26 maj 2008

Brygubben går i Mac-tankar


Nästa dator kan bli en Mac. Senast det var dags för inköp fanns ingen modell i rätt viktklass, så det blev till att stanna kvar i PC-fållan. Men läget har förändrats med tiden.

Andra bloggar om: , , , , ,

4 kommentarer:

David sa...

Gött, kan bara inte låta bli att kommentera när det gäller att köpa Mac. Jag är inte en klassisk mac-fanboy, utan körde Windows på 90-talet, men mot slutet gick jag över till Linux, sedan gick jag över från Linux till Mac för lite mer än ett år sedan och är helt nöjd. Windows har jag ju kört i olika sammanhang ändå, skolan etcetera.

Det jag ser som styrkan med Mac är ju integrationen dels mellan hårdvaran och mjukvaran men också mellan de olika mjukvarukomponenterna. Saker och ting fungerar så bra tillsammans på Mac:en.

Behöver man köra Windows-program (finns ju enstaka som inte finns i Mac-version eller har en motsvarighet), så kan man göra på två olika sätt:
1. Installera Windows också och kör som vanligt. Mac:en är nämligen en PC numera, så det går att köra Windows "som vanligt".
2. Installera Windows i ett program som heter VMWare Fusion eller Parallells Workstation (jag rekommenderar det första av de två), där man då kan köra Windows program direkt under Mac OS X sida vid sida med andra program. Väldigt kraftfullt och bra.

Men det händer nästan aldrig att jag behöver köra Windows-program, har ju allt på Mac:en, till och med Office.

Lycka till i sökandet!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Jag är kanske ingen klassisk mac-fanboy, men mactaliban är jag. Har kört Mac på heltid i över två år nu, blandat tidigare.

Det finns idag - som jag ser det - inga goda argument för en normalanvändare (läs: någon som inte är beroende av ett väldigt nischat program som bara finns för Windows) att inte testa Mac OS X.

Dels av den anledningen som David framför - att det är lätt att köra Windows sida vid sida med Mac OS X på en Mac (om man skulle sakna ett program), och dels av den anledningen att systemet är både säkrare och smartare. Mac OS X erbjuder en helhet som Windows ännu inte har uppnått - och det där tugget om att det finns fler program till Windows är bara tugg; visst kanske det finns fler program till Windows, men de program som finns till Mac OS X är ofta mycket billigare och inte sällan bättre och oftare uppdaterade. Det är i alla fall min erfarenhet.

Lycka till med ditt datorköp!

Anonym sa...

Hade samma funderingar för ett år sedan - men då fann jag ingen bärbar mac som kunde möta de prestanda jag fann hos DELL i prisläget 12-15 tusen...
Är läget ett annat nu?