Väsentligheter bör uppmärksammas. Annat ska förbigås. Brygubben har svårt skilja det ena från det andra. Stå ut med blandningen av seriöst och trams. Eller inte. Bloggen Brygubben skrivs av mig Martin Garlöv. Kommunikation och mediebruk är mitt yrke. Kristen är min livsåskådning. Alla ni som längs livsvägen hjälpt mig med förnuft och känsla har all rätt att ta åt sig äran av det som läsaren uppskattar. Dumheterna är helt mina egna.
31 oktober 2006
Sandlund från Kyrkans Tidning till Dagen
Ännu har hennes nya arbetsgivare så mycket mer att berätta än Kyrkans Tidning. Läs här
Elisabeth Sandlund är en efterfrågad föreläsare och har skrivit om sin väg till tro i vuxen ålder.
Brygubben hoppas att hon kan bidra till ett öppet ekumeniskt samtal också i den kyrkliga medievärlden.
Med Sandlund kan tidningen Dagen förstärka sin bevakning av Svenska kyrkan ytterligare. Och försteget framför Kyrkans Tidning som en flerdagarstidning ger den svenskkyrkliga veckotidningen en match.
Kyrkans Tidnings chefredaktör får med rekryteringen till den tomma redaktionschefsstolen chans att visa hur mycket eller litet han vill leda en Svenska kyrkans tidning eller om han väljer att distansera sig från det vardagliga församlingsliv där den enda stora läsekretsen finns att hämta.
Andra bloggar om: svenska kyrkan, media, ekumenik
30 oktober 2006
Mest rätt - lite fel
Men kanske gick det lite snabbt, fast syftet var gott. Möjligen stressade av att bara några få dagar återstår av oktober. Före den 1 november ska man säga upp sitt medlemsskap om det ska räknas nästa år. Och uppropet på webben handlade om att få medlemmar i Svenska kyrkan att gå ur.
Kyrkans Tidning skrev om saken fredag 27 oktober Läs här >
Och följer upp med en artikel måndag 30 oktober Läs här >
Ärkebiskop väljer att be Humanisterna om ursäkt. Det skriver också Kyrkans Tidning om idag Läs här >
Christer Sturmark som är ordförande i Humanisterna. Läs vad han skriver på sin sajt här >
Den positiva nyheten i Kyrkans Tidning förra veckan plockades upp av många medier: Utträdena från Svenska kyrkan verkar att minska. Efter några år av stegring kan det vara så att trenden är bruten.
Andra bloggar om: svenska kyrkan, humanisterna, ärkebiskopen
29 oktober 2006
Finska kyrkan som marknadsföringsprojekt
Bloggen Storyteller kommenterar Hufvudstadsbladets artikel. Läs här >
Andra bloggar om: marknadsföring, svenska kyrkan
Så borde Carl Bildt ha svarat
Brygubben hittar en bloggare i Lund - Contradict2010 - som bjuder utrikesminsitern på ett svar som hade bemöts med större försåelse. Och respekt.
"Jag kommer skänka en stor del av pengarna till att förbättra föhållandena för ryska journalister och aktivt arbete för en utveckling av de fria medierna i Ryssland."
Läs hela inlägget här >
Andra bloggar om: media, regeringen, carl bildt
Kvalitetssäkrade mötesplatser
En av många motioner som behandlades hade fått mer medieuppmärksamhet än andra före mötet. Den handlade om att att ta fram Stora Julhandbok från Svenska kyrkan. Läs den här >
Motionärerna Lars Rydje Conny Tyrberg Dag Sandahl hade i motionen beskrivit en julhandbok till 2008 och bekostad med kyrkliga pengar. I betänkandet från kyrkolivsutskottet där motionen behandlades står att "utskottet ställer denna engångssatsning i relation till behovet av kontinuerlig medlemskommunikation, och kan då inte bifalla motionen."
Däremot ville utskottet verka i motionens riktning, och föreslog att Kyrkomötet med anledning av motionen skulle uppdra åt Kyrkostyrelsen att arbeta vidare med frågan om material för kommunikation med Svenska kyrkans medlemmar. Så blev också kyrkomötets beslut.
Biskop Claes-Bertil Ytterberg begärde ordet och stödde motionen innan det var dags för omröstning. Det är viktigt att "kvalitetssäkra folkkyrkliga mötesplatser" påpkade han och talade målande om att såpa traditionens ledstång.
Utskottet hänvisade i sitt betänkande till en bok som ges ut av förlaget Verbum. Den heter Tradition och liv. En bra bok, men det är inte Svenska kyrkan som är avsändare. En annan hänvisning till magasinet Amos, som ges ut av Svenska kyrkans press, har inte heller Svenska kyrkan som avsändare. Svenska kyrkans press ägs också av Verbum. Förlaget har nyss meddelat att man byter namn till Berling Media.
Detta med vikten av tydlig avsändare uppmärksammades också i kyrkomötet av ombudet Angela Boëthius från Göteborgs stift. Hon pekade på hur snett det blir när kyrkostyrelsen antar en kommunikationsplattform coh en grafisk profil som man jobbar hårt för ska antas av alla församlingar och stift, och sen används inte Svenska kyrkans namn och symbol på magasinet Amos när det delas ut i jätteupplagan 500.000 ex hela sex gånger om året.
Gör en topplista med Svenska kyrkans tio viktigaste mötesplatser under ett år. Räkna med årstidsfester och storhelger, och med medier som uppmärksammas och når många. Följ biskop Claes-Bertils råd och kvalitetssäkra. Då kommer det att hända grejer.
Andra bloggar om: svenska kyrkan, media, tradtioner
80-talet tillbaka
Fyllda paprikor är 80-talsmat. Nu ska det stuffas i paprikahalvor eller stående dito med lock, ännu en gång. Här ett recept från Metro
I SVT-programmet om U137 i veckan som gick passerade en massa stora brillor revy. Kult.
Men fylld paprika .... ja vet inte.
Andra bloggar om: mat, trender
26 oktober 2006
Tre är en positiv trend
Brygubben har tillgång till tidningen varje torsdag. Det är inte så enkelt att jag sällar mig till de som kallar Kyrkans Tidning för Torsdagsdepressionen. Men något störs jag av att så stor andel av artiklarna har negativa ingångar. Nog borde en och annan gammal joirnalist på tidningen kunna erkänna att de hellre skulle vilja jobba på uppdrag granskning? Och vad har redigerarna för bild av läsekretsen när de låter de tristaste historierna få finaste placeringen på ettan så ofta: vänsterkrysset?
Men alla goda ting är tre. Därför vill Brygubben dela en notering denna torsdag: För tredje veckan i rad har Kyrkans Tidning en positiv nyhet i vänsterkrysset. Och detta betyder också att första uppslaget, s 2-3, domineras av samma nyhet. Så är tidningen redigerad..
12 oktober Nya riksdagen stöder vigselrätten
19 oktober Antje Jackelén valdes direkt
26 oktober Färre går ur kyrkan
Den 12 oktober handlade artikeln om en e-postenkät ställt till alla de 349 nya riksdagsledamöterna. Och 300 hade svarat. Samma undersökningen visade också ett parlamentariskt stöd till kulturhistoriskt viktiga kyrkobyggnader även efter 2009 när nuvarande avtal går ut.
Den 19 oktober rapporterade Kyrkans Tidning att Lund stift valde ny biskop med så god marginal att ingen andra valomgång behövdes. Den nyvalda biskopen Antje Jackelén trodde själv att det tydliga stöder berodde på att hon kombinerar en stiftförankring med gedigen utbildning och fräscha ögon från arbete som gett henne internationell erfarenhet.
Idag 26 oktober byggde artikeln på en rundringning till flera församlingar i landet. Från flera håll rapporteras en inbromsning i antalet utträden. Det berättas också i artikeln om församlingar som satsat mer på medlemskommunikation än tidigare år. Noterbar är uppgiften i samma artikel om att också inträdena minskar. (Brygubben borde ha anledning att återkomma i ärendet.)
Det är för väl att anslaget är mer upplyftande i Kyrkans Tidning dessa mörka höstveckor när tidningen egen marknadsavdelning slår på trumman för att alla kyrkoarbetare ska ha en egen prenumeration. Klart att församlingarna som är arbetsgivare blir mer motiverade att ge sina medarbetare en tidning som inte gnälller och är felfinnare, utan som med klara ögon står på samma sida som de som valt att jobba för Svenska kyrkans bästa. Och nog motverar det även de tilltänkta prenumeranterna att med större intresse läsa tidningen som delas ut till dem.
Andra bloggar om: svenska kyrkan, media,
25 oktober 2006
Informatören och grannen 2.0 skriver intressant om 3
Följ länken i rubriken.
Kvalitativa bloggen Researcher berättar att han blivit en hubb. Det handlar om hur bloggar länkar till varandra. Några mer än andra. Särskilt Researcher. Läs här >
Andra bloggar om: nätverk, bloggande
Småföretagare: Anställ inte en rökare
Men ett sätt att minska kostnaderna per anställd är att inte anställa rökare. Landstingets tobakspreventiva enhet i ÖStersund har räknat fram att med exta sjukdagar och rökpauser förlorar en arbetsgivare 25 000 kr per rökande anställd och år. Mycket pengar.
I Uppsala kommun deklarerar ordföranden i kommunens nämnd för vård och bildning att hon vill förbjuda rökning på jobbet helt. Det skulle spara miljoner åt skattebetalarna.
För 50 år sedan rökte varannan man mellan 16 och 84 år. Vid samma tid bara var tionde kvinna i samma åldersgrupp. Idag röker 14 % av männen och 18 % av kvinnorna.
Ingen arbetsgivare skulle väl komma på tanken att låta de anställda dricka alkohol på jobbet eller ta en suppaus? Så varför tillåta rökning?
Rökstoppet på krogen blev en succé. I en undersökning ett år efter det att nyordning svarade 94 % av näringsställena att man är nöjda. Hotell- och restaurangförbundet vd Mats Hulth som hade spått ett "ohanterbart kaos" fick erkänna att han hade fel som trodde att näringen skulle drabbas ekonomiskt.
Att avvisa en rökande jobbsökande är inte diskriminering. Det har slagits fast i en EU-dom, om man ska tro en artikel från augusti i Upsala Nya Tidning. Läs här >
Andra bloggar om: jobb, miljö, arbetsliv
24 oktober 2006
En långsamhetens lov i toppolitiken?
Med Lena Liljeroth Adelsohn och Sten Tolgfors blir det inte lika könsjämnt i regeringen. Men tillsammans sänkte de medelåldern, födda 1955 och 1966.
Lena Liljeroth har arbetat som journalist. Få kritiska röster får Reinfeldt för sitt val. Säkert beror de på att hon är mer känd och har mer kända och politiskt prövade ståndpunkter.
Hon kommer inte att medverka till ändring Chilos snabba beslut att korta avtalet för public service.
2001 skrev Lena Liljeroth boken Frivillighetens kraft. Svenska kyrkans veckotidning Kyrkans Tidning intervjuade. Som minister får hon makten över stöd till folkbildning och till idrottsrörelsen. Därmed påverkar hon spelrummet för frivilligheten i den ideella sektorn.
Igår intervjuades en tidigare kulturminister i SR P1 Vågen. Det var Bengt Göransson var kultur- och skolminister 1982-89. Han berättade om hur han på sin tid internt i SAP talade för samarbete med en höger som hade en kultursyn, istället för med nyliberala som inte hade någon syn alls på kultur. Bengt Göransson har nyligen utnämnts till hedersdoktor vid Göteborgs universitet.
Andra bloggar om: lena adelsohn liljeroth, regeringe, kultur, media, frivillighet
20 oktober 2006
För snygg för ett jobb?
Läs artikeln i Ledarna här
ICA-kuriren skrev om saken redan i september. Läs här
Andra bloggar om: arbete, forskning, fetma, träning
Kunde ministrarna ha räddats?
Nätupplagan av Dagens Media har en artikel skriver några stycken om saken.
Som det framgått av flera inlägg är det mer än ett slumpmässigt sammanträffande att båda ministrarna som valde att gå är journalister.
Hur är det med samordningen mellan pressekreterarna? Förra veckan och nästa vecka?
Andra bloggar om: media, stegö, borelius, journalistik
Framtidens tidningläsande: Vad driver utvecklingen?
Lika bra står det inte till med upplagor och trogna prenumeranter. Även om det finns undantag.
Den analoga tidningen där döda djur och växter (kol) har blandats med kemikalier för att sedan kletas ut på söndermalda träd behöver ersättas med andra informationsbärare.
Andra bloggar om: media, nya medier, tidningar, teknik
19 oktober 2006
Biskop med rötter
Yngve Brilioth var biskop i Växjö 1938-50. Och han var Svenska kyrkans ärkebiskop 1950-58.
Sämre förebilder kan en biskop på 2000-talet ha. Brilioths framåtsyftande kyrkosyn och hans engagemang till stöd för den ungkyrkorörelsen som på ett avgörande sätt bidrog till att rädda Svenska kyrkan i 1900-talets början är kyrkohistoria. Brilioths bok om nattvarden i evangeliskt gudstjänstliv från 1926 betraktas även internationellt som banbrytande.
Brilioth analyserade det kyrkliga läget kort efter sekelskiftet då: "Den ungkyrkliga rörelsen i våra dagar skulle knappast haft den andliga kraft, den visat sig besitta, om den icke haft den bakgrund i en väckelsebetonad individualistisk fromhetsart, som genom densamma fått del av den kyrkliga traditionens fasthet."
Svenska kyrkan i Brilioths tidiga ungdom var besvärande provinisell. Han fick uppleva en påtaglig förändring. Hans svärfar är förgrundfiguren framför andra i den process som förlöste Svenska kyrkan då. Yngve Brilioths fru Brita var dotter till Nathan Söderblom, Svenska kyrkans mest internationella namn efter Birgitta Gudmarsdotter.
Brilioth först bidrog till och sedan förvaltade Söderströms ekumeniska genombrott. I den anglikanska kyrkan var Brilioth ett känt och aktat namn i sin samtid. Så var han också en initierad kännare av det engelska kyrkolivet.
I sitt herdabrev som ärkebiskop konstaterade Brilioth att "varje församling i vårt land är ett missionsområde". Detta skrevs 1950. Är utsagan inaktuell 2006?
Sven Thidevall kommer till ett stift där den personliga tron lett till en väckelse både i och utanför Svenska kyrkan. Den kyrkliga geografin är inte helt enkel. Men liksom den som är ny i okänd terräng har anledning att lyssna till "de gamle" och lita på vägvisare, är det gott ledarskap att ta lärdom av historien.
Thidevall är vetenskapsman och har disputerat i just kyrkohistoria. Precis som sin förebild.
Har Svenska kyrkan förlorat sin informationsavdelning?
Mestadels är det kommunikationsgruppen Citat med 320 anställda i Stockholm, Göteborg och Helsingborg som får fakturera. 50 medarbetare jobbar heltid med Ericsson. Och de sitter ute på deras huvudkontor i Kista.
Ericssons informaionschef Henry Sténson förklarar för Veckans Affärer att han är nöjd med arrangemanget: "På vår informationsstab är vi bara 30 personer idag (...) För tre och ett halvt år sedan var vi exempelvis 40 personer bara på pressavdelningen."
Citat har avtal med fler företag: Fritidsresor och Dagens Nyheter t.ex.
Intellecta är en annan aktör som med motsvarande tjänster i portföljen som Citat. Att detta med outsourcing kan nagga identiteten i kanten om rollerna inte är utklarade. Och då menar Brygubben inte bara kundens identitet, utan även säljarens. Minns Peter Erikssons Rikta som for all världens väg efter fiaskot i Sydafrika.
Om följande uttalande uttalande från en av Intellectas chefer är riktigt, då har Svenska kyrkans informationschef och han något att prata om.
"Vi tog över Svenska kyrkans informationsavdelning 2003", säger Olle Lindberg, Intellecta till Veckans Affärer. En annan kund hos Intellecta är banken med nya namnet, Swedbank.
Som alltid med filosofier: de tillämpas bäst av de kunnigaste. En ytlig idé ger ett ytligt resultat och den svagare parten i affärsrelationen är den mest sårbara.
I Veckans Affärer får artikeln om Ericsson - där även Svenska kyrkan omnämns - bildtexten: "Slipper småplocket"
Men vad händer om man ser kundtidning, personaltidning, webbplats som småplock? Vad händer i medvetandet på ansvariga i företaget som outsourcar och hur ser då medarbetarna i företaget som tillhandahåller tjänsten på sin insats?
Minns den klassiska historien om de två männen i stenbrottet. Den enes svar på frågan om vad han gjorde där var: - Jag hugger i sten. Medan den andres svar var: - Jag bygger en katedral.
Andra bloggar om: svenska kyrkan, ericsson, kommunikation, medier, outsourcing
18 oktober 2006
Bra kille lämnar landet
Han prästvigdes 1969 i St Chads Cathedral i Birmingham, samma kyrka som han nu alltså återvänder till för att installeras som regional biskop. 37 år har den 60 årige biskop Kenney verkat i Sverige, varav 19 år som biskop.
Brygubben minns tydligt hur han med gott humor förde en debatt på dåvarande Sveriges kyrkliga studieförbunds årsmöte till sak. Det handlade om motiv för kostsamma studieresor till utvecklingsländer som del i en internationell folkbildningsatsning. Biskop William föreslog en studieresa till Rinkeby eller Angered. - Här finns människor från hela världen och de har analysen klar för sig. Det är bara att möta dem.
Som hjälpbiskop för Stockholms katolska stift har Kenney varit titulärbiskop av Midica. På 90-talet ledde biskopen den europeiska delen av katolska biståndsorganisationen Caritas.
Biskop Kenney har varit en kompetent och tillgänglig företrädare för sin kyrka i det offentliga samtalet.
En länk till tidningen Dagens artikel i rubriken och här en länk till Stockholms katolska stifts webbplats
Andra bloggar om: biskop, katolska kyrkan
Reservation mot Verbums namnbyte
Verbum ägs av Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan. Fjärde största ägaren är Svenska kyrkan i Göteborg med över 30 församlingar i en samfällighet. Och Svenska kyrkan i Göteborg har reserverat sig mot namnbytet som man tycker är ett uttryck för ”undfallenhet för de marknadsaktörer som önskar att grundligare sekularisera de marknader där några av Verbums dotterbolag är aktiva”.
Kan det ligga något i reservationen? Det studieförbund som Svenska kyrkan är största medlemsorganisation i hette länge Sveriges kyrkliga studieförbund, SKS och bytte namn till Sensus studieförbund. För en tid ströks ordet "studieförbund" i loggan.
Kyrkans Tidning heter i sitt utgivningsbevis "Svenska kyrkans tidning". Tidningen ägs av Verbum.
17 oktober 2006
Brygubben hade fel: Det gick snabbt i Lund
Efter provvalet steg Ann-Louise Eriksson, Svenska kyrkans forskningschef åt sidan.
"Jag anser det vara ytterst angeläget att Svenska kyrkan får fler kvinnor på ledande positioner. Av det skälet ställde jag mig till förfogande när jag tillfrågades av Lunds stifts samrådsgrupp inför provvalet" sa hon i ett pressmeddelande redan dagen efter. Hon hade fått 7,6 % av rösterna. Det ser ut som att 66 röster på Erikssom flyttade dit hon hade tänkt sig.
Rösterna i biskopsvalet, finfördelade kontraktsvis i pdf-format här >
16 oktober 2006
Hybrisvarning Schottenius
Överraskande om det avgörs i Lund imorgon
Efter provvalet har tre av kandidaterna dragit sig ur. Och de hade tillsammans samlat på sig 110 röster. Mellan provvalet och det riktiga valet imorgon har en välbeökt hearing hållits. Den påverkar säkert också utgången.
Läs om valet på Lunds stifts webbplats
Andra bloggar om: biskopsval, lunds stift, svenska kyrkan
Ny tillfällig kulturminister
För trettio år sedan bleb Leijonborg efter avslutade studier pressekreterare hos utbildningsminister Jan-Erik Wikström 1975. Wikström var kulturminister och kyrkominister också.
Källa: SR Studio 1
Klart med ny biskop i Växjö
Liksom i första omgången av valet var andelen ogiltiga röster rätt många. 24 stycken, varav några får antas vara proteströster på en kandidat som inte förklarats behörig.
21 färre deltog i valet idag. Sven Thidevall fick 110 röster fler än i första omgången och Jan-Olof Johansson 22 röster fler.
Smålandsposten har en artikel med uppgifter om fördelning av röster i olika kontrakt.
Vem blir ny kulturminister?
Stegö laddade med att stoppa fria inträden på statliga museer. Och hon lät förstå att avtalet om public service skulle kortas.
I sitt pressmeddelande anger hon att polisanmälningarna från Radiotjänst och Transportarbetarförbundet gjort det omöjligt för henne att fortsätta ministerjobbet.
Svårt med timing är det för ett besked om avgång. Men fanns det inget mindre dåligt tillfälle än timmarna före den nya finansminsiter Borgs budgetvandring? Hade det inte varit bättre för Reinfeldt att få släppa nyheten redan i sin lördagsintervju i SR P1?
Läs pressmeddelandet här
Ny norsk biskop
Läs artikeln i Vårt Land här
15 oktober 2006
Borelius ger själv sina skäl att byta jobb
12 oktober 2006
Pamuk årets nobelpristagare
Pamuk finns i flera översättningar till svenska och behöver inte bli dyr för den som vill läsa. Hans Den svarta boken är utgiven av En bok för alla. Norstedts är hans svenska förlag.
Pamuk var verkligen inte otippad. Så här skrev Svd redan i september.
11 oktober 2006
Uppenbar(a)t att både dans och samtal kräver mer än en
Tuvelius välkomnar både bok och utställning och förklarar för tidningens läsare att det är nyfikenhet och fascination som driver konstnärer och författare att göra som de gör med Jesus.
Rubriken var att "Ingen har copyright påbilden av Jesus" och avslutningen löd: I grund och botten är det bra. Det skapar förutsättningar för ett genuint samtal.
I förra veckan hade Kyrkans Tidning en egen annons på en halvsida i egna tidningen där läsarna erbjuds Einhorns bok Vad hände på vägen till Damaskus? - På spaning efter den verklige Jesus från Nasaret. Priset var 170 kr med frakt. (Under ordinarie pris, men 167 kr hos Adlibris)
Nu krävs det mer än en röst för det genuina samtalet om Jesus. Kommer Kyrkans Tidning redan imorgondagens tidning erbjuda läsarna en bok som Jesus Guds son, min och världens frälsare? Eller dröjer det till i november?
I andra tidningar har kristna redan recenserat och därmed gått in i den dialog som Dag Tuvelius säger att det finns förutsättningar för. Vilket blir hans eget bidrag, eller vilka röster ger han nu plats för i den tidning han är ansvarig för?
Torsten Kälvemarks recension i Aftonbladet av Einhorms bok Läs här
Per Blocks recension i Upsala Nya Tidning Läs här
09 oktober 2006
Uppenbar(a)t
Några av bilderna finns på Dagens Nyheters webbplats i ett bildspel med nio bilder. Kolla här Recension i samma tidning här
Den begränsade mediebevakningen av utställningen dessa dagar tyder på att många tog ut sig redan i våras.
Lång dags hearing inför biskopsval i Lund
Kolla själv här
Den 17 oktober röstar präster och elektorer i Lunds stift. Brygubben tror inte på ett avgörande i första omgången. En andra omgång kan krävas.
Antje Jackelén tog spets i provvalet. Om kandidaternas insatser under hearingen kommer att påverka de röstande, då blir det mycket jämnare den 17 oktober. Gudrun Erlanson kommer att få fler röster.
08 oktober 2006
Integritetsskyddskommitén valde Brygubben
Det var SCB som fått i uppdrag av kommitén att sända ut en enkät med 25 frågor. Få frågor om de generella problemen och följderna av att samhället håller koll och övervakar individer. Inte vara frågor om samhälets övervakning utan en hel del om det som rör medier och andra företag som inte är samhällsägda. Ingen fråga mer än om terrorismbekämpning berörde direkt ett globalt perspektiv på problematiken.
Fråga 17 hade Brygubben faktiskt inte tänkt på: Du besöker en familj i vars bostad övervakningskameraro är uppsatta som skydd mot inbrott. Hur upplever du att bli fimad av kameran?
- Så obehagligt att du inte kommer på besök någon mer gång.
- Något som man måste fänja sig vid i dagens samhälle.
- En aning obehagligt men inte så mycket att det påverkar ditt beteende.
- Mer obehagligt än att bli filmad i en taxt.
- Inte obehagligt över huvud taget.
- Ingen åsikt.
Vad skulle du själva svara? Vad tror du Brygubben svarade? Vad skulle Per Ström svara?
Kommittén ska lägga fram sitt slutbetänkande under våren 2007.
Storebror ser dig - är inte problemet som jag ser det. Närmast handlar det om att skydda sig mot alla dessa småbröder som smygtittar och tjyvlyssnar.
Ett inlägg på SvD Brännpunkt om kommitténs arbete och direktiv från februari 2006 Läs är
Av ett enkelt googglande framgår att kommittén tagit emot svar på minst en remisrunda.
Brygubben lär få anledning att återkomma till ämnet.
06 oktober 2006
Två namn att välkomna i akademien
Lugn är väl den mest kända av de båda. Hon har förutsättningar att behålla sin folkliga (men inte enda kvalitet) på samma sätt som Lars Forsell. Kristina Lugn är en arbetande teaterchef som väl känner kulturarbetets vardag. Det är en tillgång.
Jesper Svenbro är inte helt okänd och har nog sålt rätt bra för att vara poet. Hans CV upptar en rad fina litterära utmärkelser. Vad Brygubben förstår är Svenbro förutom en god kännare av antiken också välorienterad i den franska kulturen. Han bor där dessutom. I Frankrike alltså.
Den nya regeringen
EU-minister Cecilia Malmström är ett bra namn. Malmström har profilerat EU-frågorna som parlamentsledamot. Hoppas hon nu gör det lika bra på hemmaplan.
Finansminister Anders Borg har inte suttit i riksdagen och fanns väl inte heller valbar i årets val. En riktigt tung post till honom, trots den kritik borgarna gett Persson för att hämta folk utifrån.
Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell har suttit i regering förut
Utrikesminister Carl Bildt var rätt otippad. Även om Jyllands-Posten (mest känd för publicering av Muhammed-tekningar) kom med ryktet igår, dock utan att de svenska medierna tog det på särskilt stort allvar.
Handelsminister Maria Borelius bor väl i London? Men hon var riksdagskandidat i år.
Biståndsminister Gunilla Carlsson är en eu-parlamentariker som väckt respekt.
Utbildningsminister Lars Leijonborg. Jaha.
Skolminister Jan Björklund. Trist.
Socialminister Göran Hägglund kommer att oroa många. Hur ska det gå när kd ska styra familjepolitiken undras det?
Folkhälso- och socialtjänstminister Maria Larsson är vice ordförande i kd. Kunde ha blivit partiledare istället för Hägglund. Nu ska de jobba ihop i samma departement.
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson vet brygubben inte något om. Men av riksdagswebben framgår att hon har varit en mycket aktiv ledamot sedan hon kom in 1998.
Miljöminister Andreas Carlgren är en känd centerpartist med integritet. Tänk om han kunde stå emot och driva de gröna frågorna offensivt. Hoppas.
Näringsminister och vice statsminister blir Maud Olofsson. Väntat. Nu är det upp till bevis.
Infrastrukturminister Åsa Torstensson är centerpartist. Det blir väl hennes uppgiften att rädda vad som räddas kan av svensk landsbygd. Men hon ska också återinföra trängselavgift i Stockholm.
Jordbruksminister Eskil Erlandsson får en post som borde integreras bland andra näringslivsfrågor. Det finns så många andra näringar som är både större och mer komplexa och i så fall värda en egen minister. Nostalgiminister Erlandsson.
Kulturminister Cecilia Stegö Chilò är ett intressant namn.
Försvarsminister Mikael Odenberg ser ut som en militär. En minister som får allt mindre att bestämma om. Antagligen ville han hellre bli finansminister.
Justitieminister Beatrice Ask har tidigare regeringserfarenhet som skolminister.
Migrationsminister Tobias Billström är exemplariskt ung. En 70-talist. Har egen sajt och blogg. Här Släkt med Annika i Stockholm?
Integration- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni var inne på gynkoll av skolflickor under valrörelsen. Men det är inte därför hon blir minister. Hennes bakgrund i Sverige och sina tilv första år i Burundi meriterar.
Moderattungt blev det. Och rätt jämnställt med tio kvinnor av 22. Men andelen kvinnliga departementschefer är det sämre med.
Reinfeldts regeringsförklaring
Det tog honom nära timmen att få med allt som fanns att framföra. Inte mycket överraskade i ordmassorna.
Mycket ska vara vid det gamla, ändå ska inte så lite ändras förklarar ledaren för den nya regimen i landet.
Mest nyheter på arbetsmarknadens område: Förenkligar i arbetsrätten, arbetslinje i a-kassan och ökad egenfinansiering, lättare att visstidsanställa, slopad arbetsavgift på vissa jobb i tjänstesektorn, halverad arbetsgivaravgift för unga, lättare att få F-skatt osv.
Att bygga om Arbetsmarknadsverket från grunden är ambitionen. Men det tar väl sin tid? Även om det går snabbt att sparka GD.
Den nya regeringen håller fast vid den förras utgiftstak. Pensionsreformen över blockgränserna ligger fast.
Ett starkare Europa som bidrar till lösningar av konflikterna i Mellanöstern är den nya regeringes vilja. En tvåstatslösning mellan Israel och Palestina. M a o ingen omsvängning i utrikespolitiken. Inte heller på säkerhetspolitikens område. Brett samförstånd och ett är alliansfritt Sverige , meddelande Reinfeldt.
Sverige bör ta internationella initiativ för fattigdomsbekämpning i Afrika. Diktaturer i Vitryssland och på Kuba ska bekämpas. Exemplen var förstås inte valda på måfå.
Att det blir skolreformer kommer som ett brev på posten. Alla politiker ger sig på barn och ungdom med en frimodighet som aldrig gäller den vuxna arbetande generation de själva tillhör.
Fristående skolor ska ha lika villkor som kommunala skolor. Betyg i fler steg och från åk 6. Mer skriftlig information om kommunerna bestämmer sig för det. Nya skrivningar i skolan om fysisk hälsa. Reform av gymnasieskolan med både yrkesinriktning och studieförberedande inriktning. Ungdomarna ska välja själva om de vill läsa ämnen som krävs för fortsatta studier.
Det finns stor risk för segregering i utbildningssystemet i alla åldrar, även om talet handlade om det motsatta.
Nya resurser till äldreomsorgen. Fritt val mellan äldreboende och hemtjänst. Mer stöd till anhöriga. Investeringsstöd till särskilt boende för äldre och en boendegaranti. Inget avsnitt i talet applåderades mer.
En moderat måste förstås tala om lag och rätt. Det ska bli fler poliser (på gatorna). Föräldrar ska vara skadeståndsskyldiga om de brister i sin uppsikt över barnen. Straffen skärps för misshandel, våldtäkt, rån och kvinnofridskränkning. Man ska få lagskydd för att som civil ingripa mot brott. Buggning ska tillåtas.
Miljöinsatser inom tranport och uppvärmning. Men inget sagt om kärnkraften.
Etnisk mångfald berikar, sa Reinfeldt. Regeringen ser allvarligt på främlingsfientlighet. Också kommunismens brott mot mänskligheten ska uppmärksammas i skolan.
Efter talet en lång applåd efteråt och många ledamöter reste sig. På amerikanskt vis.
Hela regeringsförklaringen här
05 oktober 2006
Det svänger i Växjö stift
Det blir en andra omgång i biskopsvalet i Växjö stift. Den förhandstippade vinnaren domprosten Jan-Olof Johansson kom tvåa. Vinnare i denna första omgång blev Sven Thidevall. Och det skilde hela 112 röster mellan dem.
Nu står det mellan dessa båda i en andra omgång eftersom ingen av kandidaterna fick mer än hälften av rösterna.
Hela 40 röster i valet förklarades ogiltiga. Många av dessa är proteströster som det står Bo Brander på. I ett kontrakt fick han elva röster. I ett annat fem.
I den andra omgången blir frågan på vem de som som nu röstat på Anders Alberius (56 röster) Christopher Meakin (45 röster) Ingegerd Sjölin (20 röster) och Johan F Dalman (16 röster) kommer att lägga sina röster.
Smålandsposten
Barometern 6 oktober
SR Kalmar
Kyrkans Tidning
Östra Småland
Ölandsbladet
John Look
Vista Print, PrintOn och Visitkortsautomaten är exempel.
Snyggare än dessa är John Look. Bättre? Nja...
Grundaren av tjänsten ger iallafall goda råd.
Just nu kan man beställa pdf:er på flera olika slags trycksaker gratis.
02 oktober 2006
"Sanningen är alltid revolutionär, och modet är alltid i opposition."
Hon spår en Margot som sveper in om åtta månader när alliansen fajtas alltmer inbördes: "Ge mig sedan den som fortfarande vill se ut som en ungmoderat, eller ens i smyg bleka sina tennisskor med klorin."
Jenny Nordberg var med om att ta hem Pulitzerpriset när det gick till Walt Bogdanich 2005. Hon arbetar för New York Times. Prisbelönt eller ej, Brygubben kommer att läsa de följande krönikorna: tjejen har något att berätta.
Läs hela hennes krönika här