26 maj 2009

Biskop Eva - ny herde för Stockholms stift

Så var det klart och ingen överraskning: Eva Brunne blir Svenska Kyrkans nya biskop för Stockholms stift.

Kyrkans Tidning rapporterar att Eva Brunne, 55, fick 413 röster och att motkandidaten Hans Ulfvebrands fick 365 röster.

Det var 437 röster som lagts på någon av de sex andra kandidaterna i valets första omgång och nu skulle kunna fördela sig på de två toppkandidaterna i den andra och avgörande röstningen. Då röstade 840 präster och elektorer från församlingarna. Denna gång var det ett 20-tal som skolkade. Var 20:e röst (5%) idag var blank och tre var ogiltiga.

Brunne fick ytterligare 175 röster och Ulfveband 205 i dagens val. Så mellan de båda blev utfallet lite jämnare nu när det skulle avgöras. Hade 25 röster flyttats, då hade resultatet varit det omvända. Jämnt, men inte lika jämnt som när biskop valdes för Svenska Kyrkan Härnösands stift i början av april i år.

I domkapitel och stiftsstyrelse blev det mycket jämnt 11-9 till Brunne. I några kontrakt hade Ulfvebrand fler röster än Brunne. Men inte så att det finns någon skillnad mellan norrort och söderort, eller city- och landsförsamlingar.

Biskopsvalet i Stockholm har varit mycket politiserat, så en uppgift för den nyvalda biskopen blir att ena stiftets medarbetare.

Kristna dagstidningen Dagen rapporterar kort och skriver att det kommer en intervju lite senare. SVT regionala ABC har rapporterar och påminner om ett överklagande av valet i första omgången. Det handlar om att informationen om tider för valet inte var så tydlig att alla röstande fattade vad som menades.

Pressmeddelande från Stockholms stift

Andra bloggar om: , , , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det blir svårt!

Jonas sa...

Hemskt, en kvinna som lever i synd som biskop. Och hon ska vara herde..

Maja sa...

Hur kan du inte få detta till skillnader mellan innerstad och förort:

"i Östermalms och Lidingö fick Brunne 25 och Ulfvebrand 38, i Huddinge och Botkyrka fick Brunne 51 och Ulfvebrand 16" (från stiftets webbplats)

Du kallar i nästa mening valet politiserat. På vilket sätt menar du annars? Självklart är det skillnad mellan innerstad och förort, stor skillnad.