19 oktober 2006

Biskop med rötter

Den nyligen valde biskopen i Växjö, Sven Thidevall berättar i en intervju för stiftssidan i Kyrkans Tidning att han har Yngve Brilioth som en förebild.

Yngve Brilioth var biskop i Växjö 1938-50. Och han var Svenska kyrkans ärkebiskop 1950-58.
Sämre förebilder kan en biskop på 2000-talet ha. Brilioths framåtsyftande kyrkosyn och hans engagemang till stöd för den ungkyrkorörelsen som på ett avgörande sätt bidrog till att rädda Svenska kyrkan i 1900-talets början är kyrkohistoria. Brilioths bok om nattvarden i evangeliskt gudstjänstliv från 1926 betraktas även internationellt som banbrytande.

Brilioth analyserade det kyrkliga läget kort efter sekelskiftet då: "Den ungkyrkliga rörelsen i våra dagar skulle knappast haft den andliga kraft, den visat sig besitta, om den icke haft den bakgrund i en väckelsebetonad individualistisk fromhetsart, som genom densamma fått del av den kyrkliga traditionens fasthet."

Svenska kyrkan i Brilioths tidiga ungdom var besvärande provinisell. Han fick uppleva en påtaglig förändring. Hans svärfar är förgrundfiguren framför andra i den process som förlöste Svenska kyrkan då. Yngve Brilioths fru Brita var dotter till Nathan Söderblom, Svenska kyrkans mest internationella namn efter Birgitta Gudmarsdotter.

Brilioth först bidrog till och sedan förvaltade Söderströms ekumeniska genombrott. I den anglikanska kyrkan var Brilioth ett känt och aktat namn i sin samtid. Så var han också en initierad kännare av det engelska kyrkolivet.

I sitt herdabrev som ärkebiskop konstaterade Brilioth att "varje församling i vårt land är ett missionsområde". Detta skrevs 1950. Är utsagan inaktuell 2006?

Sven Thidevall kommer till ett stift där den personliga tron lett till en väckelse både i och utanför Svenska kyrkan. Den kyrkliga geografin är inte helt enkel. Men liksom den som är ny i okänd terräng har anledning att lyssna till "de gamle" och lita på vägvisare, är det gott ledarskap att ta lärdom av historien.

Thidevall är vetenskapsman och har disputerat i just kyrkohistoria. Precis som sin förebild.

Inga kommentarer: