11 januari 2008

Svenska Kyrkan är som Bajen eller Aftonbladet

Kyrkoordnaren har lyssnat på SR P1 och programmet Människor och Tro. Här intervjuades Aftonbladets Helle Klien som paralellt med deltidsjobb för tabloidpressen studerat till präst och nu prästvigs för tjänst i Svenska Kyrkan och Stockholm stift.

Kyrkoordnaren har problem med att Helle Klein liknar Svenska Kyrkan vid en kvällstidningen.

Aftonbladets Helle Klein har låtit sig intervjas av gratistidningen City. (Om det bloggade hon själv igår) Hon fick frågan: Aftonbladet har flera gånger uppmanat människor att går ur kyrkan. Är det slut med det nu?

– Skratt... Det hoppas jag. Det som har gjorts de senaste åren har varit okunnigt. Vi uppmanar ju ingen att gå ur någon annan ideell förening, typ Hammarby.

Helle Klein är känd för att med engagemang delta i samhällsdebatten och hon har bestämda uppfattningar i flera brännande frågor. Samtidigt ger hon intryck av att ha en mycket förlåtande inställning till det som tabloidpressen förmedlar. Låt se om hon kommer att ha en lika förlåtande inställning till det som Svenska Kyrkan omfattar. För det är svårt att tro att hon personligen sympatiserar med allt. Hon kan knappast tillåta sig att ha olika måttstockar som företrädare för Aftonbladet respektive Svenska Kyrkan.

Helle Klein kommenterar själv på sin Aftonbladsblogg den mediala uppmärksamhet hennes prästvigning fått. Vad jag förstår har en politisk chefredaktör på Aftonbladet en rätt stor frihet att driva sina egna frågor och tycka om det mesta. Aftonbladet företräder inget politiskt parti eller annan organisation, utan är socilademokratisk oberoende och drivs i industriell regi (ja, så uttrycks det på tidningens egen webbplats).

Men som präst i Svenska Kyrkan har man inte samma frihet som en vanlig kyrkomedlem. Med vigningen har man sagt ja till att hålla sig till Svenska Kyrkans lära, att sprida den och försvara den. De löften varje präst avger vid sin prästvigning inleds med att biskopen säger:

Kyrkan är Guds folk, Kristi kropp, ett tempel av levande stenar, där Kristus är hörnstenen. I detta Guds folk, där vi alla genom dopet är kallade att föra ut evangelium i hela världen, har prästen ett särskilt uppdrag.

En präst skall predika Guds ord och förvalta sakramenten, leda församlingens bön och tillbedjan i gudstjänsten, undervisa och utöva själavård och vara en herde för Guds hjord.

En präst skall i sitt ämbete leva som Kristi tjänare, öppen för människorsbehov och i sitt sinne vara vänd till Gud och hela skapelsen. Med trohet och klokhet skall prästen ge Guds folk vad det behöver för attrenas och mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen.

Åt dig skall nu anförtros uppdraget att vara präst. Möt dina medmänniskor med varsamhet och aktning. Sök Guds viljas väg tillsammans med dem och sträva efter att låta tro, lära och liv bli ett.

Prästen lovar att i Guds den treeniges namn åtaga sig uppdraget att vara präst ochutöva det så, att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen, att stå fast i kyrkans tro, rent och klart förkunna Guds ord så som det ärgivet i den heliga Skrift och så som det är omvittnat i vår kyrkasbekännelse, och rätt förvalta sakramenten,att följa vår kyrkas ordning och förverkliga sin kallelse med Kristus somförebild, att leva så bland människor, att prästen blir ett vittne om Guds kärlek och om försoningens hemlighet.

En vanlig medlem i Svenska Kyrkan behöver inte alls på samma sätt som en präst hålla sig till Svenska Kyrkans tro, bekännelse och lära. Att vara dömd för ett brott eller ha en livsstil som inte stämmer med vad kyrkan lär hindrar inte att man är medlem. Det enda villkoret för att vara medlem är att man är döpt. Det är tillåtet att säga upp sitt medlemskap, men Svenska Kyrkan utesluter inte medlemmar. Däremot kan en präst som inte sköter sig förlora rätten att göra prästens uppgifter, de som omfattas av biskopsorden här ovanför.

Jag hälsar Helle Klein välkommen som medarbetare i Svenska Kyrkan och hoppas att hennes förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, hennes förtroende bland många människor och även hennes kändisskap ska vara till nytta för Svenska Kyrkan. Det behövs apologeter, trons försvarare, och Helle Klein har gåvor som gör henne lämpad för att strida för Svenska Kyrkan och ställa upp för de många människor som bär upp Svenska Kyrkan.

Och vill hon i Svenska Kyrkan och den församling hon nu börjar jobba i dela med sig av erfarenheterna från det bästa med redaktionellt lagarbete som ska samlas till något sammanhängande och angeläget som en bra papperstidning eller en webbplats är, ja då är det ett gott bidrag.

Annars sker prästvigningar och diakonvigningar i tretton domkyrkor i Svenska Kyrkan två gånger varje år. Uppmärksamheten i massmedia är sällan så stor som inför morgonens prästvigning i Storkyrkan i Stockholm. Det gäller det att ta vara på. Och vi gör det på olika sätt.

Jag gör det på två: Dels med en välkomnande förhoppning riktad till Helle, dels med att ta tillfället i akt att i bloggosfären allmänt uppmärksamma vad prästens särskilda uppdrag innebär.


Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: