06 oktober 2006

Den nya regeringen

Att så lite läckt ut om den regering som den nye statsministern presenterade idag har förvånat flera politiska bedömare. Alliansen har uppenbarligen behärskat sig. Så kunde också Fredrik Reinfeldt bjuda på några överraskningar.

EU-minister Cecilia Malmström är ett bra namn. Malmström har profilerat EU-frågorna som parlamentsledamot. Hoppas hon nu gör det lika bra på hemmaplan.

Finansminister Anders Borg har inte suttit i riksdagen och fanns väl inte heller valbar i årets val. En riktigt tung post till honom, trots den kritik borgarna gett Persson för att hämta folk utifrån.

Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell har suttit i regering förut

Utrikesminister Carl Bildt var rätt otippad. Även om Jyllands-Posten (mest känd för publicering av Muhammed-tekningar) kom med ryktet igår, dock utan att de svenska medierna tog det på särskilt stort allvar.

Handelsminister Maria Borelius bor väl i London? Men hon var riksdagskandidat i år.

Biståndsminister Gunilla Carlsson är en eu-parlamentariker som väckt respekt.

Utbildningsminister Lars Leijonborg. Jaha.

Skolminister Jan Björklund. Trist.

Socialminister Göran Hägglund kommer att oroa många. Hur ska det gå när kd ska styra familjepolitiken undras det?

Folkhälso- och socialtjänstminister Maria Larsson är vice ordförande i kd. Kunde ha blivit partiledare istället för Hägglund. Nu ska de jobba ihop i samma departement.

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson vet brygubben inte något om. Men av riksdagswebben framgår att hon har varit en mycket aktiv ledamot sedan hon kom in 1998.

Miljöminister Andreas Carlgren är en känd centerpartist med integritet. Tänk om han kunde stå emot och driva de gröna frågorna offensivt. Hoppas.

Näringsminister och vice statsminister blir Maud Olofsson. Väntat. Nu är det upp till bevis.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson är centerpartist. Det blir väl hennes uppgiften att rädda vad som räddas kan av svensk landsbygd. Men hon ska också återinföra trängselavgift i Stockholm.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson får en post som borde integreras bland andra näringslivsfrågor. Det finns så många andra näringar som är både större och mer komplexa och i så fall värda en egen minister. Nostalgiminister Erlandsson.

Kulturminister Cecilia Stegö Chilò är ett intressant namn.

Försvarsminister Mikael Odenberg ser ut som en militär. En minister som får allt mindre att bestämma om. Antagligen ville han hellre bli finansminister.

Justitieminister Beatrice Ask har tidigare regeringserfarenhet som skolminister.

Migrationsminister Tobias Billström är exemplariskt ung. En 70-talist. Har egen sajt och blogg. Här Släkt med Annika i Stockholm?

Integration- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni var inne på gynkoll av skolflickor under valrörelsen. Men det är inte därför hon blir minister. Hennes bakgrund i Sverige och sina tilv första år i Burundi meriterar.

Moderattungt blev det. Och rätt jämnställt med tio kvinnor av 22. Men andelen kvinnliga departementschefer är det sämre med.

Inga kommentarer: