15 januari 2008

Få sökande till viktiga poster i Svenska Kyrkan

Svenska Kyrkans Tidning berättar idag att bara tre personer har sökt den utannonserade tjänsten som domprost i Strängnäs stift. En tillsättning av domprosttjänsten i Göteborgs stift håller på att avslutas. Här sökte elva. En tog tillbaka, en var inte behörig och så var de bara nio kvar. För lite mer än ett år sedan söktes ny domprost till Visby stift och åtta sökte.

Det är bekymmersamt och nyckelpositioner inom Svenska Kyrkan inte attraherar och inte får många sökande. Mitt intryck är att det är färre sökande även till kyrkoherdetjänster i Svenska kyrkan.

Förklaringarna till att det blivit så här är flera. En är ansökningsförfarandet. Den regerande Alliansen upptäckt fungerar det dåligt att annonsera ut statliga chefsjobb. Det finns för många goda krafter som inte ser poängen med att behöva skylta med sina namn under en rekryteringsprocess. Motsvarande fenomen finns inom andra sektorer och branscher. Svenska Kyrkan är inte undantagen.

En juste behandling av sökande kan garanteras även om ansökningarna inte betraktas som offentlig handling. Svenska Kyrkan regelverk behöver ses över.

Möjligen kan de äldsta acceptera ordningar som man funnit sig i, men för att få fler yngre sökande är regeländringar nödvändiga.

För att få fler sökande krävs säkert flera olika åtgärder. Arbetsvillkoren för de kyrkliga chefstjänsterna behöver ses över. Styrelserna som är arbetsgivare har det avgörande ansvaret i sammanhanget.

Nästa gång kan det bli i Västerås stift man behöver ny domprost. Den nuvarande Margarethe Isberg blir sannolikt ny biskop i sitt stift.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: