25 februari 2008

Kränkt av en stoppnål

Senaste veckan blommande kränkningsdebatten ut. Här och var.

En och annan kunde, med all rätt, ge den journalist en tanke som beklagande konstaterade att skrev man om en stoppnål kunde en enögd känna sig träffad. Men var det Sigge Ågren som sa det eller Fritiof Nilsson Piraten? Och handlade det om en synål eller en stoppnål?

Jag litar på att Piratensällskapet säger sanningen på sin webbplats:

"Man kan inte tala om en stoppnål utan att någon enögd djävul känner sig träffad" (...) Detta citat använde aldrig Piraten ordagrant i sin skriftliga produktion, däremot ofta i intervjuer, t ex i K A Arvidssons radiointervju från 1957.

Det närmaste man kan komma beträffande detta citat är förordet till romanen "Tre terminer", när han reflekterar över om huruvida denna roman är en "nyckelroman" eller inte: "Och om han gjorde sin hjälte till cyklop skulle ändå någon stoppnål känna igen sig själv".

Läs mer här

Ett intressant fenomen är när starkare ger sig på svagare med påståenden om att de kränker tredje part. Lite skeptisk tycker jag man har rätt att vara mot de som styr och ställer med andra och har påstådda kränkningar som skäl, utan att deras agerande aldrig påverkar dem personligen.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: