05 mars 2010

Minst tre nya biskopar i Svenska Kyrkan. Valet av efterträdare spelar roll.

I ett påskbrev meddelar biskop Carl Axel Aurelius att han kommer att sluta redan nästa år, flera år före uppnådd pensionsålder. Tidigare är det klart att biskop Martin Lind slutar 2011 och för några veckor kom beskedet från biskop Sven Thidevall att han i förtid lämnar sin tjänst för Växjö stift.

Tre av de tretton stiften i Svenska Kyrkan ska alltså få nya herdar inom en snar framtid: Linköpings, Växjö och Göteborgs stift, för att ta dem i åldersordning. Stiften alltså.

Det blir provval i alla tre stiften redan i år. Hinner Linköpings stift även med själva valet också? Nomineringsarbetet där har i alla fall redan tagit fart. Provvalen har tyvärr alltmer - inte minst mediemässigt - kommit att överskugga det riktiga biskopsvalet, som genomförs i ett eller två steg, beroende på om någon får mer än hälften av rösterna eller inte.

Biskop Carl Axel och biskop Sven blev båda starkt kritiserade i massmedia för sina ställningstagande ifråga om Svenska Kyrkan och vigselrätten. En av de mest högröstade kritikerna var prästen och ledarskribenten Helle Klein. Hon skrev i sin tidning Aftonbladet om dessa två (och fem till):
Biskoparna uppvisar ett omdömeslöst ledarskap och visar förakt för demokratin. Än en gång måste frågan ställas: hur ska de kunna företräda Svenska kyrkan efter dagens beslut och deras agerande efteråt? Kanske dags att avgå?
Då i oktober 2009 såg det väl inte ut som att Helle Klein och de som med henne i kraftfulla ord rasade mot biskoparna skulle få sin vilja igenom. Nu knappt ett halvår är scenen en annan. Vilka namn som nu nämns som biskoparnas efterträdare kommer ge indikationer på om tonen ska skärpas ytterligare och taket sänkas ytterligare i Svenska Kyrkan.

Kommande händelser i de tre stiften kommer att säga en hel del om lärofrågornas ställning och läroämbetet plats i Svenska Kyrkan, liksom om hur det ska bli med den tilltagande partipolitiska styrningen av Svenska Kyrkan.

Mer om biskopsval här hos Brygubbens blogg.

Tillägg 18:47 Dagen rapporterar4 kommentarer:

lars-åke sa...

"Valet av efterträdare spela roll."

Det kan man hålla med om.

Och vara innerligt tacksam att Åke Green inte kan komma i fråga - på varlbar plats.

Leif Ekstedt sa...

Demokratin sitter i högsätet i den politiska Svenska Kyrkan. Trosfrågan är ganska oväsentlig.
Så det dröjer inte många år till dess Svenska Kyrkan hamnar i fritt fall. Politiker jagar de som tror annorlunda - med annorlunda avses de som fortfarande läser bibeln och tror på Gud.

Magnus sa...

Borde det inte bli fyra biskopsval inom kort? Lennart Koskinen i Visby fyller 67 under 2011 (men jag vet inte när på året) och torde väl också avgå.

Anonym sa...

Biskop Lennart fyller 66 den 12 november 2010.