26 april 2008

Har man bara tillgång till en hammare

För den som bara har en hammare ser alla problem bara ut som spikar, påminner professor i statsvetenskap Herfried Munkler vid Humboldt universitetet i Berlin.

Han talar om hur skillnaden mellan olösta och lösta konflikter handlar om att ha rätt verktyg och använda rätt ord.

Så länge man talade om konflikten på Nordirland som en religiös konflikt mellan katoliker och protestanter kunde ingen lösning finnas, men när den instället benämndes som en konflikt mellan unionister och separatister, då var det möjligt att mäkla fred.

Inget uttryck kunde vara mer konfliktskapande är "Kriget mot islam". Det framstår som tämligen uppenbart att det inte är troende människor som blir terrorister. Vad det handlar om är orättvis fördelning av makt och egendom.

Münkler intervjuades i SR Konflikt. Få radioprorgram är lika hörvärda som detta. Väl förberedda och mycket engagerade journalister leder programmet. Många kunniga och intressanta kvinnor och män medverkar. Dagens programledare var Agneta Ramberg.

Som statsvetare och sociolog har Herfried Münkler uppmärksamts fr sin bok De nya krigen. Hans senaste bok översatt till svenska är Imperier. Den är »pliktlektyr för alla som vill sätta sig in i det aktuella världsläget och i synnerhet den Europeiska unionens perspektiv», skrev Münklers statsvetarkollega Claus Leggewie i Die Zeit (enigt förlaget i alla fall)

Münkler skriver om världshistoriens imperier, om de mäktiga sjörikena, om handelsimperier och miltära välden. Han skriver om bygger imperier som bygger på territoriell kontroll och sådana som bygger på kontroll av flöden av människor, varor och kapital. Mot denna bakgrund analyserar han USA som imperiemakt och vad som krävs för att Europa ska kunna hävda sig som en självständig politisk kraft jämte USA. Herfried Münkler är professor i statsvetenskap vid Humboldtuniversitet i Berlin.

På svenska kan man läsa Herfried Münklers bok Imperier : världsherraväldets logik : från romarriket till Förenta staterna (Göteborg 2006) 152 kr hos en av de bästa nätbokhandlarna Kulturbutik Och även Machiavelli (1982) och De nya krigen (2004). Alla utgivna på förlaget Daidalos.

Anders Ehnmark recenserade boken i Sydsvenskan hösten 2006.
Lars Fimmerstad refererar till Munker i en artikel i SvD 2003.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Intressanta synpunkter. Själv kommer jag fram till ungefär samma slutsatser.
Den största stötestenen tycks vara när rigida religioner tar över politiken - då går det oftast helt
åt pipan.