05 maj 2009

Bloggen är död. Lägg av.

Bloggen ett ämne i SVTs morgonsoffa. Mia Skäringer kommer ut som en av dem som slutat. Brit Stakston och Mats Svegfors svartklädda i samma soffa.Svegfors tror inte bloggare sorterar information. Bah!

Traditionella medier filtrerar bort nyheter så att det inte blir för mycket. För vem skulle klara ha en tidning full av nyheter? Den skulle man inte orka läsa. Ett par minuter med tidningen till frukost förutsätter att det inte trängs för mycket nyheter på sidorna.

Redan Nietzche beskrev med rätta tidningsläsandet som en rituell handling. Dagstidningen har som ett viktigt syfte att bekräfta att jorden bara snurrat ännu ett varv kring sin egen axel och att det mesta går sin gilla gång.

Inga medier försvinner. Sättet att bruka medier förändras. Hela tiden.

Så gammelmedier kan förnyas och komma till användning på nya sätt. Nya medier kommer att få fettvalkar och rynkor.

Det är mänskligt att uttrycka sig. Därför är det bra att rätten att publicera sig inte begränsas till den som har pengarna, till den som har en utbildning eller en anställning.

De tekniska begränsningarna övervinns både i början och i slutet av en era. Märkligt lätt att låta fascinationen över det tekniska ta överhanden till att börja med. Och märkligt lätt att krampaktigt hålla fast vid en föråldrad teknik i slutet av sista akten.

Viktigare än allt annat är att ha ett ärende. De medier åldras snabbast är de som brukas utan en vision, utan att ha något angeläget eller underhållande att berättaoch utan medarbetare som brinner.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: