24 november 2010

Om man ska tro Karlskoga-Kuriren: Arbetsmiljöverkets Torsten Heinberg verkar inte vara mycket att hålla i handen

Han dök upp i SVT Aktuellt för att kommentera ett påstått arbetsmiljöproblem som han inte visste något om med hjälp av andra händelser som han kände till en del om. Och därför fick han kommentera händelser i en församling i Svenska Kyrkan i en tidningsartikel.

Arbetsmiljöverkets Torsten Heinberg är inte typisk för de medarbetare från samma statliga verk som jag haft kontakt med. Och det är tur det. Både hans människosyn, bild av svenskt arbetsliv i allmänhet och så Svenska Kyrkan och hennes medarbetare tycks kunna sammanfattas i det här citatet från Karlskoga-Kuriren:
– En jätteduktig kirurg blir kanske en usel klinikchef och en duktig kypare blir förmodligen en usel hovmästare, förklarar han och tillägger att det är sällan duktiga yrkesmän, eller kvinnor, klarar av att ta en ledarroll. Men att det inom Svenska kyrkan verkar finns gott om sådana. 
Enligt samma tidning ska han också ha framfört följande:
Att konflikter, usel psykosocial arbetsmiljö och trakasserier är vanligt förekommande inom Svenska kyrkan menar han beror på att verksamheten är relativt sluten samt att de är en religiös organisation. Dessutom har vigda präster och diakoner en mycket begränsad arbetsmarknad.

Jo, tjena. Det är tämligen lätt att finna andra sektorer i det svenska samhället, arbetsplatser och yrkesgrupper där det är betydligt mer slutet och där arbetsmarknaden är mer begränsad än Svenska Kyrkan. Vad sägs om att kolla forskarvärlden eller lite myndigheter?

Det finns arbetsplatser inom Svenska Kyrkan där det är ett elände. Arbetsmiljöverket skulle kunna erbjuda hjälp i flera fall. Men Heinberg har väl inte precis ökat förtroendet för myndigheten. Han skulle nog passa bättre som en gnällig och smått ansvarslös bloggare som sitter i baksätet med armarna i kors och tittar på. Som vilken brygubbe som helst, med andra ord.

Kontakten mellan Heinberg och tidningen i Karlskoga kan inte ha varit så tajt. Han får i artikeln förnamnet Torbjörn.

Inga kommentarer: