10 januari 2008

Nu blr Margarethe Isberg ny biskop i Västerås stift


[uppdatering 14:25] En preliminär sammanräkning av Svenska Kyrkans biskopsval i Västerås stift är klar. Ingen av de fem som fanns att välja på fick mer än hälften av rösterna. Nu går domprosten Margarethe Isberg och Thomas Söderberg vidare.

Margarethe fick 127 röster och Thomas Söderberg 126. Mycket jämnt med andra ord.

Christina Schenning som överraskande vann provvalet halkade tillbaka rejält. Håkan E Wilhelmsson från Lund, som fick fler röster än jag spådde i en tidigare bloggpost. Det var en glad överraskning, säger jag. En skräll kallar bloggande prästen Marta Axner samma sak. Wilhelmsson var tvåa i senaste biskopsvalet i Lund, där Antje Jackelén vann redan i första omgången.

Om socialdemokraten Lars Rydjes brev till partikamraterna säger Christina Schenning ill allkristna dagstidningen Dagen säger Schenning:

- Det är jättesvårt att spekulera i om brevet påverkade valet. Det kan ha varit till både fördel och nackdel för mig,
Marta Axner har tittat närmare på hur rösterna fördelade sig mellan kandidaterna i olika delar av stiftet. Och skillnad var det.

Bara om alla som idag röstat på Wilhelmsson väljer Thomas Söderberg i andra hand så kommer han att vinna i den andra och avgörande omgången. Schennings röster tillfaller Isberg.

Källor: SR
VLT
SVT
DN

Andra bloggar om: , , , , , , ,

1 kommentar:

deep.ed sa...

Tack och hej, leverpastej. Nu tar jag nästa steg och går ur den där organisationen...