27 maj 2009

Kris inför kyrkovalet

Så kommer ännu en signal om att demokratin i Svenska Kyrkan måste förnyas. Trots att massor med miljoner kronor pumpas in för att hålla liv i det partipolitiska systemet så går det ändå inte vägen i alldeles för många församlingar.

I Uppsala stift finns det flera församlingar där inga (noll!) kandidater är anmälda.

I Närtuna församling församling ska ett kyrkoråd med åtta ledamöter direktväljas. Inte en enda kandidat är anmäld. Samma sak i Tegelmora församling, där saknas 10 kandidater till kyrkorådet.

Lika illa är det i Mo-Bergviks församling. Där har ingen kandidat anmälts till kyrkofullmäktige som ska fyllas med femton ledamöter. Samma sak i Tolfta församling och i Vendels. Till kyrkofullmäktigevalet i Boglösa församling är en (1) person registrerad som kandidat. Det fattas 14.

Ett kyrkomöte har nyligen avskaffat och därmed förbjudit kyrkostämmor, alltså medlemsmöten av det slag som vi är vana vid från andra folkrörelser. I mindre församlingar är det förstås en mycket naturligt ordning att kalla till församlingsmöte efter söndagens gudstjänst och där välja församlingens styrelse. De som inte kan komma på möten, kan brevrösta i förväg.

Tillägg fredag 29 maj: Arbetarbladet skriver om bristen på kandidater till kyrkovalet i Tierp

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Kyrkstämman kunde kanske vara ett embryo ,som kunde välta lasset med politiker i deras roll som politiker i Kyrkomötet. Därför vill de för "guds skull" undvika alternativ som skulle ta bort politisk nominering infö Kyrkomötet.