Under valrörelsen var ett av Alliansens budskap att göra det billigare för småföretagare att anställa. Hur mycket billigare det blir per anställd beror på och det är inte helt givet hur förändringar fram och tillbaka ska summeras.
Men ett sätt att minska kostnaderna per anställd är att inte anställa rökare. Landstingets tobakspreventiva enhet i ÖStersund har räknat fram att med exta sjukdagar och rökpauser förlorar en arbetsgivare 25 000 kr per rökande anställd och år. Mycket pengar.
I Uppsala kommun deklarerar ordföranden i kommunens nämnd för vård och bildning att hon vill förbjuda rökning på jobbet helt. Det skulle spara miljoner åt skattebetalarna.
För 50 år sedan rökte varannan man mellan 16 och 84 år. Vid samma tid bara var tionde kvinna i samma åldersgrupp. Idag röker 14 % av männen och 18 % av kvinnorna.
Ingen arbetsgivare skulle väl komma på tanken att låta de anställda dricka alkohol på jobbet eller ta en suppaus? Så varför tillåta rökning?
Rökstoppet på krogen blev en succé. I en undersökning ett år efter det att nyordning svarade 94 % av näringsställena att man är nöjda. Hotell- och restaurangförbundet vd Mats Hulth som hade spått ett "ohanterbart kaos" fick erkänna att han hade fel som trodde att näringen skulle drabbas ekonomiskt.
Att avvisa en rökande jobbsökande är inte diskriminering. Det har slagits fast i en EU-dom, om man ska tro en artikel från augusti i Upsala Nya Tidning. Läs här >
Andra bloggar om: jobb, miljö, arbetsliv
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar