05 maj 2009

Borgfrid - gärna för mig

På medeltiden var borgfriden var en utsträckning av den konungsfrid som i Norden gällde kring kungens person och fanns fanns kvar i strafflagen så sent som 1948. Den innebar att brott som begicks på gårdar eller befästningar där kungen brukade vistas behandlades straffades hårdare än brott på andra platser.

När statsminister Reinfeldt nu räknar med att det ska råda borgfred under halvåret Sverige är ordförandeland i EU, så är det inte precis samma sak. Är han "kungen" som behöver ett extra skydd för sin ställning?

KG Bergström säger att det blir ett dämpat tonläge i den inrikespolitiska debatten från sommaren och fram till nyår. Sen återstår nio månader fram till valet i september 2010. Kommer det att räcka för oppositionsledaren Mona Sahlin? Jag är tveksam.

Kanske blir det så att ett bedrägligt lugn det kommande halvåret ger tid för eftertanke inom det socialdemokratiska partiet. Är det så säkert att Sahlin har det stöd hon behöver för att utmana Alliansen nästa vår? Hon ska ju uppfattas som den självklara ledaren för V och MP också.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: