologiska och närodlade ingredienser. Peter är en god värd med en skön inställning.
Pizzorna är förstås stenugnsbakade.

www.friden.nu

Redigerad 12 juli

Andra bloggar om: , , , , ,

Sommar i P1

Brygubben fastnade inte som vanligt för att pricka in Sommar i P1 nu i år. Men igår lyssnade jag till Åsa Linderborg och hon gjorde ett mycket bra program. Idag är det Sture Linnérs tur. Denne diplomat, författare och professor grekiska språket och litteraturen är debutant i sammanhanget, trots 90 år fyllda. Vilken kille!

Erland Josephson söndag 22 juli vill jag inte missa.

Sommar i P1

Andra bloggar om: , , , , , ,

Vinklade siffror


Bloggen Z bidrar med en intressant illustration och text om de arabiska siffrorna och visar att 3 har tre vinklar och 8 har åtta vinklar. En nyhet för Brygubben.

Andra bloggar om: , , , ,

Begravningsverksamhet en prövosten

Svenska kyrkans överklagandenämnd har sagt sitt: församlingar får inte driva begravningsbyråer. Men det tänker inte Svenska kyrkan i Fagersta och Köping rätta sig efter. I båda församlingarna har ledningen meddelat att man fortsätter med byråverksamheten.

Överklagandenämnden har uppfyllt önskemålet från den största aktören på "begravningsmarknaden" som är Fonus. En folkrörelseägd koncern med verksamhet inte bara i Sverige utan även i andra nordiska länder. Drivande politiska kraft inom Svenska kyrkan är de socialdemokratiska kyrkopolitikerna.

Fonus i Bohuslän uppmanar enligt tidningen Bohuslänningen de socialdemokratiska arbetarkommunerna att hålla koll på de socialdemokratiska kyrkopolitikerna. Man kan tänka sig att Fonus också uppmanat lämpliga personer att hålla koll på socialdemokraterna i överklagandenämnden.

Den sakkunnige som Fonus engagerat säger till Kyrkans Tidning att han tror Svenska kyrkan nationellt sagt nej till kyrkliga begravningsbyråer för att man inte vill förlora huvudmanaskapet för begravningsväsendet. Varför skulle Svenska kyrkan inte vilja det? Och vem eller vilka skulle vara intresserad av att ta över? När stat och kyrka skildes åt 2000 gav kommunförbundet klara besked: kommunerna ville inte ta hand om kyrkogårdar och krematorier.

Tillägg kl 16:22 - Marta Axner har rätt: Köpings församling har ännu inte någon begravningsbyrå. Men i Kungsör finns det en. Rätt ska vara rätt. Tack Marta för din uppmärksamhet.

Andra bloggar om: , , , , ,