08 januari 2008

Svenska Kyrkans ärkebiskop är grön

Amerikanska Time Magazine gjorde som många andra medier vid årsskiftet: Skrev listor. På en lista med årets tio viktigaste religiösa händelser kom det gröna evangeliet på plats 6.

Svenska Kyrkans ärkebiskop har under förra året börjat profilera sig som grön. I höst samlar han till ett större interreligiöst möte om miljö. Fredag 28 november kommer att manifest att undertecknas i Uppsala domkyrka.

Klimatfrågan var ett ämne när ärkebiskop Anders Wejryd i mars 2007 mötte påven Benedictus. I oktober skrev ärkebiskopen tillsammans med bland andra SNF:s ordförande en uppmärksammad artikel på DN-debatt om klimatpolitik .

Ärkebiskopen talar också till Svenska Kyrkans medlemmar och till de ansvariga i församlingarna. Det är en trovärdighetsfråga för Svenska Kyrkan att bli bättre på resurshushållning. Mycket kan göras för att välja mer av gröna energislag och spara. Ett 50-tal församlingar samverkar i Etik & Energi. Ett antal församlingar och några stift är delägare i ett vindkraftprojekt Kyrkvinden. I Svenska Kyrkan finns också nätverket Miljövärnet.

Till och med på en mycket amerikansk listning kommer alltså de gröna frågorna med. Men Times lista har inte det internationella perspektiv den borde ha för att vara fullt giltig utanför USA. Inget om Afrika och inget om andra religioner än kristna och ingenting.

Källor: Dagen Time

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: