Osäkerheten i början av 2000‐talet om vad som menas med mission har inte förbytts i en större teoretisk klarhet. Men missionstanken lever mycket tydligare, genom att man mer eller mindre oreflekterat har börjat handla i linje med missionsuppdraget. Den praxis som framträder är mission som både vittnesbörd och tjänst. Allt oftare talas om kallelsen att berätta om sin tro och att betjäna sin nästa i nöd utan baktankar. Man har börjat i praktiken lära sig det typiska för mission ‐ att gå övergränser. Försiktighet har förbytts i konkret omsorg och i frimodig, oblyg kommunikation av Jesusbudskapet.
Väsentligheter bör uppmärksammas. Annat ska förbigås. Brygubben har svårt skilja det ena från det andra. Stå ut med blandningen av seriöst och trams. Eller inte. Bloggen Brygubben skrivs av mig Martin Garlöv. Kommunikation och mediebruk är mitt yrke. Kristen är min livsåskådning. Alla ni som längs livsvägen hjälpt mig med förnuft och känsla har all rätt att ta åt sig äran av det som läsaren uppskattar. Dumheterna är helt mina egna.
30 december 2009
00-talet tidernas bästa decennium
17 december 2009
Lika som bär - Adventspecial 2
Vem var först? Vem vinner en rättslig process? Vilken är snyggast? Vad vill logotyperna berätta om sina organisationer?
Andra bloggar om: branding, varumärke, logga, logotyp, logotype, skl, frimodig kyrka, grafisk form
30 november 2009
Lika som bär - Adventspecial 1
24 november 2009
23 november 2009
Hoppas han inte tappar färgen. Bara släppt partiboken
Strul på Ersta: Kan det vara något i vattnet?
Gun-Lis Angsell, socionom
Kristina Axén Olin, tidigare finansborgarråd
Erik Blennberger, teol. dr, docent
Staffan Bohman, styrelseproffs
Åke Dahlman, marknadsdirektör
Anders Eckerdal, domprost emeritus
Christer Engelhardt, diakon och riksdagsledamot (S)
Anders Milton, läkare
Inga-May Petersson, sjuksköterska, diakon
Nina Rehnqvist, ordf. styrelsen SBU
Anette Sand, VD
Lars G Ståhl, direktör
05 november 2009
03 november 2009
Lika som bär XXVI: Obama och Calle Schulman
28 oktober 2009
Svenskkyrkliga socialdemokrater
I sin handling skriver partistyrelsen: Svenska kyrkan är i dag Sveriges största frivilligorganisation, med drygt 6 700 000 medlemmar, motsvarande 73 procent av den svenska befolkningen. En mycket stor andel av partiets väljare är medlemmar i Svenska kyrkan och partistyrelsen ser det som självklart att ge dessa ett socialdemokratiskt alternativ i de kyrkliga valen.Är detta verkligen sant? Är verkligen "en mycket stor andel av partiets väljare" medlemmar i Svenska kyrkan? Är det inte så istället att det är betydligt fler människor som är medlem i Svenska kyrkan än vad som är medlem i ett politiskt parti? Och att det för den skull är de som är partipolitiskt obundna som bättre representerar "folket", medlemmarna?
24 oktober 2009
Lika som bär? Klein och Sandahl
23 oktober 2009
Ett modernt humanistiskt eller ett tidlöst med en kung på?
Avregleringen av den svenska apoteksmarknaden föranleder Läkemedelsverket att ta fram en ny symbol som alla godkända apotek ska märka sig med. "Ett modernt humanistiskt kors" beskrivs den nya loggan som. Sturemarkarna borde väl protestera?
19 oktober 2009
Krönikan som inte lämpade sig för kyrkomötet. Bröt mot kommunikationspolicyn.
För ett par veckor sedan fick jag ett mejl från en av redaktörerna för Kyrkomötets egen bulletin. En fyrsidig tidning som delas ut till ombuden i Svenska Kyrkans kyrkomöte, till funktionärerna som får mötet att rulla och till intresserade som kommer för att lyssna och träffa folk.
I mejlet stod:
Vi skulle vilja ha dig som en av krönikörerna i ett av de två numren under session 1. Du får faktiskt välja utmanande vinkling själv (men det ska förstås inte vara något som kan tolkas som "partipropaganda", även om det är något som är hjärtefråga för dig och din partigrupp - ja, du vet ju hur det är). Manusstopp helst 10/9, max 2 000 tecken.
Så roligt. Jag tackade jag till uppdraget och började fundera på vad jag ville säga till 251 kyrkomötesombud och några till, när jag nu hade erbjudits plats. Det kom ett mejl till:
Du skriver om det du känner är viktigt. Men du kan känna till att numret i övrigt kommer att innehålla material om barnkonventionen, kyrkans barn och unga-arbete (0-18-programmet) och migrationsfrågor. Passar det för dig att anknyta till något av detta så är det okej, men du behöver inte känna dig tvungen att göra det. Kanske vet du redan vad du ska skriva om, och då gör du det.
Vid samma bord
Lita till din magskänsla. Tycker du inte att det är roligt här på kyrkomötet, då föreslår jag att du lämnar och åker hem. Hur skulle du kunna göra nytta om du inte känner arbetslust och inte är brinnande under dina dagar i Uppsala? Vill du ändå gärna vara kvar, trots att det känns så där och du saknar rätt närvaro och spirit? Jamen, så gör något åt saken.
Kvotering är begärd och ska verkställas. Antalet surpuppor ska minskas drastiskt. Den enkla lösningen är att vända alla med nerdragna mungipor på ända. Då kan de i alla fall se lite roligare ut.
Trosbekännelser, pastorala strategier och evangeliska beslut kräver sitt kultiverade sammanhang. Det är som för en trädgårdsmästare: blommorna kan hon inte göra så mycket åt men jorden kan hon odla. Så kultivera då den goda jorden på kyrkomötet. Minns också att det handlar om rotsystem och rätt näringskällor.
Skulle det inte passa sig att se livet från den ljusa sidan på ett kyrkomöte? Ska dysterkvistar obehindrat tillåtas piska upp en dålig stämning och de som härsknat till få ge dålig smak åt hela tillställningen? Nej, det går inte för sig. Kyrkomötesledamöter, träd samman. Det bord presidiet sitter vid på podiet får symbolisera ett sammanträdesbord för alla ledamöter och biskopar. Ett bord som ni gör tjänst vid tillsammans. Liksom diakoner och präster gör gemensam tjänst vid nattvardsbord, tjänstgör ni ledamöter i ert allmänna prästadöme. Den som inte är beredd att uppträda prästerligt vid sammanträdesbordet, med heligt ansvar för helheten, bör lämna sin plats, åka hem och bereda sig.
Stora resurser förbrukades på att visa upp Svenska kyrkan inför kyrkovalet. Det som visades var inte det vackraste: medvetna missförstånd, hårda ord och splittring. Nu behövs ett nytt tonläge, det mindre lättköpta, det som framkallar beroende av varandra: konversation.
Den som anar ett sanningens piller, ett enhetens frö, inom sig, må låta det gro, vattna och ställa sig nära Ljuset. Vid bordet är kallelsen att hålla samman, i samma anda, i samma andetag.
Martin Garlöv, medlem i Uppsala domkyrkoförsamling
----------------------------
I fredags kom ett nytt mejl där en av redaktörerna för Kyrkomötets Bulletin vidarebefordrade följande meddelande:
"Efter samråd med ansvarig utgivare och samtal i avdelningsledningen så har vi kommit fram till att den här krönikan är inte i linje med vår policy för Kyrkomötesbulletinen och den skall därmed inte publiceras."
14 oktober 2009
13 oktober 2009
Valet i Svenska Kyrkan 2009 - Det var då det vände
10 oktober 2009
Legend i sin livstid. Nu är fotografen Irving Penn död
- You take great photos, what camera do you use?- You write great books, what typewriter do you use?
Ny blogg: Livet i Svenska Kyrkan
07 oktober 2009
Ulf Ekman i Pingstkyrkan: Skilda bibelsyner skär igenom alla kyrkor
Läs även andra bloggares åsikter om ulf ekman, pingströrelsen, pingstkyrkan, uppsala, brygubben, teologi, tro, kristendom, israel, vigsel,
06 oktober 2009
Ärkebiskopen gästade Pingsrörelsens föreståndardagar: Präster ska tro på uppståndelsen
Läs även andra bloggares åsikter om svenska kyrkan, pingstkyrkan, teologi, äktenskap, vigsel, anders wejryd, biskop, ärkebiskop,
01 oktober 2009
Biskop Martin om ikoner
Come back för Svenska Statskyrkan?
Den statliga begravningsutredningen har lämnat över sitt betänkande till minister Lena adelsohn Liljeroth. Utredningen anser att det ska vara samma begravningsavgift inom alla kommuner om mindre än två år. Och att det bara ska finnas en huvudman för begravningsverksamheten inom åtta år. Att Svenska Kyrkan har en annan ekonomisk ordning och indelning sätter sig utredarna över.
Folkbokföringsutredningen är en annan statlig utredning som också har förslag som visar att Svenska Kyrkan får passa sig. Det nuvarande systemet att använda församlingsindelningen i folkbokföringen ska slopas om fem år, tycker utredarna.
Det var inte så länge sedan Svenska Kyrkans generalsekreterare citerades när han reagerade på förändringar av statligt stöd till kulturminnesvården av kyrkobyggnader. Det lät som han beklagade att kanalerna mellan makten i stat och kyrka inte var som förr.
På vilket sätt skulle ändringar i begravningsverksamheten och folkbokföringen påverka Svenska Kyrkans frihet? Jo, risken är den nationella ledningen i kyrkan - ärkebiskopen, kyrkomötet och kyrkostyrelsen - ställer sig in och anpassar sig.
Saker som nu snabbt förändras är en konsekvens av uppgörelser mellan stat och kyrka i slutet på 1990-talet. Argumentationen är att det handlade om övergångsbestämmelser som nu utan problem kan fasas ut. Så bra då. Då gör vi väl samma sak med Lagen om Svenska Kyrkan. Det borde vara konsekvensen. Det är inte rimligt att staten reglerar identiteten för ett av trossamfunden i landet och inte något av de andra.
30 september 2009
Väljare och ickeväljare om kyrkovalet 20 september
Tidningen Dagens Emanuel Karlsten rörde sig på Gärdet förrförra söndagen och pratade kyrkoval med röstare och icke-röstare. En ung modemedveten man i sina bästa år röstar för att stoppa sverigedemokraterna. Se honom 1:52 in i videon.
Andra bloggar om: kyrkoval, svenska kyrkan, politik, sverigedemokraterna, dagen
Dagens vinnare
Man kan inte hitta allt själv ute i molnet. Det går lättare när Emanuel Karlsten på tidningen Dagen delar glada nyheter med oss som läser hans blogg.
Andra bloggar om: humor, dolda kameran, glädje, seger, cykel, emanuel karlsten, dagen
29 september 2009
För första gången på 2000-talet: Svenska Kyrkans Unga får tala i kyrkomötet
Uppståndelsen gör hela skillnaden
23 september 2009
Biskop Bertil: Guds Ord gäller. I alla sammanhang
21 september 2009
Valvakan gick över i måndag
Den tydliga trenden är att moderaterna och centern tappar väljare. Av olika skäl, antar jag. Moderaternas väljare föreställer jag mig går före partiledningen och vill komma bort från partipolitiken. Centern förlorar helt enkelt sympatisörer pga ett otidsenligt budskap.
Läs även andra bloggares åsikter om kyrkoval, svenska kyrkan
20 september 2009
En klok kvinna om kyrkovalet
19 september 2009
Känd S-politiker i kyrkomötet om mig: Korkad och aningslös!
Mig som kandiderar för ett program som handlar om att förstärka och förnya demokratin kallar hon korkad och aningslös. Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Det får väl gå för sig. Men helst inte från en ledamot av kyrkomötet.
Om du kan välja mellan att tro på vad Irene Gustafsson påstår eller idka källkritik: Vad väljer du? Ta en titt på www.posk.se
Läs även andra bloggares åsikter om kyrkoval, svenska kyrkan
Hur kan den som vill ha fler och mer engagerade vara elitist?
Om villkoret för att få räknas som folkkyrka är att allmänpolitiska partier styr, då finns det ingen annan folkkyrka i hela universum. Kan det vara sant?
Man kan inte samtidigt snacka om en öppen kyrka och sen skälla ut dem som tar fasta på inbjudan och kommer. Anklaga dem för att komma för ofta, för att vara för andliga och för kära i Jesus.
Läs även andra bloggares åsikter om kyrkoval, kyrkovalet, Svenska kyrkan, partier, politik
18 september 2009
S, M, C och ÖKA i Kyrkovalet: Är även domprost Bonnier en elitist?
För tidigt med önskelista?
Sahlin och Adelsohn Liljeroth är välkomna på valvaka i Uppsala
Vi är ett glatt gäng som ska vara uppkopplade och ringa runt för att få in de första röstsiffrorna. Sen ska vi Skypa med kamrater i andra delar av landet. Med Carina i Göteborg till exempel.
Bindans partaj blir säkert ändå för skränigt för mogna damer som er, så kom och softa på vår valvaka.
Och ingen av oss som tar emot på Vaksalagatan kommer att gnälla på er alls. Vi lever väl i ett fritt land för sjutton och då gör man väl vad man vill på sin fritid, eller hur?
På ett sätt är det bra att ni båda tackade jag till en skön fest söderöver på söndag. Då visar ni i handling det som inte Socialdemokraterna och Moderaterna förmått i ord: Svenska Kyrkan är sedan snart ett decennium en frikyrka bland andra kyrkor. Och ska behandlas som en sådan. När Svenska Missionskyrkan har årskonferens, den 132:a för övrigt nästa vår, då kan ni känna er fria att vara ute och partaja.
Andra bloggar om: mina sahlin, Lena Adelsohn Liljeroth, kyrkoval, kyrkovalet, svenska kyrkan, politik
På söndag säger jag hej till alla röstare
Att valet i Svenska Kyrkan uppmärksammas mer än det mesta som denna kyrka ägnar sig åt inte helt oproblematiskt. Svenska Kyrkan borde vara mer synlig, menar många med rätta. Men på vilket sätt? undrar jag.
Ett vanligt argument från människor mot att aktivera sitt medlemskap i Svenska Kyrkan är att kristna bråkar med varandra. En och annan kyrklig informatör beklagar sig över att det inte finns några stridsfrågor, för de vet att massmedias inbyggda dramaturgi kräver motsättningar och förenklingar. Så vad händer då när vi som är kandidater i valet faller till föga och plockar fram våra sämsta sidor för att bli sedda? undrar jag.
Går något att misstolka, då ska det göras. Kan jag ge mig på någon som inte kan försvara sig, då ska det göras. Kan jag hota med något människor instinktivt och känslomässigt tar avstånd ifrån, då ska det göras.
Så mänskligt. Så dumt.
Efter valet ska de som får medlemmarnas förtroende sätta sig vid sammanträdesborden och i lag med människor från andra partier göra jobbet tillsammans. Överallt i Svenska Kyrkan på alla nivåer är styrelsen en "samlingsregering".
Där vid sammanträdesbordet ska vi "träda samman" och lyssna på varandra, försöka förstå och anstränga oss för att bli förstådda. Där vet vi att vi inte kan lura varandra genom att sätta upp ärenden på dagordningen som vi inte har mandat att besluta om.
På söndag ska jag stå ett par pass vid en vallokal. Då säger jag hej till de andra som vid sidan av mig står och delar ut valsedlar. Och jag ska säga hej till alla som kommer för att rösta. Till alla dem som inte bara tänkte göra en bra sak. Utan som också gick från ord till handling. Och med ansvar använde sin demokratiska medlemsrätt. Den stora skillnaden ligger inte i vilken lista man väljer, vilja människor man kryssar. Skillnaden ligger i om man röster eller inte.
På söndag säger jag hej till dem jag firar gudstjänst med. Till alla dem som låter insinuationerna om att de med sitt kyrkbänksnötande skulle vara elitmänniskor rinna av dem. För de ser omkring sig barn och gamlingar, studenter och folk mitt i livet. Att med öppna sinnen fira gudstjänst med bön, förlåtelse, guds ord, psalmsång och nattvard är en vaccinering mot allt vad elitism är.
Läs även andra bloggares åsikter om kyrkoval, kyrkovalet, svenska kyrkan
12 september 2009
Magnus Erixon bildar opinion för demokratisering av Svenska Kyrkan
Den politiske redaktören på Sundsvalls Tidning argumenterar sakligt för att demokratisera Svenska Kyrkan och fullfölja reformen från 2000: ett skiljande mellan stat och kyrka.
Ett av hans argument är intressant. Med ett valsystem utan de allmänpolitiska partiernas inblandning skulle det bli lättare att hantera konflikter inom Svenska Kyrkan. Jag tror att det ligger mycket i det.
Det finns konflikter av många slag inom Svenska Kyrkan och för framtiden finns inga garantier för att de ska försvinna. Men det finns bra och dåliga sätt att hantera konflikter. De dåliga ska man göra sig av med.
Antagligen finns det inga exempel på att Socialdemokratiska Arbetarpartiet, Moderaterna och Centern har fungerat som konfliktlösare i Svenska Kyrkan. Att det i de församlingar där dessa tre tillsammans eller var för sig tagit makten råder fri och ro. Det är nog snarare så att en konflikt förstärkts och fått näring av en partipolitisering. Antagonister har dragit med partikamrater och en personfråga har kamouflerats till en ideologisk motsättning.
Den världsvida kristna kyrkan är ingen åsiktsgemenskap, inte heller Svenska Kyrkan eller en lokal församling. Kristna är genom dopet medlemmar i en livsgemenskap. Familjeband är som bekant ingen garanti mot bråk. Syskon kan kivas, men de är ändå syskon.
Men liksom de allra flesta syskon är beredda att gå långt för att återställa och bevara vänskap, så är det varje kristens plikt att bevara den andliga enheten. Därför ska inte ett val i Svenska Kyrkan handla om att leta efter motsättning eller ännu värre mucka gräl.
Kyrkovalet 2009 kan mycket bli vändpunkten och inledningen på en nödvändig reform av demokratin i Svenska Kyrkan. Enskilda medlemmar som är kandidater i valet på olika lister är inte mina motståndare. Men jag är emot det partisystem som den svenska riksdagen genom lag på 1930-talet lade på Svenska Kyrkan.
När jag med fingret följer raderna av namn på de olika listorna i kyrkovalet hittar jag både kända och okända namn. Flera mycket bekanta räknar jag med att få arbeta tillsammans med igen i styrelser och arbetsgrupper efter valet. Och nya namn som verkar intressanta skulle kunna bli arbetskamrater att lära känna och jobba sig samman med.
Mycket bra frågor till S, M och C
Tänk efter, vilka tre frågor vill du ställa innan du lägger din röst. Fler än 5 miljooo.oooner har rösträtt i Svenska Kyrkan.
Bloggen Stillsam hjälper dig som vill komma igång med frågandet. Han inspirerar mig att välja frågor som handlar om det mer väsentliga. Det är ett rimligt krav på Socialdemokrater, Moderater och Centerpartister att deklarera sina respektive partiers dopsyn, nattvardssyn och kyrkosyn. Det är skiljelinjerna mellan bekännelsefrågorna mer än ordningsfrågorna som är de viktiga. Att påstå något annat är att blanda bort korten.
11 september 2009
Kyrkoval 20 sept: Nu blev minst 200 miljoner en valfråga
Nu blir vården av kyrkobyggnader en valfråga i Kyrkovalet 2009. Svenska Kyrkans medlemmar bör få veta var moderater och centerpartister som ställer upp som partier i kyrkovalet har sin lojalitet: gentemot kyrkan eller sittande regering?
Nästa år är det riksdagsval. Det kan bli maktskifte. Vem tror att den röd-gröna regeringen återställer det statliga kyrkobyggnadsbidraget? Röstande medlemmar i Svenska Kyrkan gör gott i att fråga sossarnas kandidater också: När kyrkan och staten inte kommer överens, på vems sida står du?
Andra bloggar om: politik, svenska kyrkan, kyrkoval, kyrkor, kultur, ekonomi
Jag ska sluta gnälla
Mer smittsamt än svininfluensan är det med gnäll. Nu ska jag vaccinera mig mot gnäll. Och börja säga till oftare när det gnälls i min närhet. Likaväl som det är rökförbud på jobbet, så borde det vara gnällförbud.
Hör du mig gnälla, säg de två ord jag behöver höra: Håll käften!
Andra bloggar om: arbetsmiljö, sociologi, kommunikation
10 september 2009
Läskigt med elitister som inte tror att de är något.
En elit är en utvalda samling människor. Valda av sig själva eller någon annan. De är en kategori med en egenskap över medel. De är inte som de flesta. Så viktigt då att de är medvetna om sin position.
Det gäller att veta var man står och hur stora fötter man har. Annars är det lätt att trampa fel och trampa på.
Att tillhöra en elit är inget fult. Inget bra heller. Eller farligt eller gott. I sig. Allt beror på sammanhanget och på hur människor i denna krets och andra människor handskas med situationen.
De utan medvetenhet, de medvetslösa, kan nog inte handskas alls.
Handskas kan däremot de som förställer sig, de som låtsas att de inte vet. Som gör sig mindre än vad de är. De som använder ordet elit som allmänt nedsättande eller som något de kan hota andra med, hota med för skaffa sig fördelar, makt och förbättra sin position.
Om ordet elit rymmer något värde så är det i så fall positivt. Elit kommer av latinets eligere som betyder utvälja. Eliten är ett urval, en kärna, det bästa av något.
De bästa löparna, de bästa äppelsorterna, de bästa sångarna osv. Om jag ska gå och lyssna på en konsert och kan välja, då köper jag gärna biljett till spelningen med de bästa. Om jag leder ett företag så vill jag anställa de bästa medarbetarna. Om jag är med i en förening och går på årsmötet för att rösta in ledamöter i en styrelse, då väljer jag att lägga min röst på de bästa, de mest dugliga som jag tror har förutsättningar att rätt företräda mig och min sak.
Andra bloggar om: etik, etymologi, moral, sociologi
Om lärare inte lär
Svenska läkare möter bara hälften så många patienter som en dansk läkare. I Danmark förstås. Det låter inte heller bra.
Lärare kan inte undervisa fortare för att hinna med att lära mer på samma tid. De måste lägga om sitt arbete för att få mer tid tillsammans med sina elever. Och svenska läkare får väl ta en titt på hur danskarna fått till det. Eller benschmarka japanerna som klarar mångdubbelt fler patienter.
Andra bloggar om: arbetsliv, utbildning, managenet
Prästen Patrik predikar
Men saken är den att det kommer inte bli som förr. I framtiden kommer det bli bättre. För i framtiden är ingen omöjligt. Historiskt har det visat sig omöjligt för Svenska Kyrkan att utöka sin närvaro i public service. Men i många nya kanaler kan Svenska Kyrkan liksom andra sammanslutningar av människor synas och höras.
Kolla här en predikan i all enkelhet av Patrik som är präst i Helga trefaldighets församling i Uppsala. Här står han i Helga Trefaldighets kyrka mitt i stan och talar med de som firar gudstjänst tillsammans med honom i söndags.
Svenska Kyrkan har en egen veckotidning, Kyrkans Tidning, vars omgjorda webbplats skulle må väl av lite rörliga bilder. Lätt som en plätt för en webbredaktör att ta emot tips från läsarna på passande videor att länka till. Inte så mycket svårare för journalisterna att filma lite själva när de är ute och snackar med folk.
Andra bloggar om: youtube, svenska kyrkan, uppsala, predikan, nya medier,
09 september 2009
Kartong och kalsong signalerar upp och ner i ekonomin
Greenspan följde försäljningen av kallingar, därför att det köps färre när pengarna tryter i hushållen. Trosorna är däremot inte alls konjunkturkänsliga på samma sätt. I dåliga tider säljs färre prylar och istället för att bevaka en massa olika varor höll Greenspan koll på kartongerna de stoppades i.
Andra bloggar om: ekonomi, pengar,
Emanuel är lite snack och mycket verkstad
Andra bloggar om: emanuel karlsten, massmedia, tidningar, webbpublicering, digitialt, dagen, journalistik
31 augusti 2009
Konstruktiv osäkerhet
Genom att skapa gemensamma tolkningar blir jobbet bättre gjort, kommer Charlotte Lundgren fram till. Kvaliteten på samtalen påverkar kvaliteten på besluten. Och i förlängningen också produktens eller tjänstens kvalitet.
Källa: Kvalitetsmagasinet
och Linköpings Universitet
Andra bloggar om: kommunikation, avhandling, linköpings universitet
Män ska inte bli sjukgymnaster
Andra bloggar om: kvinnor, män, saco, lön, orättvisor,
Ny bok: "Kamprad en lögnhals"
Först såg jag Realtid.se skriva om "tjallaren" som var toppchef på IKEA och nu klär av den levande legenden Kamprad.
DagensPS skriver. I morse var författaren med i TV4. Nyheter24 skriver, liksom tidningen Market.
Johan Stenebo säger att han befunnit sig i maktens korridoren inom IKEA i 20 år. Han berättar om hur IKEA förlorade 50 MSEK i en sågverksaffär till ryska maffian. Han beskriver IKEA som ett av de mest slutna globala företagen.
Så sent som vid den här tiden förra året chefade Stenebo för en del av IKEA som jobbar med grön teknik.
Andra bloggar om: böcker, ikea, storytelling, corporate storytelling, ingvar kamprad
25 augusti 2009
Blivande biskop i Stockholm sätter partipoliken främst?
Dagens chefredaktör Elisabeth Sandlund skriver att Eva Brunne sa ungefär så här:
Svenska kyrkan skulle bli antingen en förening eller en sekt om dagens valsystem gjordes om så att det bara blev de som är aktiva i kyrkan som fick bestämma.
Ordalydelsen kan ha varit en annan, men innebörden denna. Med det intar Eva Brunne en distans till de medlemmar i Svenska Kyrkan hon kommer att vigas som biskop för. Och till deras församlingar.
De medlemmar som tar sitt dop på allvar och som söker sig till församlingarnas gudstjänster ska förstå att de är en fara för Svenska Kyrkan. Att de genom sitt engagemang gör Svenska Kyrkan till en sekt. Men hallå, det håller inte. Det är ingen biskops uppgift att göra troslära av ett valsystem.
Eva Brunnes uttalande väcker frågor om hennes kyrkokunskaper: de internationella, liksom de ekumeniska nationellt och historiska. Men jag tror mig veta att hon kunskaperna så det räcker och blir över. Men uttalandet tyder på att hon inte kan koppla ihop det med en analys av Svenska Kyrkans nuvarande läge. Den nationella presskonferensen skulle ha handlat om en reklamfilm för bön, men verkade mer ha blivit en uppvisning i hur snett det kan bli när handling och bön inte blir ett.
Andra bloggar om: eva brunne, kyrkoval, svenska kyrkan,
20 augusti 2009
Viktigt meddelande: Personrösta redan i årets kyrkoval
Den som medlem som röstar kan välja tre kandidater på varje valsedel man röstar med. Vill man öka chansen för någon ett stycke ner på listan att bli invald, så ska man kryssa honom eller henne. Och vill man att den som redan står först ska vara säker på att bli invald, då ska man kryssa den kandidaten.
Alla kryss är lika mycket värda. Och alla är lika viktiga.
I EU-valet förlorade Ella Bohlin en till synes säker plats som en av Sveriges representanter i EU-parlamentet på grund av att hon fick för få kryss och Alf Svensson fick för många. Det var säkert många kristdemokrater som ville att Ella skulle komma med, men de kryssade henne inte...
Den som använder en valsedel utan förtryckta kandidater kan skriva tre namn på valsedeln. Men se till att välja de som verkligen är det partiets godkända kandidater och stava namnen rätt.
Läs om kyrkovalet här och om kryssande här.
Andra bloggar om: kyrkovalet, Svenska kyrkan, kryssa, personval, demokrati
Skrämselpropaganda inför kyrkovalet
Med grund i en politisk kompromiss från mellankrigstiden i det förra seklet har de allmänpolitiska partierna tagit sig rätten att styra inom Svenska Kyrkan. Det är hög tid att sätta den avslutande parentesen omkring detta otidsenliga och hämmande provisorium.
I dagens nummer av Kyrkans Tidning uttalar sig Centerns partiledare Maud Olofsson. Hon skrämmer tidningens läsare med att det skulle bli en prästkyrka utan medlemsinflytande om det nuvarande valsystemet skulle moderniseras. På partistämman tidigare i år lät det lika illa när partiets kyrkopolitiska främsta företrädare Karin Perers talade inför ombuden:
Ni är väl medvetna om att en prästerskapets och biskoparnas kyrka vore en farlig kyrka?
Socialdemokraterna skräms med att om man inte röstar på dem då väntar inte bara prästkyrkan utan också en fobikyrkan. Och Sverigedemokraterna skräms med ekumenik och religionsdialog. De är alltså bakvända i sitt budskap, men använder samma slags retorik som centern och sossarna.
Så här långt i mitt skrivande ser jag att bloggen Stillsam är inne på samma spår. Lars B Stenström invänder liksom jag mot den falska bild av en prästkyrka som centerledaren hotar med.
Det enda goda med att Maud Olofsson talar klarspråk i Kyrkans Tidning är att det blir så uppenbart att tiden sprungit ifrån det system som centern tillsammans med moderater, socialdemokrater, vänsterpartiet och miljöpartier försvarar. Och som Sverigedemokraterna utnyttjar.
Andra bloggar om: svenska kyrkan, kyrkovalet, kyrkoval, kyrkan, religion, socialdemokraterna, centern, maud olofsson
19 augusti 2009
Brygubben liknar en frisbee
Jag läser i Ny Teknik att en frisbee hur man än kastar tenderar att vika av till vänster. Så är det med Brygubben också. Röd längst inne och lätt avvikande till vänster. Dessutom känner jag mig oftare än jag vill som en avvikare i det röda laget. Tveksam till om det är mig det är fel på.
Andra bloggar om: politik, fysik, fisbee, brygubben, röd, vänster
Dagens wow: Roslings bubblande statistik
18 augusti 2009
En bön för Svenska Kyrkan
Dagen rapporterar. Och det gör Kyrkans Tidning.
Redan igår öppnade Svenska Kyrkans bönesajt. När dag 2 grydde saknas fortfarande en tydlig ingång till den från Svenska Kyrkans gemensamma webbplats. Men den kom senare under dagen.
Jag hoppas att en toppbanner på Kyrkans Tidnings webbplats ger plats åt den nya bönesajten. Och att den nationella informationsavdelningen skickar ut så smidiga banners till alla församlingssajter, så att de enkelt kan koppla på.
Det finns mycket att be för. Mycket att be om hjälp med. En hel del att be om förlåt för. Och ännu mer att tacka för.
En liten fundering om det här med det här med "vi" och "dom". "Kontakta oss" står det på sajten. Bättre när jag klickar vidare och visas vägen till min församling. En annan fundering om uppifrån och ned. Ur vad springer tanken att jag skulle vilja koppla min bön till en domkyrka?
Att be är att hungra och törsta efter mening och sammanhang. (...) Att be är att lyssna till Guds röst och att göra sig bered att lyda. (...) Att be är inte att informera Gud om sina behov och önskemål. Dem känner Gud bättre än jag själv. Att be är att ställa sitt liv till Guds förfogande. Guds plan med mig är större än vad jag kan - eller kanske vill - föreställa mig. (...) Att be är att erkänna Guds anspråk. (...) Att be är att delta i kampen mot ondskan. Att be är att vägra ge meningslösheten det sista ordet.
ur Svensk Katolsk Bönbok 1991.
Ikväll samlas människor till bön i en kyrka. Inte bara i en utan många. I tusen. På söndag ringer klockorna. Det är solens dag, uppståndelsedagen. Då kommer människor samlas igen för att be tillsammans.
I Sverige har vi religionsfrihet. Det är inte straffbart att gå till en kyrka och kliva in över tröskeln. Väldigt sällan är saknas det sittplats till alla. Och där det är fullt finns ändå alltid plats för en bedjande människa till.
De första kristna byggde kyrka tillsammans genom att de bad tillsammans, läste Guds ord tillsammans och delade bröd och vin. Bönesajten kan bidra till en väv av böner om den länkas till livet i gudstjänsten, till livet i den kristna församlingen. Annars inte.
Nu på söndag är temat Tro och liv. Kyrkoåret är ett stycke in i andra halvlek och det är den 11:se söndagen efter Trefaldighet. Det tar mycket tid att klura på det där med Gud som treenig: Fader, Son och Ande. Evangelietexten på söndag handlar om hur Jesus med en liknelse lyfter fram den människa som medger att hon inte på egen hand klarar att leva livet helt och fullt. Om en tullintrivare säger som det egentligen är och därmed ger Gud en möjlighet att upprätta och förverkliga sin plan.
Andra bloggar om: svenska kyrkan, bön, kristendom, tro, religion, webb