28 april 2008

Kommunicera med dina medarbetare på toan

Det gäller att vara kreativ i sin internkommunikation. Mark Armstrong i i amerikanska delstaten North Dakota visste att det hände att medarbetare tog papper med sig in på toa för att läsa. Han tog kommunikationen ett steg vidare och satte upp det han tyckte vad läsvärt ovanför pissoarerna.

So he created what he called "Info To-Let," (get it?) which are clear, single sheet plastic holders where his team can place news about upcoming agency events, reminders, fun facts, and other news.

Läs hela artikeln här

Andra bloggar om: , , , ,

Trä i tåg är typiskt svenskt

Allt färre företag tillverkar världens de lok och vagnar som trafikerar järnvägsspåren världen över. Svenskar vill se träinredning i vagnarna och tyskarna vill ha mattor på golven, skriver Ny Teknik. Som också berättar den här historien:

Bombardier skulle presentera en ny spårvagn för borgmästaren i en kinesisk stad. En vackert blålackerad vagn, och borgmästaren bara skrattade. I Kina symboliserar blå färg sorg, den var omöjlig på en spårvagn.

Källa: Ny Teknik

Andra bloggar om: , , , , , , ,

26 april 2008

Barnarbete på rätt sätt

Om du nu i sommarens soliga dagar ska sätta dina egna barn eller andras i arbete. Då borde du veta hur du ska göra det på rätt sätt. Och gillar du att bryta regler, då är det en fördel att veta vilka det finns att bryta emot.

Upp till 13 år

Enklare arbete i lantbruk som drivs av den egna familjen. Får också sälja saker (som majblommor) för mindre summor. Max 7 timmar/dygn, 35 timmar/vecka, inte mellan kl 20 och 06. Ledig minst 14 timmar i sträck/dygn, 36 timmar en gång/vecka.

13-15 år

Enkla, riskfria arbeten, som att assistera i butik utan kassaansvar. Intyg från vårdnadshavare obligatoriskt. Samma tidsvillkor och ledighetsregler som ovan. Den som fyllt 15 får dock arbeta 8 timmar/dag och 40 timmar/vecka.

16-18 år

De flesta jobb, utom sådana som kan vara farliga (kemikalier, maskiner, hög höjd etc). Får inte arbeta ensam, om det förekommer pengar, eller inom vården. Max 8 timmar/dygn, 40 timmar/vecka, inte mellan 22 och 06. Ledig minst 12 timmar i sträck/dygn, 36 timmar en gång/vecka.


Källa: LO

Andra bloggar om: , , , , ,

Har man bara tillgång till en hammare

För den som bara har en hammare ser alla problem bara ut som spikar, påminner professor i statsvetenskap Herfried Munkler vid Humboldt universitetet i Berlin.

Han talar om hur skillnaden mellan olösta och lösta konflikter handlar om att ha rätt verktyg och använda rätt ord.

Så länge man talade om konflikten på Nordirland som en religiös konflikt mellan katoliker och protestanter kunde ingen lösning finnas, men när den instället benämndes som en konflikt mellan unionister och separatister, då var det möjligt att mäkla fred.

Inget uttryck kunde vara mer konfliktskapande är "Kriget mot islam". Det framstår som tämligen uppenbart att det inte är troende människor som blir terrorister. Vad det handlar om är orättvis fördelning av makt och egendom.

Münkler intervjuades i SR Konflikt. Få radioprorgram är lika hörvärda som detta. Väl förberedda och mycket engagerade journalister leder programmet. Många kunniga och intressanta kvinnor och män medverkar. Dagens programledare var Agneta Ramberg.

Som statsvetare och sociolog har Herfried Münkler uppmärksamts fr sin bok De nya krigen. Hans senaste bok översatt till svenska är Imperier. Den är »pliktlektyr för alla som vill sätta sig in i det aktuella världsläget och i synnerhet den Europeiska unionens perspektiv», skrev Münklers statsvetarkollega Claus Leggewie i Die Zeit (enigt förlaget i alla fall)

Münkler skriver om världshistoriens imperier, om de mäktiga sjörikena, om handelsimperier och miltära välden. Han skriver om bygger imperier som bygger på territoriell kontroll och sådana som bygger på kontroll av flöden av människor, varor och kapital. Mot denna bakgrund analyserar han USA som imperiemakt och vad som krävs för att Europa ska kunna hävda sig som en självständig politisk kraft jämte USA. Herfried Münkler är professor i statsvetenskap vid Humboldtuniversitet i Berlin.

På svenska kan man läsa Herfried Münklers bok Imperier : världsherraväldets logik : från romarriket till Förenta staterna (Göteborg 2006) 152 kr hos en av de bästa nätbokhandlarna Kulturbutik Och även Machiavelli (1982) och De nya krigen (2004). Alla utgivna på förlaget Daidalos.

Anders Ehnmark recenserade boken i Sydsvenskan hösten 2006.
Lars Fimmerstad refererar till Munker i en artikel i SvD 2003.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

25 april 2008

Jag har också skrikit på slottet

Den stillsamme bloggaren i Örebro påminner mig om Louis de Geers berättelser om sin barndom på Stjärnholms slott. Även jag har skrikit på slottet, om än inte just i skrikrummet.

Stjärnholms slott är sedan länge ett hem för Svenska kyrkans medlemmar i Strängnäs stift. En stiftsgård med anor och en levande mötesplats.

Man kan inte vara djurvän och importera sjuka hundar illegalt

En djurvän är en person som tänker mer på djur än sig själv. Den som illegalt tar hem en sjuk hund tar risken att göra andra hundar sjuka. Så gör bara den som tänker mer på sig själv än på djuren. En riktig djur-ovän.

Andra bloggar om: , , , , ,

Andrew kan sjunga han



Andra bloggar om: , , , , ,

23 april 2008

Ja, vad ska man göra på stranden om inte titta på tv?


En mediespelare i fickformat med inbyggd mottagare för tv-sändningar. Nu finns den att köpa, LG:S T80. Ja, vad ska man egentligen göra på stranden i sommar om inte titta på tv under parasollet?

Källa: PC För alla

Andra bloggar om: , , ,

Två olika raggarbiblar

I en serie artiklar har Svenska Dagbladet grottat i tekniker för att ragga upp en partner för lite rajtan-tajtan. Trix och fix i pick-upkulturen. Boken i ämnet heter Spelet i svensk översättning (The Game) och är skriven av Niel Strauss. Boken går också under namnet raggarbibeln och raggningsbibeln.

Men för Brygubben är raggarbibeln i första hand en helt annan bok. Vi vann! sa Markus, hette den och kom ut på Riksförbundet Kyrkans Ungdoms förlag 1962.

Kapten Stofil presenterar denna bok under rubriken Stupidos litterärar supplement med förra århundradets mest inaktuella böcker.

- Hördu Jesus, får jag båtlift me dej, skrek den f.d. sinnessjuke.
- Nää! Gå du istället hem till familjen och tala om för dom, att Herren har varit bussig mot dej och gjort märkvärdiga saker.
Mannen stack, och i Dekapolis hörde man honom ofta säga:
- Akta´re va Jesus kan! Den du, han är en riktig läkare han!
Och folk bara stirrade av förvåning.

I prästen Eric Grönlunds försök att modernisera bibeln för det tidiga 60-talets unga kallade lärjungarna Jesus för ”magistern”, de skriftlärda blev ”professorer” och översteprästens palats fick namnet ”ärkebiskopsgården”. När Jesus gisslades översatte Grönlund ”vaktmästarna vid domstolen pucklade på honom i ansiktet”. Det påminner orotodoxe fader Anders om i sin artikel om bibelöversättning.Bibelsajten skriver Mikael Hansson om samma bok.

Eric Grönlund var född i Skellefteå 1922 och son till orgelbyggaren Johan Grönlund. Han arbetade som gymnasiesekreterare vid Svenska Kyrkans Diakonistyrelse från 1955 och som andre ungdomssekreterare vid samma styrelse från 1958.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

22 april 2008

När produkten blir större en företaget

Primelabs startade sin verksamhet för två år sedan. Förra året lanserades Twingly och det blev fart på verksamheten. Nu får hela konkarongen byta namn till just Twingly, berättar Dagens Media.

Det var väl ett rätt bra beslut. Så länge Twingly lever och har hälsan.

Andra bloggar om: , , ,

20 april 2008

Dela kommunen - och det blir inge kvar

Det folkomröstas i en del av Huddinge kommun idag om kommundelning. Men om man delar blir det Hudd och Inge kvar.

Kyrkoordnaren styr upp det här med siffror i en budget och bjuder på etymologin. Kommundelarna räds inte kostnadsökning för medborgarna på 20%.

Andra bloggar om: , , , ,

Stödannonsering ersätter presstöd

Alliansregeringen jobbar på att minska presstödet till Svenska Dagbladet. Istället satsar man på stödannonsering i samma tidning. Med en i sig helt onödig platsannons på en kvartssida berättar man det alla berörda redan vet: Bo Bylund har fått sparken och nu ska den tomma stolen efter honom fyllas.

Regeringskansliet hade kunnat nöja sig med att anmäla det lediga jobbet till Arbetsförmedlingen och alla som har en bevakning på generaldirektörsjobb skulle få ett mejl om saken. Och de i den gruppen som tycker att de själva är strategiska och utvecklingsinriktade, kan leda konstnadseffektivit, entuiasmerande och motiverande, kan arbeta strategiskt med kompetensförsörjning och kommunicera organisationens roll, uppdrag och verksamhet med allmänhet och media - de kan börja skriva på sin ansökan och putsa på sitt CV.

Antagligen har regeringskansliet också stödannonserat om det lediga jobbet som generaldirektör för Folkhälsoinstitutet i SvD.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

19 april 2008

Mera sång


Brygubben gillar Körslaget i TV4. Vilket stöd för svensk körsång. En och annan körledare i Svenska Kyrkan borde släppa fram sina körer som artisterna i teve gör.

Jobba på att få bort notpärmarna och låt det svänga lite mer på söndag. Körsång är för allvarligt för att vara tråkigt.

På palmsöndagen var jag i kyrkan uppe i Skellefteå. I en stadsdelskyrka mötte jag en kör som gillade att sjunga och visade det. Deras körledare var heller inte av den sorten som nekade sina kamrater att få stöd av några mickar.

Till alla körsångare och körledare som har svårt för mickar: Träna i duschen. Den sköna micken på bilden finns att köpa på nätet. Tack Jellon för tipset.

Andra bloggar om: , , , ,

Utan sången skulle det inte gå

Understreckaren i dagens Svenska Dagblad har rubriken Svenska Kyrkan byggdes på psalmer. Artikeln är skriven av Lars Nystedt är författare och före detta universitetslektor i matematik vid ­Stockholms universitet. Han berättar om den svenska psalmbokens intressanta historia.

Ikväll sänds Psalmtoppen i SVT. Igår hade samma SVT sång både i Så ska det låta och i helsköna Ugglas Var fan är mitt band? Killen bjusar på sig och sina sånger.

Hur skulle det gå med livet utan sång? Sing-song-teorin är en av språkforskningens idéer om det mänskliga talets och språkets ursprung. Det är förhoppningsvis mer än en vacker tanke.

Det är bättre att människor har en psalmbok hemma än en bibel.

Den här lovsången till psalmen och psalmböcker kräver en avgränsning. Det var inte bättre för när barn kände sig tvingade att lära sig psalmverser utantill. Sången ska vara fri.

Andra bloggar om: , , , , ,

Kyrkans Tidning gräver lite här och där

Svenska Kyrkans egen veckotidning heter Kyrkans Tidning. Förra veckan belönades en av tidningens journalister, David Qviström med Guldspaden för att han tagit reda på att rikskyrkan varit med och betalat en del av kostnaderna för ett teveprogram i SVT.

Det kan säkert vara så att David Qviström fått lägga manken till för att få fram underlag för sin berättelse. Det var ju knappast så att förra medarbetaren på tidningen Ingrid Andersson i sin egenskap av informationschef i kyrkokansliet på Sysslomansgatan i Uppsala ringde upp David och talade om hur det låg till.

Två andra journalister på samma tidning var också nominerade till Grävande Journalisters tävling. Tina Augustsson och Lennart Lundberg hade tagit reda på hur många kyrkoherdar i Svenska Kyrkan som fått rejält betalt för att sluta sina tjänster.

Lennart Lundberg får skriva Kyrkans Tidnings huvudartikel denna vecka. Ämnet är omorganisation inom Svenska Kyrkan. Lennart Lundbergs artikel är rätt känslosam. Dramaturgin är den klassiska stor-liten. Men det finns inget i artikeln som kan kallas grävande.

Kyrkans Tidning vet bättre och borde skriva med tanke på att nästan alla läsare vet bättre. De vet hur det förhåller sig mellan pastorat och församlingar. Kyrkans Tidnings läsare är värda mer respekt. De flesta av dem känner genom sitt arbete i en församling som anställd eller förtroendeval livet i Svenska Kyrkan mycket väl från insidan.

Kyrkans Tidning tar en risk genom att förenkla så viktiga frågor som församlingsorganisation till i huvudsak en fråga om gränsdragningar på en karta. I Uppsala stift nämner artikeln två orter, Gävle och Uppsala. Inte i något fall är det andra än församlingarnas egna medarbetare - anställda och förtroendevalda - som tagit initiativ till att pröva alternativ till status quo.

Kyrkans Tidnings chefredaktör använder sin ledare för att driva tesen att omorganisation av församlingar i Svenska kyrkan ska föregås av medlemsomröstningar vid kyrkovalen vart fjärde år. Eller ska det han skriver tolkas som att han önskar att enfrågepartier registrerar sig för att ställa upp i de inomkyrkliga valen?

Att gräva lite här och där är att göra det enkelt för sig. Det är som att leta efter en tappad plånbok under gatlyktan även om den ligger borta i skuggorna. Men i lampans sken blir man ju själv mer synlig.

När Kyrkans Tidning inte ger plats för de berättelser om framgång och motgång i det angelägna arbetet att bygga kyrka för framtiden, då behövs alternativ. Församlingarna i Svenska Kyrkan behöver mer av kommunikation och kontakt mellan sig sidledes. Stiften som regionala organisationer har ansvaret att främja sådana laterala förbindelser. Rikskyrkan kan också underlätta för församlingarnas kontakt med varandra.

Det är möjligt att andra tidningar inom Svenska Kyrkan, som 24Tretton och FÖR får ta på sig ett större ansvar, öka sin upplaga och utgivningsfrekvens.

Stiften skulle kunna använda sina webbplatser mer strategiskt och göra det enkelt för församlingarna att ladda upp dokument som man vill dela med andra, med forum för dialog och gärna även med podradio och pod-tv från konferenser och andra mötesplatser.

Andra bloggar om: , , , , ,

18 april 2008

Välkommet: Uppsala City växer på höjden

I småstadslika Uppsala har det nu getts klartecken att bygga på ett hus med ett par våningar med ytterligare fem. Och det blir bostäder ovanpå en fastigehet ned affärslokaler. Så bra.

En levande stadsbild behöver ständigt förnyas. Och det är bra med fler bostäder i city.

Att bygga på höjden är fortfarande alltför ovanligt i svenska städer.

En kulturvård och ett värnande kan inte enbart handla om att stanna tiden. Varje tid har rätt till sina avtryck.

Andra bloggar om: , , ,

Studenter skriver limerickar

Den vann inte, men den är bra:

En mejerist ifrån Härnösand
studerade sur mjölk ibland
likt Louis Pasteur,
en entreprenör,
och kallar sig numer fil kand

Jerry Johansson fick tredje pris för den här limericken i den tävling studera.nu arrangerade.

Andra bloggar om: , ,

17 april 2008

Boknörd borde vara den nya svarta

Böcker är härligt. Att se på, hålla i, läsa i, stå på, sortera, köpa, sälja, ge bort, få i paket....

Testa om du är boknörd. Tack till en västernärking för tipset.



Andra bloggar om: , , ,

Snacka om folkrörelse

Årets Dreamhack på Elmiamässan är på väg att slå rekord. 5.000 har redan bestämt att de ska åka dit. Det kan bli så att det blir fler än 10.000 som dyker upp den 14-17 juni.

Snacka om folkrörelse. Dessa tusentals unga som samlas bygger inte bara nätverk med kablar. Viktigare och med effekt på sikt är kontakten mellan deltagarna. Många, många av de unga som möts på Elmia är framtidens ledare.

Andra bloggar om: , , , , ,

Du är bättre än mig

Det här är ingen ny grej. Det var en personalare jag känner som tipsade mig idag.

Visst är det lite rörande att så många fler ser sig själva som en bra arbetskamrat än de som tycker andra är bra? 9 av 10 tycker att de själva är bra. 6 av 10 tycker att andra är bra jobbarkompisar.


Ny Teknik om en undersökning först redovisad i Du&Jobbet

Andra bloggar om: , , ,

16 april 2008

Fart på IKEA förvånar engelsktalande

Rubriken rättad efter deepeds påpekande.

IKEA är det företag som unga ekonomer helst av allt vill jobba på. IKEA är företaget som gett Svenska ortnamnarkivet ett ansikte. Ja, ja, sen länge är det en avdelning inom SOFI. Jag vet.

För PS.se berättar IKEAs Ylva Magnusson att inte alla produktnamn funkar utanför Sverige.

Eller vad sägs om arbetsbänken "Fartfull", som enligt Ylva Magnusson inte blev någon större försäljningssuccé i engelsktalande länder. Det samma gäller skrivbordet "Jerker" och soffan "Lessebo".
Andra bloggar om: , , , ,

Betydelsefull biskop död

Biskop Krister Stendahl, tidigare biskop i Svenska kyrkan Stockholms stift, har avlidit den 15 februari 2008.

Han återkom till Sverige från många års vistelse och arbete i USA, när han 1984 vigdes till biskop för Stockholms stift. Efter sin pensionering återvände han med hustrun Brita till USA.

Krister Stendahl var känd för sin utvecklade dialog med judiska trosbekännare och han hade en mycket god förmåga att kommunicera teologiska frågor med sin samtid.

Vid Lunds universitet finns Krister Stendahls professur i religionsteologi med placering vid Centrum för teologi och religionsvetenskap (CTR) och med stationering vid Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem. Professuren vilar på ett avtal mellan Lunds universitet och Svenska kyrkan.

Andra bloggar om: , , ,

15 april 2008

Känt uppsalaföretag tvingas till åtgärd om ojämlika löner

Ett gammalt anrikt och känt uppsalaföretag har närgranskas av Jämo och det visar sig att lönesättningen varit ojämlik. Nu kostar det företaget 160 000 kr att rätta till lönesättningen i företaget.

Jag hittar nyheten i tidningen Medievärldens nätupplaga. Jag letar efter nyheten i min lokaltidning Upsala Nya Tidning, men jag hittar den inte direkt. Indirekt antyds den i en annan artikel där Uppsala kommun och lokala företag granskas. Det anrika företaget som nu betalar 160 000 kr till förfördelade medarbetare är Upsala Nya Tidning.

Hoppas det finns en en artikel om nyheten i papperstidning som gått mig förbi. Hoppas för Upsala Nya Tidnings skull. För trovärdighetens skull.

Andra bloggar om: , , , ,

13 april 2008

Den här postningen är inte mitt fel. Det är Deepeditions.

Att jag länkar till en intervju i SVD med Ann Heberlein är inte mitt fel. Det är Deepeditons. Hade han inte om bloggat om saken hade jag inte heller gjort det.

Tur att han gjorde det för ämnet är angeläget och Heberlein har mycket att komma med.

Läs också Karl-Erik Edris blogga om Ann Heberlein, hennes rön och bok.

Andra bloggar om: , , , ,

Titta, dom snackar.

Ideas worth spreading. På TED.

Andra bloggar om: , , ,

Duktigt Sydsvenskan



Andra bloggar om: , , ,

Brygubben gillar också Uggla

Jag håller med Helena Enhbom om att SVT och Magnus Uggla fått till en alldeles utmärkt underhållande programserie.

Andra bloggar om: , , , ,

12 april 2008

10 april 2008

Den killen kunde hålla i en pensel. Och sticka pärlor

I år uppmärksammas att det är 500 år sedan Albert Målare dog. Man tror att han föddes 1440. Klart är att han kom från den tyska staden Immenhausen. Han finns antecknad som borgare i Arboga 1465, i Stockholm syns han första gången i handlingarna 1473.

Han hade minst två yrken, målare och brodör. I juni 1509 fick Albrekt Målare ett arvode för att ha spelat orgel vid en begravningsmässa i Storkyrkan. Han bör då ha varit omkring 70 år gammal – med tidens mått en gammal man.

Så långt forskarna kommit fram till har Albertus Pictor med sina medarbetare målat ett 30-tal kyrkor i Mälardalen.

Andra bloggar om: , , , ,

09 april 2008

Där har han en poäng igen - Niclas

Läs hur plannern Niclas Strandh resonerar om felet med termen IRL på sin blogg Researcher. Han har en poäng. Igen

För visst lever vi på nätet också?

Andra bloggar om: , , ,

Köandets matematik och estetik

Det kan vara vackert med en kö. Det kan vara rogivande någon gång. Det är roligt att ta ledningen i en bilkö. Det är fantastiskt att man kan ta ledigt på jobbet för att räkna ut snabbaste sättet att köa in i ett flygplan. I affären är det redan känt att den andra kön alltid går fortare.

Ny Teknik berättar om Jason Steffen som stod och väntade i en lång kö på flygplatsen i amerikanska Seattle. Efter att ha funderat över kösystemet i mer än ett och ett halvt år, tog Steffen tjänstledigt och började studera problemet på heltid.

Läs vad han kom fram till är det snabbaste sättet att fylla ett plan. Och det rimligaste, som är hälften så snabbt som det snabbaste. Och ändå dubbelt så snabbt som det sätt som flygbolagen gör det på idag.

Andra bloggar om: , , , , , ,

08 april 2008

I den nya medievärlden behövs fler infödda journalister

I den nya medievärlden är jag en invandrare från en annan tid. Jag hankar mig fram.

I den nya medievärlden möter jag ett skrå som knegar i en utsatt bransch: journalister.

Läser ett inlägg på Same same but different.

Sofia slutar sin bloggning med:

Med nya förutsättningar krävs nya verktyg, och kanske även nya principer, och var utvecklar man dom bäst om inte i utbildningen av framtidens journalister?


Läs meningarna före denna sista här

Som den här t.ex

Här kommer vi bland annat in på frågan om en journalist verkligen kan eller bör vara objektiv i sin hållning, eller om den ska redovisa sin egen ståndpunkt utifrån en samling fakta som läsaren ges möjlighet att själv ta del av och bedöma.

Andra bloggar om: , ,

När vi blandar oss: Konducenter och Procumenter

Så rätt. Sydsvenska Dagbladet bjöd in sina läsare i processen fram till en ny design på tidningens webbplats. Omkring 30 personer ur tidningens läsapanel har djupintervjuas.

Vem som ville fick skicka in förslag till hur nya sajten skulle se ut. 70-bidrag blev det.

Så rätt. Stärka relationen till läsarna i otrohetens tidevarv.

30 här och 70 där, en piss i Mississippi säger du. Eller någon annan. Jag håller inte med. Så många hundra och fler fattar Sydsvenskans budskap. Plus några välbesökta bloggar, som Vassa Eggen

Andra bloggar om: , , , ,

Över min döda kropp

Det är nog lika bra att man inte får läsa sitt eftermäle. Nekrologer är ett kapitel för sig. Eller i alla fall en sida för sig i min morgontidning.

I Axess Magasin skriver Mats Wiklund underhållande i ämnet. Han jämför brittiska och svenska ord över de döda, och finner de anglosaxiska så mycket mer underhållande.

Massingberd excellerade i omskrivningar, och särskilt uppskattade var eufemismer som i sin skenbara oförarglighet gav fullständigt förintande beskrivningar av vissa personlighetsdrag.
"Sällskaplig" betydde svårt alkoholiserad. "Hade svårt för dumskallar" lika med ett omöjligt humör. Den som gav "färgstarka beskrivningar av sina bedrifter" var en lögnare, en "man med enkel smak" hopplöst vulgär och en "kraftfull förhandlare" en översittare. En "kompromisslös och oförställd kvinnokarl" blev ihågkommen för att ha varit blottare.


Dagens Nyheter har en präst som håller ordning och reda på familjesidans nekrologer. Hon heter Kerstin Vinterhed och får ett pratminus i artikeln. Till wikipediavetandet hör att hon är mor till Stella Fare samt syster till Annette Kullenberg och Claes Borgström.

Andra bloggar om: , , , ,

07 april 2008

Han tog det inte piano


Det är väl i de här lägena "en vanlig dag på jobbet" är att föredra?

Källa: SVD

Andra bloggar om: , , , ,

04 april 2008

Hurra för Isidor

Idag den 4 april är det den helige Isidors dag. Biskop Isidor av Sevilla var en flitig karl som samlade och skrev ned sin tids vetande. Passande är han webbens skyddshelgon.

Den helige Isidor föddes 560 och dog 636. Han föddes i Caratagena och efterträdde sin bror Leander som biskop av Sevilla. För sin tid introducerade han Aristoteles. Isidor visste att jorden var rund. Relikerna efter honom finns i S:t Isidors katedral i staden Leon som ligger på pilgrimsleden till Santiago de Compostela.

1598 helgonförklarades han och sedan 1999 är han internets och webben skyddshelgon. En datatekniker kan med fördel se biskop Isidor som sin beskyddare.


Andra bloggar om: , , , ,

03 april 2008

Tehuva som varumärke



De liturgiska kläderna som används i kristna gudstjänster och de kläder och attribut som diakoner, präster och biskopar använder har sin historia. Nu berättar Svenska Kyrkans veckotidning Kyrkans Tidning att en ny kåpa och mitra designade för Svenska Kyrkans biskop i Visby stift Lennart Koskinen ska tävla om utmärkelsen Swedish Design Award.

Mintran är en huvudbonad som mest liknar en tehuva. Inte helt lätt att bära, men ett biskopstecken som ska användas.

En mer utförlig och mer illustrerad artikel om biskopens nya kappa och hatt finns hos Cap&Design.

För design svarar Kollektivet . Uppdraget utförs i sammarbete med Lotine AB och arbetsgruppen består av Patric Thulin och Åsa Hermansson design, Lena Dahlström kostymör på Drottningholms slottsteater och Martin Ciszuk för montering och sömnad. Gunnel Berggrén textilkonservator vid Uppsala Domkyrka bistår med sakkunskap.

Andra bloggar om: , , ,

Trodde riksrevisionen skulle granska kooperationen - men det var fel

Brygubben fick ögonen på rubriken "Nu ska Kooperation Utan Gränser synas" på resume.se
Medvetandets färgade glasögon var färgade medierapporteringen om Riksrevisionens förnyade granskning av svenskt biståndsarbete, så jag trodde att ännu en organisation som vi hjälpa hade hamnat i trassligheter. Men så var det icke.

Kooperation Utan Gränser vill själva synas mer. Det var vad resume.se ville berätta. Nu blir det en kampanj, mest på nätet, som organisationen låter Södra Glory ta hand om. Faktum är att SIDA är med och finansierar ansträngningen som förväntas leda till en synlighet från 21% till 30%.

Andra bloggar om: , , , , , ,

02 april 2008

Mäklaren som borde skaffa sig ny hjälp med marknadsföringen

Aprilskämt är en god tradition. Den skiljer agnarna från vettet (ja, så bör det heta enligt Mark Levengood).

Ett vettlöst aprilskämt igår stod en mäklarfirma med verksamhet i Uppsala och Stockholm för. De valde att bli förknippade med den känsla av ilska eller hopplöshetens suck som en parkeringsbot på vindrutan skapar. De lappade också min bil med en låtsasbot. Korkskallar.

Faktum är att jag trots en väl genomförd lägenhetsförsäljning med hjälp av den aktuella firman från och med nu kommer att avråda vänner och bekanta från dem. En omdömeslös mäklare går bort, bort.

Andra bloggar om: , , ,

01 april 2008

Svenska Kyrkan förlorade en röst

Det blir med tiden alltmer uppenbart vilken förlust Svenska Kyrkans veckotidning Kyrkans Tidning gjorde när redaktionschefen Elisabeth Sandlund värvades till den allkristna dagstidningen Dagen, där hon sedan en tid är chefredaktör.

Elisabeth Sandlund har på kort tid etablerat sig som en intressant politisk kommentator i SR - i flera program - och i SVT. Hon är en mycket anlitat talare runt om i landet.

Hon leder en tidning som förvaltar sina resurser väl och som är väl framme när det gäller ny teknik för massmedier.

Svenska Kyrkan behöver också en tidning vars företrädare bidrar i samhällsdebatten, den allmänpolitiska debatten och kulturdebatten med en kristen röst. Redaktionsledningen för Kyrkans Tidning har en hel del att lära av Sandlunds strategi.

Med det säger jag inte att Kyrkans Tidning ska ha samma budskap och välja att accentuera samma frågor som Dagen. Först när Kyrkans Tidnings företrädare visar sig bekväma i rollen som företrädare för kristen tro och kristet liv, kan det bli en förnyelse.

Det är inte många dagar sedan en medarbetare på Kyrkans Tidning såg sig nödgad att praktisera härskarteknik gentemot ett av mina inlägg. Istället för att sakligt bemöta min allmänna och inte alls personligt riktade kritik mot vissa journalistiska riktningar. Kommentaren på min blogg var driven och plattade till min postning, såsom det kan krävas av en tekniskt erfaren skribent.

Tidigare bloggpost om Sandlund

Andra bloggar om: , , , , ,

Alliansens försäljningar bäddar för en ny vänsterregering

Det är i princip rätt att staten säljer ut ett företag som tillverkar sprit. 55 miljarder SEK anses vara bra betalt för Vin & Sprit. För borgligheten rymmer affärens en ödets ironi.

Med denna och kommande utförsäljningar bäddar alliansen för en ny vänsterregering efter valet 2010. Statens finanser stärks och det ger ett handlingsutrymme som SAP inte varit kapabla att skaffa sig själva under den innevarande mandatperioden.

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Josh Lyman wannabe directly from San José

Bloggaren bakom Hejhejusej rapporterade gångna helgen direkt på plats i San José, där demokraterna höll konvent. Bill Clinton höll ett tal som även obabakramarna föll för.

Bloggarna hade två egna stora podier på demokraternas konvent. Hejhejusej har bilderna.

Andra bloggar om: , , , , ,

Brygubben strateg och systembyggare

Jag låter min blogg testas - tipsad av Karin Långström Vinge - och finner att min blogg etiketteras som strateg och systembyggare.

De flesta andra bloggar jag flitigt läser verkar också bli märkta strateg i den här testen. Utom Hejhejuesej som blir en väktare.

Andra bloggar om: , , , , ,