20 mars 2008

I Svenska Kyrkans egen Amos tror folk fast de är kända

Carina Waern skriver på kultursidan i Helsingborgs Dagblad:

Amosredaktören Göran Tonström har gjort ett snabbreportage från New York där han intervjuat en kvinnlig rabbin, en ung muslimsk kvinna som tycker att New York är den perfekta staden att vara kvinna och muslim i, samt en katolsk präst. Komikern och skådespelaren Pia Johansson, känd från TV4s Parlamentet berättar att hon är troende katolik och går regelbundet i mässan och författaren Marcus Birro skriver om sitt liv som outsider i det tidiga 90-talets Göteborg. En bra text laddad med socialt patos.

Det är bra att kända personer står för sin tro, hur den än ser ut. Att kristna inte är stöpta i samma form bara för att de är döpta till samma tro är gott att påminnas om. Inte minst i Stilla veckan och i längtan efter påsk med uppståndelse.

Svenska Kyrkan ger ut magasinet Amos och upplagan är imponerande stor. Det är församlingar i Svenska Kyrkan som betalar och delar ut den till hushållen eller till dem som kommer till kyrkan. Det är tråkigt att Amos är så underutvecklad på webben. Särskilt när den blir omnämnd i andra medier skulle en levande sajt göra väl. Redaktionen brukar berätta om gensvaret från läsarna, så låt då Amos bli interaktiv på nätet. Nu.

Jag hoppas att de som nu berättar som sin tro i Svenska kyrkans egna tidningar och i många andra medier kommer att göra fler präster frimodiga i sin förkunnelse och fler mindre kända kristna öppnare och frispråkigare. Inte så att jag rör mig bland smygare i min egen kyrka och församling, men det händer oftare än nödvändigt att det blir lite luddigt i kanten eller rent av undvikande.

Min postning nyligen om biskop Hans-Eriks bok handlade om att tala om tro.

Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: