Så blev det en mindre att välja på när Svenska Kyrkan i Västerås stift ska välja biskop. Prästen och chefen för Stockholms Stadsmission står inte till förfogande längre.
Två kandidater fick fler röster än Marika Markovits när stiftets präster och församlingselektorer provröstade tidigare nu i höst. Men det var tätt i toppen. Christina Schenning, präst men med tjänst på Räddningsverket vann provvalet med 75 röster. Sen kom kyrkoherde Thomas Söderberg med 74 röster och så Marika Markovits med 73 röster .
Efter de tre i täten var det en ordentligt hopp ned till stiftets egen domprost Margarethe Isberg som samlade på sig 52 röster, följd av Sven Hillert, rektor på Pastoralinstitutet, 37 röster och Håkan E Wilhelmsson, domprost i Lund, 27 röster.
Biskopsvalet äger rum den 10 januari nästa år. Om en av de sex kandidaterna får minst hälften av rösterna är valet klar. Blir det inte så går ettan och tvåan vidare till en andra och avgörande omgång.
Vem blir då Svenska Kyrkans nya biskop i Västerås stift?
Min argumentation för att välja en av de yngre kandidaterna verkar falla platt. De jag talat med menar att det är obarmhärtigt att välja någon som lika länge som biskop Claes-Bertil ska behöva leda stiftet. Är det många som tycker så och de förenas med de som inte tycker urvalet i år är på topp, då är det till fördel för domprost Isberg.
Domprosten från Lund har varit aktuell i flera tidigare biskopsval. Håkan E Wilhelmsson är ett känt namn inom Svenska kyrkan och har namnet om sig att få mycket gjort. Han är på senare år skaffat sig församlingserfarenhet och är sen tidigare väl bevandrad i den kyrkliga byråkratin. Att han är en god predikant och liturg ser nog flera som en fördel. Mot honom talar att man i Västerås stift är mycket förtjusta i sina egna, och att han inte nått ända fram i tidigare val.
Margarethe Isberg kom till Västerås stift från en kyrkoherdetjänst i Huddinge, Stockholms stift. Hon vann provalet av biskop i Strängnäs stift för lite mer än två år sedan.
Sven Hillert, 48 år, bör med sin tid först som lärare och därefter rektor för prästutbildningen i Uppsala skaffat sig supporters bland de som blivit präster under senare år. Han disputerade 2000 på en avhandling där frågan Kan alla människor bli frälsta? bahandlades. Liksom den nuvarande biskopen har Hillert varit präst i Arboga församling.
Christina Schenning, 46 år, är också västeråsstiftare. Hon har arbetat för Räddningsverket i tre år. Närmast före var hon en kort till lärare och kursansvarig på Sigtuna folkhögskola och innan det kyrkoherde i Kista, Stockholms stift. I fem år var hon präst i Sälen och hon har varit biskopsadjunkt i Västerås.
Thomas Söderberg, har liksom Håkan E Wilhelmsson varit ett namn i flera tidigare biskopsval. Men han har helt säkert en starkaste ställning i Västerås stift om man jämför de två. Det är inte omöjligt att en rätt stor grupp röstande präster och lekfolk menar att det är Söderbergs tur den här gången.
Det mest sannolika är att det kommer att krävas en sista och avgörande valomgång den 7 februari 2008, efter den första 10 januari. De sex kandidaterna ska utfrågas dagen före Lucia, den 12 december i Västerås. Utfrågningen leds av journalisten Ann Lystedt. Hon var en av två utfrågare inför senaste ärkebiskopsvalet. Till sin hjälp den här gången har hon biskop Claes-Bertils två ungdomsrådgivare Moa Stenholm och Tom Winther.
Vilka två går vidare? Låt mig tänka på saken. Jag återkommer.
Läs mer om biskopsvalet i Västerås stift på stiftets egen webbplats
Källor: Kyrkans Tidning, SVT Gävledala
Andra bloggar om: biskopsval, västerås, svenska kyrkan, marika markovits, claes-bertil ytterberg,
3 kommentarer:
Synd att Marika hoppade av, men hon har tiden för sig, och kan komma igen senare.
Man bahöver inte vara biskop i samma stift i hela sitt liv.
Ang Marika Markovits och lämplighet som biskop:
Kolla "lassetycker.blogspot.com" och sök på Stadsmissionen. Läs då igenom alla KOMMENTARNA från dom drabbade. Du/ni får nog svårt att tro allt som står där, men det finns en hel del dokumentation och folk som har bra koll på läget som det faktisk är på rigtigt!
(Fråger man bara polisen och Stadsmissionen om situationen, får man inte i närheten av hela sanningen med, men ibland också lögner och fel statistik)
Ang det ökonomiska bedrägeri, kolla på:
"rfhl.se-stockholm-debatt stadsmissionen"
Skicka en kommentar