01 november 2007

Chans till ganska ung biskop i Västerås

Svenska Kyrkan i Västerås har haft provval av ny biskop. Det blev mycket jämnt mellan de tre som fick flest röster. Bara en röst skilde ettan Christina Schenning från tvåan Thomas Söderberg, och honom från trean Marika Markovits.

Gruppen som tillsattes av stiftsstyrelsen hade nominerat sju namn. Fyra av dem klarade provvalet. Förutom Söderberg och Markowitz även fyran Margarethe Isberg och sexan Håkan E Wilhelmsson. På plats fem av de sex som nu går att rösta på i det riktiga valet kom Sven Hillert.

För att gå vidare ska man enligt Svenska Kyrkans egna regler få minst 5 procent av de avgivna rösterna i provvalet. Alla med rösträtt, präster och elektorer från församlingarna i stiftet, brukar inte delta i provvalet. Men från Västerås rapporterar ett högt valdeltagande.

401 röstade och de första sex namnen dela de på 338 röster. Närmast utanför listan hamnade Bengt Linvall och Jerker Alsterlund. Sex kandidater delade på 33 röster: Johan Dalman, Eva Brunne, Ingegärd Sjölin, Patrik Wallmark, Bo Brander och Ola Söderberg.

Det är flera yngre kandidater, 60-talister, aktuella i Västerås stifts biskopsval. Christina Schenning är 46 år. Marika Markowitz 43 år, Jerker Alsterlund 45 år och Johan Dalman 47 år.

I det riktiga biskopsvalet dröjer mer än två månader. Den 10 januari gäller det, och då ska minst 63 röster fördela sig på sex namnen i topp. Så det mesta kan hända.

Tidigare biskopsval efter 2000 har visat att det inte alls är säkert att toppnamnen behåller sin placering. Ett provval ger mer utrymme för opinionsyttringar. I det rikta valet väljer flera röstande ett annat resonmang och en annan taktik. Många vill lägga sin röst på ett namn som har chans att vinna.

Får ett namn hälften av rösterna är allt avgjort i första omgången. Blir det inte så, då går de två främsta vidare till en andra och avgörande omgång.

Biskop Claes-Bertil Ytterberg som "lägger ned staven" nästa vår var 45 år när han vigdes 1988. En del tycker att han suttit för länge och vill därför välja en äldre biskop denna gång. Det talar för Margarethe Isberg 58 år, Thomas Söderberg 59 år och Håkan E Wilhelmsson 59 år. En del tycker alltså att 5-6 år är en lämplig tid på biskopsstolen.

Se istället ungdom som en merit och stöd sedan den som blir vald att om 10-12 år välja att göra något annat. Det vore hälsosamt för Svenska Kyrkan med biskopsvigda som inte bara är stiftschefer. Den förste biskop som stiger av utan att gå i pension skulle bidra med en välkommen översyn av biskopsmötets ställning och roll, liksom kyrkomötets läronämnd.

Toppkandidaterna svarar på frågor.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: