Det är med biskopsval i Svenska Kyrkan som med köttfärsen på ICA: Det blir oftast en andra omgång.
I övermorgon torsdag 10 januari är det biskopsval i Västerås stift. Fem kandidater finns att välja mellan. Sex gick vidare från gallringen i det så kallade provvalet där bara de som fått minst 5 % av rösterna räknas. En har sedan hoppat av.
Provvalet hölls på ett och samma ställe, men det riktiga valet är utspritt kontraktsvis på nio ställen i stiftet. Antagligen kommer fler av de röstberättigade - stiftets präster och församlingarnas elektorer - att delta den här gången. Nu när det är allvar.
Fyra av kandidaterna är präster som jobbar eller har jobbat i Västerås stift. En kommer söderifrån och det är domprosten i Lund, Håkan E Wilhelmsson.
Som i tidigare biskopsval i Svenska Kyrkan finns det såpass många som inte känner sig säkra på att man kan rösta på den som vore allra bäst. Det gör att en äldre - ett övergångsnamn - kan ha en fördel framför en yngre kandidat.
Att vara man är nog inget plus. Fast i skydd av valhemligheten kan det visa sig att det ändå är rätt många män som inte fixar att ha en kvinna som stiftschef. Och då tänker jag både på präster och kyrkorådsgubbar och - gummor.
Valet på torsdag kommer inte att bli det avgörande. Ingen av de fem kommer att få de minst 50% av rösterna som krävs. Därför blir det en andra omgång med där ettan ställs mot tvåan.
Christina Schenning tar med sig nästan alla de 75 röster hon fick i provvalet. Några förlorar hon på turerna med de påstådda valmötena och hennes motattack riktad mot socialdemokraternas starke man i stiftet, Lars Rydje, som i ett partibrev varnat för henne. Hon får knappast tillskott av sympatiröster, även om kritiken mot Rydje varit tydlig från vissa håll.
Thomas Söderberg har med sig 74 röster från provvalet. De behåller han.
Margarethe Isberg är stiftets domprost som sossarnas ledare vill se som biskop. Prästen Marta Axner har på sin blogg deklarerat att hon följer partilinjen. I provvalet fick Isberg 52 röster.
Sven Hillert fick 37 röster och Håkan E Wilhelmsson 27 röster. Hillert kommer att förlora en del av sina röster till Schenning.
63 rösterna som lades på de utslagna i provavalet ska fördelas på de fem som är kvar i leken. Wilhelmsson med sina 27 skulle behöva nästan 50 av dem för att bli etta. Det får han inte.
Men var hamnar då de 73 röster som avhoppande Marika Markovits fick i "försöket". En hel del är nog till Schennings fördel. Men säg att hon får dela dem med Isberg? Närmare 30 av dem behöver hon för att behålla topplaceringen.
Stiftets egna Bengt Linvall, Jerker Alsterlund och Ola Söderberg bidrar med tillsammans 42 röster från provvalet. Jag tror minst hälften av dem går till Thomas Söderberg. Återstår 20 ströröster som inte fäller avgörandet på torsdag.
Det kommer att handla om de tre i toppen, Schenning, Söderberg och Isberg. Och Isberg kommer ifatt. Blir det Schenning och Söderberg som går vidare till en andra och avgörnade omgång då vinner hon. Men om det i slutändan står mellan Schenning och Isberg, då är det domprosten som blir ny biskop i Västersås stift.
Andra bloggar om: biskop, västerås, svenska kyrkan, biskopsval, christina schenning,
3 kommentarer:
Ursäkta, men det finns så vitt jag vet ingen "partilinje" för präster i biskopsvalet. Jag röstar som vigd i det här valet, och även om jag är förtroendevald för (s) i Uppsala så innebär inte det att jag skulle följa någon annans linje varken där eller här. Jag har aldrig varit förtroendevald i Västerås och har földaktligen inte särskilt mycket kontakt med s-gruppen i västerås - och jag finns definitivt inte med på några listor över folk som förväntas rösta på ett visst sätt. Jag vet inget mer om hur s eller andra förtroendevalda tänker rösta än vad jag läst i kyrkans tidning.
mina skäl för att rösta på isberg har jag redogjort för på min blogg. Vad Lars Rydje (s starka man i västerås stift) eller någon annan tycker om det kvittar mig ärligt talat lika.
Skulle det vara ok om jag hade skrivit:
Prästen till vänster Marta Axner har på sin blogg deklarerat sitt val som sammanfaller med den socialdemokratiska partilinjen
Ja, mer ok iaf. Jag gillar inte att främställas som att jag är ett röstboskap som inte kan bilda mig en egen uppfattning. Det var det jag blev upprörd över, även om jag nu ser att min kommentar kanske var lite argsint formulerad.
Skicka en kommentar