29 oktober 2008

Cityförsamlingarna i Stockholm måste gå samman

Domprosten i Stockholms domkyrkoförsamling, Svenska Kyrkan, berättar för Aftonbladet att det är ekonomisk kris i församlingen. Börsraset sägs vara huvudskälet. Det stämmer inte.

Att församlingen inte klarar att värdet på aktieportföljen går ner just nu beror på att man inte har gemensam ekonomi med Svenska Kyrkans andra församlingar i city. Domkyrkoförsamlingen har för få medlemmar.

Ordförande i domkyrkoförsamlingens styrelse, kyrkorådet är Sören Ekström. Han var huvudarkitekten bakom den organisation Svenska Kyrkan fick från 2000. Han vet vilka åtgärder församlingen behöver vidta. Men vågar han - som en Karl-Bertil Jonsson - rakryggad klippa sanningen?

Svenska Kyrkans finansiella placeringar ska till största del vara långsiktiga. Det är medlemsavgifter och intäkter från verksamheten som ska klara driften.

När Svenska Kyrkan befriades från statlig överrock 2000 ingick i överenskommelsen ett kyrkobyggnadsbidrag. Nu ska det omförhandlas och statens företrädare ger intryck av att de inte tycker att det är ett allmänintresse att kyrkobyggnaderna bevaras och kan hållas öppna.

Faktum är att Svenska Kyrkan i flera sammanhang inte ges de bidrag till en verksamhet som vänder sig till en allmänhet som andra föreningar och organisationer utan diskussion får. På något sätt förväntas Svenska Kyrkans medlemmar betala för andra på ett sätt som inte är en allmän regel. Det är orättvist.

Svenska Kyrkan är Sveriges största musikarrangör och borde få en större andel av kulturstöd från stat, landsting och kommun.

Svenska Kyrkan skulle själv kunna organisera sig smartare och mer aktivt söka de bidrag man har rätt till. Stora summor pengar missar Svenska Kyrkans genom att församlingarna inte klarar av att organisera sitt barn- och ungdomsarbete. Tänk om idrottsrörelsen skulle vara lika dåliga som hundratals församlingar är på det här området. Nej, det är helt otänkbart, faktiskt.

Liksom föreningslivet får kommunala lokalbidrag är det rimligt att Svenska Kyrkans församlingar får bidrag till kyrkor och församlingshem.

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nånsin tänkt på att samma brist på handlingskraft som du tycker föreligger i ungdomsverksamheten kanske finns också i kulturverksamheten..? Att kyrkan skulle ta de redan pyttesmå kulturanslagen från kommuner och landsting är orimligt, särskilt med tanke på att det inte finns någon utbildning till kyrkomusiker som lär ut producentledet och genrekunskap. Kyrkan får väl börja fördela kulturpengarna lite bättre. En orkester kostar kanske 40 000 att hyra. Ett popband högst 5 000 (fast jag känner ingen som fått så mycket för en spelning). Vi har redan konserthus och operor och länsmusikstiftelser så ska det omfördelas åt något håll så är det knappast till den västerländska konstmusiken.

/Maria

Anonym sa...

Värst vad miljardären och heretikern Bonnier ojar sig! Han kan väl slanta upp en sådär 100 miljoner ur egen ficka och "krisen" är över för lång tid framåt. Men att göra uppoffringar för sin tro...??..knappast något för Svenska kyrkans elit av idag!

/S:t Antony