24 oktober 2006

En långsamhetens lov i toppolitiken?

Statsminister Reinfeldt sejfade idag och presenterade de två ersättarna i sitt lag: två erfarna politiker. Kan det ses som en "långsamhetens lov" i svensk toppolitik och lite av en motreaktion till trenden att den som är erfaren också är ofräsch? Brygubben kan tänka sig den tolkningen.

Med Lena Liljeroth Adelsohn och Sten Tolgfors blir det inte lika könsjämnt i regeringen. Men tillsammans sänkte de medelåldern, födda 1955 och 1966.

Lena Liljeroth har arbetat som journalist. Få kritiska röster får Reinfeldt för sitt val. Säkert beror de på att hon är mer känd och har mer kända och politiskt prövade ståndpunkter.

Hon kommer inte att medverka till ändring Chilos snabba beslut att korta avtalet för public service.

2001 skrev Lena Liljeroth boken Frivillighetens kraft. Svenska kyrkans veckotidning Kyrkans Tidning intervjuade. Som minister får hon makten över stöd till folkbildning och till idrottsrörelsen. Därmed påverkar hon spelrummet för frivilligheten i den ideella sektorn.

Igår intervjuades en tidigare kulturminister i SR P1 Vågen. Det var Bengt Göransson var kultur- och skolminister 1982-89. Han berättade om hur han på sin tid internt i SAP talade för samarbete med en höger som hade en kultursyn, istället för med nyliberala som inte hade någon syn alls på kultur. Bengt Göransson har nyligen utnämnts till hedersdoktor vid Göteborgs universitet.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: