04 januari 2007

Kärnkraft? Nej tack - Anne ritade märket


1975 ritade Anne Lund i danska Århus ett märke som skulle få en stor spridning som logotyp för kampen mot kärnkraft. Från slutet av 70-talet och framåt. Det blev knappar på över 30 olika språk. Så var det redan 1980 när tidningen Land intervjuade Anne.

1974 presenterades den danska regeringens planer på en första kärnreaktor. Anne hade jobbat på svenska vägverket i Stockholm och kommit i kontakt med kärnkraftmotståndare där. Tillbaka hemma i Danmark gick hon med i Organisationen till Oplysning om Atomkraft, OOA.

Det danska motståndet inriktades på en förväntad folkomröstning 1981. Den 1 maj 1975 såldes den första knappen. Och det blev succé direkt.

1978 bildades Wise med säte i Amsterdam av flera länders antikärnkraftrörelser. Till stor del finansierades verksamheten med försäljningen av "solmärket".

I augusti förra året gjorde danska Dagbladet Information en intervju med Anne Lund. Nu ska knappen finnas på minst 50 språk och lär vara tryckt i upp emot 20 miljoner exemplar. Men Anne har inte fått ett öre.

Hon tror inte själv det skulle vara lika enkelt att skapa en lika kraftfull symbol idag som då, för mer än 30 år sedan.

Anne Lund är född 1953 arbetar som lärare idag.

Rättigheterna till märket överlät Anne redan från början till OOA. När den föreningen upplöstes tog en av medlemmarna, Siegfried Christiansen hand om att skydda "solmärket" från missbruk.

Wise har en shop med 50 olika märken, plus dekaler.

Andra bloggar om: , , , , , ,
,

9 kommentarer:

Panem Et Circences sa...

Intressant att solsystemets största, enorma kärnreaktor, solen användes och används som symbol mot kärnkraft - kanske vittnar det en del om nivån i debatten, då som nu.

Anonym sa...

Man skall inte skapa processeer som om något går fel gör att det blir farligt för människor i flera hundra år det är vansinne.

Anonym sa...

Tror inte mina öron när jag hör att kärnkraften fått nytt liv i Sverige genom alliansen.En energi källa som kan få fruktansvärds konsekvenser om något skulle gå fel.. Vi har redan fått varningar genom Tjernobyl olyckan och förra sommaren i Sverige när något höll på att gå riktigt snett här!.. Vilka olyckor måste hända innan människor förstår??

Kim sa...

Tydligen dags att göra sin röst hörd igen.. Vet någon var jag får tag i kärnkraft-nej tack dekaler? Tacksam för tips.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
mirco sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
inger.Widell sa...

Var kan man köpa solmärket "Kärnkraft Nej Tack"
och annat material?

Gå in på hemsidan klicka på "Försäljning"
www.folkkampanjen.se

Beställ på:
info@folkkampanjen.se

Anonym sa...

sol?! O_O jag som alltid undrat vad det varit för något. Men varför är en sol emot kärnkraft när den själv är en enda stor härdsmälta?

Anonym sa...

JAPAN...näst i tur att drabbas av en KÄRNKRAFTSOLYCKA....följderna av JORDBÄVNING!
NATURENS egna krafter rår vi människor INTE på!!!

NEJ TILL KÄRNKRAFT NU 2011

DAGS igen...för en NY NEJ kampanj?
SLS/ Stockholm