08 februari 2008

Känn ingen oro och tappa inte modet

En ny biskop för Svenska Kyrkan i Västerås stift är vald. Han heter Thomas Söderberg och det var åttonde gången han var kandidat i en biskopsval. I en andra och avgörande omröstning stod det mellan honom och stiftets domprost Margarethe Isberg. Och det blev mycket jämnt. Söderberg fick 53,59 % av rösterna (239 st), vilket var 32 st fler än Isberg. Så det var 17 personer som till slut avgjorde saken. Mindre än två personer i varje kontrakt.

När den första omröstningen genomfördes den 10 januari tolkade jag resultatet som att Isberg skulle bli Västerås stifts nya biskop. Jag hade fel. Kanske gläder det någon. Till exempel en upprörd läsare i Finland som inte alls var tillfreds med mina skriverier då.

I första omgången fick Söderberg 126 röster, bara en (1) mindre än Isberg. 113 röster fler igår. Isberg ser ut att ha fått en hel del av rösterna som i första omgången gick till Christina Schenning i kontraktet Norra Dalarna. Domprosten fick flest röster i sitt eget kontrakt och i Väster Bergslagen. I de andra sju kontrakten vann Söderberg, med en rösts övervikt också i stiftsstyrelsen-domkapitlet.

En och annan röstande präst och kyrkopolitiker har säkert straffat Isberg för det påtryckarbrev som socialdemokraternas Lars Rydje skickade ut före förra omgången.

Den skrällande trean i första omgången, Lunds domprost Håkan Wilhelmsson, fick 102 röster. Nu fick nog Söderberg de flesta av hans röster.

Thomas Söderberg är en erfaren kyrkotjänare. Nu har han snabbt kommit ut med sitt valspråk. För ett sådant har varje biskop i Svenska Kyrkan. Orden fogas in i ett biskopsvapen som nu tas fram till Söderberg inför hans vigning i Uppsala Domkyrka den 4 maj. Biskop electus Thomas Söderbergs valspråk blir:

Känn ingen oro och tappa inte modet.

Ett bibelord från Johannesevangeliet 14:27.

Thomas Söderberg är andre vice ordförande i kyrkostyrelsen. Ett uppdrag han nu får lämna, även om det är nästan två år kvar på mandatperioden.

Till allkristna dagstidningen Dagen säger Söderberg att han vill jobba för enhet mellan kyrkorna. En god ansats, som tillsammans med det valda bibelordet inger förhoppningar.

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: