02 november 2007

Pihlblad-Schenström-affären: Ska man alltid tala sanning?

Till kommentarerna på Pihlblad-Schenström-affären hör påståenden om att man alltid ska tala sanning. Och hade de inblandade, inklusive statsministern, gjort det från första stund, ja då hade det inte blivit någon affär.

Men är det så enkelt? I alla fall inställer sig frågan om vilka som ska ta emot de sanningar som levereras och vilka ska anses ha rätt att utkräva sanningar? Fortfarande gäller väl källskydd? (Även om nu TV4 Nyheterna tummat på det.)

Dagen efter att Ulrica Schenströms avgång blev känd blir det mindre av drev och mer av "varför-gick-det-som-det gick?" Ett eftermatchensnack.

Från TV4 Nyheterna meddelas att det var socialdemokraternas Håkan Juholt som gjorde att en paparazzibild i Aftonbladet blev en nyhet.

Panelen i TV4 Nyhetsmorgon var inte lika säker på att Juholt har rätten till nyheten. Inte heller att TV4 Nyheternas agerande uppvisar ett journalistiskt problem.

- Det var en story från dag ett, sa Johan Hakelius. När TV4 Nyheter till att börja med hävdar att bilderna var missvisande och KG Bergström på SVT undrar om de kan vara förfalskade.

Hakelius undrar varför inte mer sagts om hur de flesta människor brukar uppföra sig på krogen.

De flesta gör inte så här. Man slätar inte av varandra på krogen.

Programledaren Steffo Törnquist hade läst sin Expressen och kunde inflika att merlotvinet i krogens vinlista beskrivs som "elegant, läcker, ma makes people talk".

Viggo Cavling menade att det inte är samma sak att vinna ett val och att leda ett land. Fredrik Reinfeldt hade ingen erfarenhet av ledning och ingen av de politiska tjänstemännen i regeringskansliet heller, sa han. Allvarligt att det tog en vecka för TV 4 Nyheter att publicera kvittot som var bevis.

Lena Melin fick frågan hur det gick till när Aftonbladet plåtade Pihlblad och Schenström.
- Vi fick ett tips, åkte dit och tog bilden, åkte hem.

Konstigare än så var det tydligen inte. Nå, konspirationsfantaster i det blå laget lugnas inte av Melins beskrivning.

En gammal arbetare i den röda laget är Harald Ullman. Idag skriver en Brännpunkt i SVD. Hans vinkel på den här affären är att de folkvalda inte ska kapitulera för den ism han kallar journalismen. Han uppmanar socialdemokrater att inte försöka ta poänger, utan påminna sig om Danielssonaffären och turbulensen efter mordet på Olof Palme. Han upprörs över vad TV Nyheternas Ann Lagerkrantz säger till Aftonbladet.se:

Vi tycker däremot att det är obehagligt att journalister bevakar andra journalister på det här sättet?

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Byxorna Nere sa...

Aftonbladet åkte inte dit och bara tog bilden. De punktmarkerade US i nästan sju månader. Så de slet en hel del. Fast att de hade en personlig vendetta talas det tyst om.