06 november 2007

Svenska Kyrkans 2007: Färre går ur och fler stannar

Den som vill bli medlem i Svenska Kyrkan kan gå med när som helst, året om. Den som vill säga upp sitt medlemsskap kan också gör det när som helst. Och utan särskilt blankett. Ett vanligt papper med namnteckning funkar.

Att inte lika många svenskar är medlemmar i Svenska Kyrkan idag som för 20-3o år sedan beror i första hand på att barn inte blir medlemmar i samma takt som gamla medlemmar avlider. Och det beror på att svenskar tillhör ett annat trossamfund (inte nödvändigtvis kristet) eller inget samfund alls.

Efter en markant ökning av de aktiva utträdena bland vuxna under de första åren på 2000-talet håller något på att hända. Antalet faktiska aktiva utträden tycks minska påtagligt på flera håll. I Örnsköldsvik är det en inbromsning med 20 %.

Några västmanländska församlingar som VLT talat med känner inte heller av någon medlemsflykt.

Grejen med att gå med före 1 november är att man slipper "uppsägningstid" för avgiften kopplad till medlemskap.

Talade med en människa förra veckan vars släkting råkat ut för det som många känner igen: Folk som inte tycker att man behöver skaffat fakta innan man uttalar sig tvärsäkert. Denna gång handlade det om att de kyrkobyggnader som Svenska Kyrkan underhåller och håller öppna betalas av allmänna skattepengar. Och så är det inte. Staten bidrar visserligen med miljoner som är ett nödvändigt tillskott varje år, men det är medlemmarna i Svenska Kyrkan som står för kalaset.


Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: