16 januari 2008

Vårdfrågorna ska profilera de nya sossarna

I sitt huvudanförande vid riksdagens partiledardebatt onsdag 16 januari lade oppositionsledaren Mona Sahlin tyngdpunkten på vårdfrågorna. Samma ämne för hennes och Ylva Johanssons inlägg på SvD Brännpunkt.

Vi socialdemokrater ser inte längre rött inför en mångfald. Men formerna för drift får aldrig gå ut över patienterna. Hon citerade ur socialdemokraternas nya vårdpolitiska program, vilket avslutar debattartikeln i SVD. Den metafor som hon trummar in är ett nej till delade väntrum.

Mona Sahlin talade om Odells Outlet där statlig egendom säljs för en struntsumma. Den borgerliga regeringen gör vad de vill och det reagerar väljarna och oppositionen på, sa hon.

Sverige kan bättre, säger Sahlin. Att längta efter solidaritet går aldrig ur tiden och är att längta efter solidaritet är något fräscht.

Liksom i det första replikskiftet förklarar Reinfeldt att han inte alls känner igen sig av Sahlins beskrivning av honom, hans parti och regering. Det var tydligt att han uppfattade Sahlins kritik som personangrepp.

Reinfeldt återvände i sitt replikskiftet till sin förebild Clinton. Tar han inte en stor risk att koppla samman sig med Clinton 2008? För det är med Hillary Clinton vi med mediernas hjälp kommer att göra en resa. Och det är en resa som kan ta slut redan i vår, möjligen direkt efter sommaren och är utan garantier en fortsättning efter november.

Men tidshorisonten ett kvartal eller ett halvårsbokslut kan tänkas vara tillräckligt för en politiker som ser marknaden som en förebild och använder ord som affärsidé och bransch i sitt tal.

Av replikskiftet mellan Sahlin och Maud Olofsson framgick det att Reinfeldt hade fog för sitt konstaterande att Stockholms läns landsting tar stor plats i hennes medvetande. Ett 08-perspektiv är Sahlins svaghet.

Maud Olofsson kläckte ur sig, tämligen oprocerad:

"Det är förfärligt att lyssna till Mona Sahlin!"

Det kommer hon att få äta upp. På något sätt.Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: