17 februari 2013

Webbens skyddspatron sitter på mitt kylskåp

Ett tidningklipp, en pilgrimsvandring till från spanska Leon och en norsk bloggande präst. Det är receptet som ligger bakom att jag nu har en kylskåpsmagnet med Sankt Isidor, webbens skyddshelgon.


Han är kvalificerad för uppgiften den gode Isidor. Född i slutet av 500-talet och verksam på den iberiska halvön. Efterträdde sin bror som biskop i Sevilla kring 600. Bildning, var han grej och han verkade för inrättande av ett seminarium vid varje biskopssäte på nuvarande spanskt område. Vetgirig var han, lärd blev han.

Och gammal som gatan, hela 80 år när han dog 636. Då hade han verkat som biskop i 37 år och varit mycket produktiv. Han skapade vad som anses vara västeuropas första uppslagsverk. Givmild var han och skänkte allt han ägde till de fattiga, kort före sin död.

Av eftervärden titulerad som kyrkolärare och helgonförklarad. Sedan 1999 är han webbens särskilda skyddshelgon. Eller var det redan 1997 som påven Johannes Paulus II pekade ut honom? Isidors syster Florentina blev med tiden också helgonförklarad. Samma sak med bror Leander.

De 20 volymerna i hans uppslagsverk greppade över det mesta av vetande i Isidors egen tid. Här klipper jag in en text på engelska.


The first three of these books are taken up with the trivium and quadrivium.
The entire first book is devoted to grammar, including metre. Imitating the example of Cassiodorus and Boethius he preserves the logical tradition of the schools by reserving the second book for rhetoric and dialectic.

Book four, treats of medicine and libraries;
book five, of law and chronology;
book six, of ecclesiastical books and offices;
book seven, of God and of the heavenly and earthly hierarchies;
book eight, of the Church and of the sects, of which latter he numbers no less than sixty-eight;
book nine, of languages, peoples, kingdoms, and official titles;
book ten, of etymology:
book eleven, of man;
book twelve, of beasts and birds;
book thirteen, of the world and its parts;
book fourteen, of physical geography;
book fifteen, of public buildings and road making;
book sixteen, of stones and metals;
book seventeen, of agriculture;
book eighteen, of the terminology of war, of jurisprudence, and public games;
book nineteen, of ships, houses, and clothes;
book twenty, of victuals, domestic and agricultural tools, and furniture.

4 april är det Isidors dag.

Tidningsklippet hittar jag inte. Katedralen i Leon med kryptan där Isidors reliker förvaras har jag besökt. Utan den norske prästen Steinar Sneås Skauge hade jag inte fått ögonen på den bästa bilden av den helige Isidor. Följ hans blogg.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,Inga kommentarer: