16 januari 2008

Reinfeldt vill göra en Clinton 15 år senare

Idag debatterar statsministern moderatledaren Reinfeldt i Sveriges riksdag. Ordningen bjuder att han inleder. Efter ett konstaterande om att alla talar ekonomi kommer han in på beskrivningen av det stora landet i väster. Från en kommentar om den nära dynastiska ledningen av USA växelvis med familjerna Bush och Clinton deklarerar han att de nya moderaterna (vad jag kunde höra talade han inte om Alliansen) på punkt efter punkt följer den plan Bill Clinton lade ut i början av 1990-talet. Det är hans vision efter 15 månaders regerande.

Reinfeldt vänder sig till väljarna och ber dem fundera över hur de svarar när opinionsinstituten ringer upp dem. Nu och då säger politiker och deras rådgivare att opinionsmätningarna inte berör dem. Statsministerns vädjan till väljarna om besinning visar på motsatsen.

Replikskiftet med Mona Sahlin visar hur två jämngamla politiska rävar utvecklat helt olika stilar. Att de inte förstår varandra är uppenbart.

Lars Ohly ironiserade i sin första replik över Reinfeldts deklaration: Jag går sida vid sida med folket vars förtroende jag bär. I sitt svar kallar statsministern politiken för en förtroendebransch.

Fredrik Reinfeldt ger miljöpartiets Maria Wetterstrand rätt i att styrmedel behövs och är verkningsfulla i miljöarbetet. Men han beskrev miljöpartiets affärsidé som att inte erkänna att något annat parti säger eller gör något grönt.

[tillägg 10:04 - Det här var Brygubbens 900:e postning i den här bloggen]

Andra bloggar om: , ,
,
, , , , , ,

Inga kommentarer: