06 oktober 2006

Reinfeldts regeringsförklaring

I sin regeringsförklaring hade Reinfeldt inmporterat många klassiska socialdemokratiska och liberala begrepp som solidaritet, integrerande, mångfald och välfärd.

Det tog honom nära timmen att få med allt som fanns att framföra. Inte mycket överraskade i ordmassorna.

Mycket ska vara vid det gamla, ändå ska inte så lite ändras förklarar ledaren för den nya regimen i landet.

Mest nyheter på arbetsmarknadens område: Förenkligar i arbetsrätten, arbetslinje i a-kassan och ökad egenfinansiering, lättare att visstidsanställa, slopad arbetsavgift på vissa jobb i tjänstesektorn, halverad arbetsgivaravgift för unga, lättare att få F-skatt osv.

Att bygga om Arbetsmarknadsverket från grunden är ambitionen. Men det tar väl sin tid? Även om det går snabbt att sparka GD.

Den nya regeringen håller fast vid den förras utgiftstak. Pensionsreformen över blockgränserna ligger fast.

Ett starkare Europa som bidrar till lösningar av konflikterna i Mellanöstern är den nya regeringes vilja. En tvåstatslösning mellan Israel och Palestina. M a o ingen omsvängning i utrikespolitiken. Inte heller på säkerhetspolitikens område. Brett samförstånd och ett är alliansfritt Sverige , meddelande Reinfeldt.

Sverige bör ta internationella initiativ för fattigdomsbekämpning i Afrika. Diktaturer i Vitryssland och på Kuba ska bekämpas. Exemplen var förstås inte valda på måfå.

Att det blir skolreformer kommer som ett brev på posten. Alla politiker ger sig på barn och ungdom med en frimodighet som aldrig gäller den vuxna arbetande generation de själva tillhör.

Fristående skolor ska ha lika villkor som kommunala skolor. Betyg i fler steg och från åk 6. Mer skriftlig information om kommunerna bestämmer sig för det. Nya skrivningar i skolan om fysisk hälsa. Reform av gymnasieskolan med både yrkesinriktning och studieförberedande inriktning. Ungdomarna ska välja själva om de vill läsa ämnen som krävs för fortsatta studier.

Det finns stor risk för segregering i utbildningssystemet i alla åldrar, även om talet handlade om det motsatta.

Nya resurser till äldreomsorgen. Fritt val mellan äldreboende och hemtjänst. Mer stöd till anhöriga. Investeringsstöd till särskilt boende för äldre och en boendegaranti. Inget avsnitt i talet applåderades mer.

En moderat måste förstås tala om lag och rätt. Det ska bli fler poliser (på gatorna). Föräldrar ska vara skadeståndsskyldiga om de brister i sin uppsikt över barnen. Straffen skärps för misshandel, våldtäkt, rån och kvinnofridskränkning. Man ska få lagskydd för att som civil ingripa mot brott. Buggning ska tillåtas.

Miljöinsatser inom tranport och uppvärmning. Men inget sagt om kärnkraften.

Etnisk mångfald berikar, sa Reinfeldt. Regeringen ser allvarligt på främlingsfientlighet. Också kommunismens brott mot mänskligheten ska uppmärksammas i skolan.

Efter talet en lång applåd efteråt och många ledamöter reste sig. På amerikanskt vis.

Hela regeringsförklaringen här

Inga kommentarer: