02 januari 2008

Ström är amatör i genderfrågor - riskerar sin position som IT-expert

Med dagens inlägg på SvD Brännpunkt riskerar författare, debattören och experten på it-integritet sin egen och tankesmedjan Den nya välfärdens position och trovärdighet.

Tidigare i år utkom han med boken Med storebror i byxfickan och nu får han uppmärksamhet i samband med releasen av Mansförtryck och kvinnovälde.

Pär Ström med medlem av regeringens IT-råd. Jämställdhetsministern tillbakavisar Ströms påståenden om en statsfeminism.

Det är rimligt att människor som hört och läst vad Ström har haft att berätta om hur ny teknik med RFID-etiketter och avlyssning på nätet nu reviderar sin uppfattning om hans trovärdighet. Att han med största sannolikhet är betydligt mer kunnig inom sitt expertområde än när det gäller jämställdhetsforskning är ett sakläge som inte vinner över känslan, upplevelsen.

Advokatsamfundet gav 2007 sitt Journalistpris till Pär Ström. Det kanske i alla fall en del av jurymedlemmarna ångrar idag. Fast å andra sidan har Ström redan våren 2007 vinkat om att boken var på gång.

Det torde vara mycket svårt att belägga att det skulle finnas ett strukturellt förtryck från kvinnor riktat mot män. Ett av exemplen som Ström använder sig av är att värnplikt bara för män är förtryck. I nästan samma andetag drar han till med att män drabbas av mer våld än kvinnor. När det gäller senare är det väl närmast generande uppenbart att det istället handlar om en klassfråga. Det är människor med sämre ekonomi och lägre utbildning som drabbas mer än rika och välutbildade.

Andra bloggar om: , , , , ,

1 kommentar:

Per Westberg sa...

Ack ja
Själv har jag inte funnit att jag är utsatt för strukturellt förtryck. Och när han skriver detta ser jag att Ryanair gett ut en klassisk Pirellikalender. Det är ju otroligt.