03 januari 2008

Partipolitisk påverkan inför biskopsval

Med bara en vecka kvar till val av ny biskop för Svenska Kyrkan i Västerås stift så hettar det till. Den högst rankade förtroendevalde och s-märkte Lars Rydje har skrivit till sina partimedlemmar och avrått dem från att rösta på den kandidat som fick flest röster i det så kallade provvalet.

Ett val som har lika relativt värde som en omröstning i Iowa: Påverkar fortsättningen, men bestämmer inte utgången i det riktiga valet.

Lars Rydje tycker inte att socialdemokrater ska rösta på Christina Schenning. Istället bör de välja stiftets domprost Margrethe Isberg som blev fyra i testomgången den 1 november.

Rydje har synpunkter på Schenning, som okonventionellt ordnat "valmöten", och hennes etik och moral. Hon i sin tur kontrar med att till Svenska Kyrkans Tidning mena att sossarna bedriver smygkampanj och mobbar.

Socialdemokraterna har tre krav på en biskop: 1. Kvinna 2. Behörig att vigas till biskop 3. Dela socialdemokratiska värderingar

Prästen och Stockholms Stadsmissions chef Marika Markovits har dragit sig tillbaka efter att hon kom på tredje plats i provvalet. Tvåan Thomas Söderberg har ett förflutet som ombudsman för Centerpartiet och representerar partiet i kyrkomötet och kyrkostyrelsen.

Det visar sig ännu en gång att de politiska partiernas engagemang i Svenska Kyrkans interna angelägenheter har sina sidor.

De röstberättigade prästerna och ombuden för församlingarna i Västerås stift borde använda sina röster nästa vecka för att ge Svenska Kyrkans medlemmar klart besked om att Svenska Kyrkan är ett fritt trossamfund med stiftsbiskopar som ska ha ansvar för att evangelium förkunna rent och klart och för att sakramenten - dopet och nattvarden - förvaltas enligt kyrkans bekännelse och ordning, vårda och värna kyrkans enhet, och med stiftsstyrelse och domkapitel främja och ha tillsyn över församlingslivet.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Källor:
SR Dalarna
Svenska Kyrkans Tidning

3 kommentarer:

Karin sa...

Håller med.

Anonym sa...

"Socialdemokraterna har tre krav på en biskop: 1. Kvinna 2. Behörig att vigas till biskop 3. Dela socialdemokratiska värderingar"

Hoppas att detta inte är en ranking. Om det är det är det intressant att såssarna tycker det är viktigare att kandidaten är en kvinna än att kandidaten faktiskt har behörighet att bli biskop.

Det sista visar bara på hur korkat det är med en partipolitisk kyrka. Biskopen skall väl vara stiftets herde och inte specifikt såssarnas. Det skall inte spela någon roll med partisympatier i en biskopsgärning.

Anonym sa...

Alltid något att glädja sig åt även för oss utanför Västerås stift: En sosse mindre på en framskjuten position i samhället.